11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDiscuţii... robotizate

Discuţii… robotizate

Roboţii şi computerele ar putea să aibă, în curând, discuţii însemnate şi chiar certuri cu oamenii, cel mai probabil în următorii trei ani, relatează dailymail.co.uk. Un proiect de cercetare al Universităţii din Aberdeen va dezvolta sisteme care le vor permite oamenilor să ia decizii cu roboţii, oferind astfel posibilitatea operatorilor umani să discute planuri de acţiune cu roboţii şi, dacă este necesar, să le spună să încalce reguli.
În timp ce fanii lui Isaac Asimov s-ar putea opune acestei ultime posibilităţi, aceasta deschide o lume unde tehnologia inteligentă le va face viaţa mai uşoară oamenilor.
În ceea ce îi priveşte, calculatoarele şi roboţii vor putea să se certe în favoarea deciziilor sau să-şi informeze operatorii că anumite cerinţe sunt imposibile. Cercetătorul Wamberto Vasconcelos de la Universitatea din Aberdeen spune că ţelul este să mărească încrederea umană în tehnologia inteligentă şi că versiunile tinere ale acestor programe de operare vor fi disponibile în numai trei ani. Computerele vorbitoare ce vor putea purta discuţii cu oamenii au fost de foarte multă vreme preocuparea principală a ştiinţei. Exemplele îl includ pe Hal, computerul inexpresiv cu voce din filmul „2001: Odiseea spaţială“, care înnebuneşte şi vrea să ucidă tot echipajul navetei.
Sistemul pe care doctorul Vasconcelos vrea să îl implementeze se bazează mai degrabă pe apariţia unor cuvinte pe ecranul computerului decât pe voce. Potenţialele aplicaţii ar putea include misiuni ale roboţilor pe alte planete sau la adâncimi mari în oceane sau mări, sisteme de apărare şi explorarea unor medii ostile precum instalaţiile nucleare.
Un dialog tipic va putea include un operator uman ce întreabă robotul de ce a luat o anumită decizie, ce alternative ar putea avea şi de ce a făcut alegerile respective. Un factor care trebuie luat în considerare este asigurarea că răspunsurile computerului sau robotului nu trebuie să pară ameninţătoare, obraznice sau jignitoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS