16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDupă-amiaza ideilor la TEDx Craiova

După-amiaza ideilor la TEDx Craiova

Cătălin Băicuş, Luisa Balaban, Vlad Drăgulescu, Cristian China Birta, Rodica Mixich şi Sergiu Mihai Pop şi-au împărtăşit poveştile ieri
după-amiază, în cadrul primei întâlniri TEDx din Craiova şi Oltenia

În faţa unui public numeros şi majoritar tânăr, ce s-a strâns în sala de conferinţe de la parterul clădirii Proiect SA, cei şase vorbitori aleşi de organizatorii primei conferinţe TEDx din Craiova şi-au spus poveştile. Începută la ora 14.00, întâlnirea a fost moderată de Simona Vasile, fiind presărată atât cu râsete, cât şi cu momente serioase, dar şi cu multe, multe lucruri bune de învăţat. Ca să intrăm în atmosferă, vom spune că TED este o fundaţie globală ce se concentrează pe o schimbare plină de sens prin puterea ideilor, iar TEDx se referă la partea locală a evenimentelor TED, combinaţia dintre vorbitorii ce-şi împărtăşesc experienţa oamenilor şi videoclipurile sugestive trezind conexiunile dintre oameni. Plecată din SUA în 1984, iată că TED a ajuns şi la Craiova.
Primul care s-a adresat celor prezenţi a fost actorul craiovean Cătălin Băicuş, care le-a povestit tinerilor despre cuvânt şi despre corp. „Depinde de noi să nu-l urâţim în fiecare zi; atât cuvântul, cât şi corpul. […] Nu vreau să vă dau cu linguriţa informaţii pe care să nu le folosiţi“, a transmis acesta în stilul-i caracteristic, cel actoricesc. Într-o lume în care ieşim din casă şi ajungem să comentăm îmbrăcămintea oamenilor, maşinile de pe stradă sau să ne folosim telefoanele în loc să vorbim între noi, Cătălin Băicuş ne-a îndemnat să-i privim, cu adevărat, pe cei din jur şi să ne amintim ceea ce avem înăuntru: copilul care se zbate să iasă din corpul nostru şi, pe care, de cele mai multe ori, nu-l lăsăm.
Luisa Balaban, o tânără care a făcut carieră din sculptură, desen sau pictură, a venit pregătită cu o prezentare în care şi-a arătat creaţiile, spunându-le elevilor prezenţi, dar şi celor mai în vârstă, că trebuie să alegi întotdeauna ceea ce îţi place şi că e, de cele mai multe ori, imposibil să nu reuşeşti dacă eşti cel mai bun. Sfatul ei pentru cei ce au ascultat-o la Craiova – departe de Giurgiu, oraşul ei natal – a fost ca aceştia „să meargă acasă şi să se gândească bine la ce vor să facă în viitor“. În opinia ei, drumul contează, şi nu scopul sau destinaţia.

„De ce nu?“

Vlad Drăgulescu, al treilea vorbitor şi preşedintele Asociaţiei „I.S. Drăgulescu“, şi-a numit prezentarea simplu: „De ce nu?“. „Aceste trei cuvinte m-au călăuzit întotdeauna“, a povestit acesta. Începând cu o întâmplare simplă din copilărie şi continuând cu una ce l-a făcut să aleagă această carieră, Vlad Drăgulescu a mărturisit că „ceea ce voiam să fac nu era să isterizez mii de oameni, ci să conving doi oameni“, referindu-se la rolul pe care îl jucase într-o piesă religioasă, în care a reuşit să capteze atenţia a doi oameni, în timp ce alţii erau preocupaţi de altceva. Aşa că, „de ce să nu ne urmăm ideile? Eu spun să vă ridicaţi în picioare de fiecare dată când aveţi ceva de spus“, a conchis acesta prezentarea sa.
Chinezu’. Aşa îl ştie lumea. Numele lui întreg este, de fapt, Cristian China Birta, consultant, antreprenor şi blogger, care, după cum a mărturisit, „am venit să vă cert“. Comparând imaginea unui om cu un brand, el le-a explicat craiovenilor prezenţi că „fiecare dintre noi trebuie să facă un pic de business cu brandul nostru“. Mai mult, el a explicat cum internetul ajută la construirea unui brand personal şi cum identitatea virtuală a unei persoane (contul pe reţele de socializare sau blogul) pot interveni în bine sau în rău în viaţa fiecăruia. Făcând o legătură cu prezentarea lui Vlad Drăgulescu, care se întreabă mereu „de ce nu?“, Cristian China Birta a recunoscut că el nu vrea să se întrebe în viaţa lui „ce-ar fi fost dacă?“. Există momente decisive în brandul nostru personal, iar aceasta a fost ideea cu care cel cunoscut drept chinezu.eu şi-a încheiat discursul.
Rodica Mixich, cea care a făcut din propria sufragerie o mică şcoală, s-a adresat „sufletului şi inimii voastre – încă netehnologizate“. La 25 de kilometri de Craiova, la Vârvoru de Sus, Rodica Mixich a început „Casa pentru cultură“, un proiect de educaţie voluntară a unor fete din mediul rural. Toate acestea fără sprijin financiar şi din dorinţa de a-i ajuta pe cei care, spre deosebire de cei din mediul urban, sunt mai puţin norocoşi. „Trebuie să populăm o ţară frumoasă cu oameni frumoşi“, consideră Rodica Mixich, iar asta nu se poate face decât prin educaţie, dar o educaţie vocaţională şi continuă.
Ultimul vorbitor din după-amiaza de ieri a fost Sergiu Mihai Pop, un tânăr de 26 de ani, din Craiova, care a reuşit să transforme un proiect de 25 de dolari într-o afacere prosperă din domeniul IT. Acesta le-a explicat tinerilor că nu este atât de simplu să ai o afacere şi a recunoscut, totodată, că „şcoala nu m-a ajutat în pasiunea mea“, ci mai degrabă, curiozitatea, devotamentul şi munca intensă. „Nu vă irosiţi tinereţea!“, a îndemnat Sergiu Mihai Pop la final.
Întâlnirea a fost presărată cu trei videoclipuri ale lui Sir Ken Robinson şi Salman Khan, vorbitori TED, care pot fi urmărite şi pe platforma ted.com. TEDx Craiova a fost organizat de Interact Craiova şi JCI Craiova, desfăşurându-se cu sprijinul Fundaţiei Polystart, IDP Proiect, exclusive-gifts.ro şi cu cel al Gazetei de Sud.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS