10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateZilele Craiovei, în iunie

Zilele Craiovei, în iunie

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat în şedinţa consiliului local de ieri, că, de anul viitor, vrea să mute Zilele Craiovei în vară.
De mulţi ani, Zilele Craiovei sunt serbate în ultima săptămână din octombrie, când pică şi Sfântul Dumitru, patronul spiritual al oraşului.
Vorbind despre sărbătoarea din acest an, Olguţa Vasilescu a anunţat ieri, în faţa legislativului local, că nu se va cheltui nici un ban de la bugetul local pentru Zilele Craiovei şi că (la fel ca pe vremea lui Mărinică Dincă şi Antonie Solomon) „totul se va face din sponsorizări“.
În acelaşi cadru, primăriţa a anunţat că vrea să mute festivităţile într-o perioadă în care vremea e mai propice unei asemenea sărbători. Şi cum Sfântul Dumitru nu poate fi schimbat de pe data de 26 octombrie, când e stabilit în calendarul ortodox, primăriţa a găsit şi o justificare oficială a acestei mutări.
„Cred că este ultimul an în care Zilele Craiovei se mai desfăşoară în această perioadă (ultima săptămână din octombrie – n.r.). De anul viitor vrem să mutăm Zilele Craiovei în jurul datei de 1 iunie, când a fost şi prima atestare documentară a oraşului. Totodată, în perioada respectivă pot fi organizate mai multe festivităţi, pentru că vremea ne permite“, a spus Lia Olguţa Vasilescu.
Într-adevăr, prima atestare documentară a Craiovei apare într-un hrisov dat pe 1 iunie 1475 de voievodul Laiotă Basarab, în care se amintea de „jupan Neagoe de la Craiova“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS