12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâinii comunitari, bombă cu fitil aprins pentru autorităţi

Câinii comunitari, bombă cu fitil aprins pentru autorităţi

Autorităţile din Gorj nu reuşesc să găsească o soluţie convenabilă pentru toată lumea, în ceea ce priveşte miile de câini comunitari care umblă liberi pe străzi. Reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, ai asociaţiilor de pensionari şi şefi din cadrul Primăriilor Târgu Jiu, Motru şi Rovinari s-au întâlnit ieri la Târgu Jiu pentru a vedea ce se poate face pentru a reduce numărul câinilor fără stăpân de la nivelul oraşelor judeţului. Deşi au existat puncte de vedere diferite, participanţii la discuţii au fost cu toţii de acord că, în lipsa unui cadru legislativ adecvat, problema câinilor comunitari nu va putea fi rezolvată niciodată. Cea mai la îndemână soluţie ar fi sterilizarea în masă a maidanezilor, respectiv aplicarea de amenzi drastice persoanelor care abandonează câini, în speranţa că cineva va avea grijă de ei.

Edilitara vrea
să facă recensământul maidanezilor

În ciuda eforturilor pe care le-au făcut reprezentanţii Edilitara Public, în mai puţin de un an nu s-a reuşit decât sterilizarea a 190 de câini. Costurile sunt suportate de societatea primăriei, iar de câini se ocupă un singur medic veterinar. Este vorba de Cristian Petcu, angajat al Centrului canin din Târgu Jiu. În adăpost sunt îngrijite câteva sute de animale fără stăpân care beneficiază de hrană, apă şi tratamente. „Este imposibil să se apuce doar o singură instituţie să rezolve această problemă extrem de serioasă, gravă şi importantă. În primul rând, putem încerca sterilizarea femelelor, dar cu puţinele mijloace pe care le avem ne va lua foarte mult timp. În al doilea rând, este nevoie de acţiuni ample de educaţie civică a populaţiei. Vin din comune şi îi aruncă în Târgu Jiu. Aceşti oameni trebuie să fie amendaţi şi daţi ca exemplu. Poliţia locală să fie cu ochii pe ei. În al doilea rând, Serviciul care ridică aceşti câini de pe străzi este ineficient dacă populaţia nu cooperează. Pe o scară avem trei bătrâni care dau de mâncare câinilor şi pe aceeaşi scară trei familii cu copii sau bătrâni care nu vor să fie alergaţi de câini prin cartier şi muşcaţi. Dacă cineva vrea să crească câini, atunci câinele respectiv trebui să fie microcipat. Când vine să îl ia Ecarisajul, strigă că e câinele lui, dar dacă acel câine muşcă pe cineva, atunci nu mai este. Trebuie făcută o lege care să pună ordine în această problemă şi numai politicul poate face acest lucru. Dacă nu se ia o decizie, atunci vor fi zeci de ani de acum înainte câini pe străzi“, a declarat Cristian Petcu.

Subprefectul a fost muşcat de trei ori  

Prezent la întâlnirea de la Prefectura Gorj, subprefectul Sorin Arjoca a declarat că va organiza o întâlnire cu toţi primarii din judeţ, unde va ridica problema câinilor comunitari şi va căuta soluţii împreună cu edilii de comune şi oraşe. „Fără sprijinul populaţiei este foarte greu. Cred că toată lumea a ajuns la ideea că locul câinilor şi al animalelor, în general pisici sau cai, nu este pe stradă. Eu, personal, am fost muşcat de trei ori până acum de câinii comunitari din Târgu Jiu. Este o problemă foarte serioasă şi trebuie să se ocupe cineva de ea până la urmă, pentru că
altfel se va perpetua de la o administraţie la alta, indiferent de ce zonă a ţării vorbim. Am şi eu câini acasă, îi îngrijesc, dar nu am văzut în nici o ţară din Europa câini pe străzi. E vorba şi de ţările fostului lagăr comunist. Fiica mea, care locuieşte în Germania, a venit la Târgu Jiu şi a adoptat trei câini comunitari şi i-a dus în Germania, cu acte medicale, cu paşapoarte, cu cipuri. Nu se poate oricum. Acolo există un control strict al animalelor. Nu poate fiecare să facă ce vrea. Cred că pasul care ar trebui făcut prima dată ar fi acesta al recensământului câinilor comunitari, să ştim de unde plecăm şi unde ne ducem. Atunci se va afla imediat cine, de unde a adus câini. Voi ridica problema câinilor comunitari şi în şedinţa cu primarii pe care o voi avea în această săptămână la prefectură“, a spus subprefectul de Gorj, Sorin Arjoca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS