16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMărturii de la uciderea lui Bin Laden

Mărturii de la uciderea lui Bin Laden

Un fost membru al comandoului Navy Seals dezvăluie într-o carte detaliile misiunii de la Abbottabad din Pakistan, în urma căreia a fost ucis inamicul numărul 1 al SUA, Osama Bin Laden, relatează corriere.it. Cartea, care va fi publicată la editura Penguin, promite să fie unul dintre titlurile cele mai vândute ale anului. În plus, potrivit jurnaliştilor de la New York Times, care a publicat în premieră informaţia, volumul ar putea influenţa în mod considerabil campania prezidenţială americană. Iniţial, membrul comandoului Navy Seals a ales un pseudonim, Mark Owen. În acelaşi timp, din motive de siguranţă, a modificat şi numele colegilor săi. Din păcate, pentru el, însă, la câteva ore de la difuzarea informaţiei, a fost dezvăluită şi identitatea sa, iar mai multe site-uri au publicat fotografii care i-ar aparţine. Este vorba de Matt Bissonnette, are 35 de ani şi este originar din Wrangell, Alaska. Potrivit Fox News, Matt Bissonnette s-a retras din Marină vara trecută. Din câte se pare, de-a lungul carierei sale, Bissonnette a participat şi la o operaţiune împotriva piraţilor somalezi în 2009, el având funcţia de comandant al Team 6.
Volumul „No Easy Day“ începe cu relatarea privind prăbuşirea unui elicopter, în care autorul şi-ar fi putut pierde viaţa şi se încheie cu apelul telefonic la Casa Albă, prin care se confirma uciderea liderului Al-Qaeda, pe 2 mai 2011. Volumul este definit drept „una dintre cărţile fundamentale ale istoriei moderne“. Deşi încă este dificil de spus ce detalii ale misiunii vor fi dezvăluite, cert este că volumul include amintiri ale soldatului Bissonnette despre copilăria sa din Alaska, despre pregătirea sa militară, care l-a ajutat să participe la cea mai importantă misiune din viaţa sa. Potrivit reprezentanţilor editurii, Matt Bissonnette a fost unul dintre primii care a intrat în ascunzătoarea lui Bin Laden şi a fost prezent în momentul uciderii liderului terorist. Pentru redactarea cărţii, el a fost ajutat de Kevin Maurer, autorul altor patru cărţi despre forţele speciale din  Afganistan. Reprezentanţii Penguin nu au anunţat dacă dispun sau nu de o autorizaţie oficială pentru publicarea unor informaţii considerate strict secrete. Cert este că un purtător de cuvânt al Marinei americane a menţionat
într-un e-mail că „autorul nu a primit nici un fel de aprobare. În acelaşi timp, nici Marina nu a primit nici un fel de solicitare în acest sens din partea editurii“. De asemenea, şi reprezentanţii Consiliului Naţional de Siguranţă afirmă că nu au fost informaţi în legătură cu această carte. În opinia multora, Bissonnette este un „trădător“ care pune în pericol următoarele misiuni ale comandoului Navy Seals. De asemenea, mulţi specialişti sunt de părere că el va fi acuzat de trădare, pentru că a dezvăluit secrete militare. Dincolo de toate, cert este că editura prevede un tiraj de 300.000 de exemplare. Pentru promovarea cărţii, autorul va apărea la televizor cu chipul acoperit, iar vocea sa va fi modificată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS