21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii s-au ferit de caniculă

Craiovenii s-au ferit de caniculă

Valul de căldură care a pus stăpânire pe aproape toată ţara nu a creat până acum probleme craiovenilor. În ciuda temperaturilor excesive din ultimele zile, în Bănie s-au înregistrat puţine cazuri de persoane care au avut de suferit de pe urma caniculei. Din datele oferite de Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJU) Dolj, în ultimele zile, şapte persoane au ajuns la spital şi au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au leşinat în stradă. „Nu am avut multe cazuri, semn că oamenii au înţeles cum trebuie să se protejeze de căldură. Luând în calcul ultimele două zile, în prima a existat un număr mai mare de solicitări la Serviciul de Ambulanţă, cu 11% peste media apelurilor, însă în următoarea zi acesta a scăzut cu 12%. Este bine că nu am avut situaţii deosebite“, a spus dr. Iulia Stănculescu, director medical la SJU Dolj.

Sfaturi
de la specialişti

În această perioadă, medicii vin în întâmpinarea populaţiei cu o serie de sfaturi utile. Ei ne recomandă să ne hidratăm fără să aşteptăm să apară senzaţia de sete și să consumăm cât mai multe fructe şi legume proaspete, precum pepene galben, roşu, prune, castraveţi, deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă, dar şi lactate (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă).
Medicii ne mai sfătuiesc să evităm consumul de alcool (inclusiv bere sau vin), „deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii“, dar şi evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), „deoarece acestea sunt diuretice“.
„Dacă este absolut necesar să  ne expunem la soare la orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise“, mai spun specialiştii. Tot medicii ne sfătuiesc să acordăm importanţă şi locului de unde ne cumpărăm alimentele. Acestea nu trebuie să fie expuse la soare, iar înainte de a le consuma, fructele şi legumele trebuie spălate foarte bine, astfel evitându-se cazurile de toxiinfecţie alimentară.

Atenţie, mămici!

Alt lucru care trebuie luat în considerare pe caniculă le vizează pe mămicile care îşi plimbă copiii în cărucior. Medicii le recomandă acestora ca, pe timp de caniculă, dacă este nevoie să iasă din casă cu copiii, să nu-i ţină în cărucior, ci în braţe. „Mămicile trebuie să ştie că temperatura la sol este mult mai mare, iar asfaltul încins emană, pe lângă căldură, şi o serie de substanţe nocive. De aceea, copiii trebuie ţinuţi în braţe, unde aerul este mai respirabil, şi cu capul acoperit. Nici prelata de la cărucior trasă peste copil nu îl ajută prea mult. Chiar dacă pare că stă la umbră, prelata nu-l fereşte de soare, de aceea este obligatorie acoperirea capului“, afirmă specialiştii.

Canicula şi urmările ei

Mehedinţiul se topeşte sub temperaturile mult prea ridicate pentru această perioadă, judeţul fiind sub avertizare de cod portocaliu de caniculă. Pentru weekend, meteorologii au prognozat temperaturi de peste 40 de grade Celsius la umbră. Din acest motiv, începând de vineri şi până duminică seară, autovehiculele cu o masă mai mare de 7,5 tone nu au voie să circule pe autostrăzi şi drumurile naţionale. Măsura a fost luată pentru protejarea asfaltului, care cedează sub greutatea mastodonţilor. Excepţie fac autovehiculele care transportă animale vii, produse din carne, lapte sau ouă.
„Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi a emis un comunicat de presă prin care anunţă interzicea circulaţiei rutiere în perioada 24-26 august a autovehiculelor ce depăşesc masa de greutate de 7,5, măsură luată pentru protejarea carosabilului din cauza temperaturilor foarte ridicate. Există şi autovehicule care fac excepţie de la ordin, şi anume cele care transportă mărfuri vii sau din carne, lapte şi altele. Facem apel la conducătorii auto să fie înţelegători“, a declarat Viorel Stăncioiu, agent principal IPJ Mehedinţi.
Zeci de tiruri au fost oprite, formând astfel kilometri întregi de cozi pe DE 70.
Unii şoferi s-au conformat deciziei celor de Drumuri, dar alţii susţin că niciunde în lume nu se întâmplă aşa ceva doar în România din cauza drumurilor foarte proaste. Tiriştii sunt nevoiţi să aştepte ore întregi suportând căldura din cabinele tirurilor.
„Este o mare prostie, pentru că noi plătim nişte taxe ca să circulăm pe acest drum, iar drepturile noastre sunt zero. Numai în România se întâmplă aşa ceva, pentru că, în loc să facă drumurile aşa cum trebuie, fură banii şi îi bagă în buzunare. Noi suntem de vină pentru că stăm cu mâinile în sân şi nu ne revoltăm să ne facem dreptate!“, a spus un tirist supărat că a fost tras pe dreapta.
Temperaturile foarte ridicate nu sunt mai uşor de suportat nici în oraş. Severinenii au încercat toate metodele să scape de căldură. Unii la terase, alţii la umbră, în parc, sau la ştrand.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS