24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMateescu, din nou şef la Poliţia Locală

Mateescu, din nou şef la Poliţia Locală

Octavian Mateescu a revenit, de luni, la conducerea Poliţiei Locale Craiova, după ce primarul Craiovei şi-a dat seama că l-a destituit ilegal. Reamintim că, printr-o dispoziţie de primar emisă pe 1 august, Lia Olguţa Vasilescu l-a eliberat pe Mateescu din funcţia de director al Poliţiei Locale Craiova, începând cu 2 august, fără nici o justificare şi fără o anchetă administrativă prealabilă. Printr-o altă dispoziţie, primăriţa îl numea director interimar al Poliţiei Locale pe Emil Căpitănescu, până atunci şef al Serviciului de Ordine Publică Rovine din cadrul aceleiaşi instituţii.

Olguţa Vasilescu şi-a retras dispoziţia ilegală

Juriştii Prefecturii Dolj au decis însă, pe 14 august, să nu emită avizul de legalitate pentru dispoziţia de primar privind demitea lui Mateescu şi, pe cale de consecinţă, nici pe cea a numirii lui Căpitănescu. Departamentul juridic din subordinea prefectului liberal Elena Costea a considerat că dispoziţia de demitere semnată de primăriţa pesedistă Olguţa Vasilescu a fost emisă fără respectarea procedurilor legale, în sensul că, fiind funcţionar public, în cazul lui Mateescu ar fi trebuit respectate dispoziţiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul Funcţionarilor Publici, care impune obligativitatea cercetării prealabile a abaterilor disciplinare săvârşite de un funcţionar public de către o comisie de disciplină. Or, în cazul şefului Poliţiei Locale Craiova nu a fost convocată o asemenea comisie de disciplină şi nu a fost făcută vreo cercetare prealabilă.
A durat două zile – până joi, 16 august – ca Primăria Craiova să primească de la prefectură (situată… peste stradă!) hârtia prin care se arată că Mateescu a fost îndepărtat ilegal. În aceeaşi zi, Olguţa Vasilescu şi-a retras cele două dispoziţii, decizând ca Mateescu să-şi reia funcţia. Abia vineri, însă, acesta a fost găsit pentru a i se comunica faptul că e din nou director, iar de luni el a revenit efectiv la muncă.
Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS