15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Molima din subsol

De cum intri în blocul 65 A2, scara 1, din cartierul Craioviţa Nouă te loveşte un miros greu, înţepător, care răzbate din toate părţile. Numai că mirosul pestilenţial vine din subsolul inundat de dejecţii. Situaţia nu este de ieri de azi, ci de luni bune, încă din anul 2011. Proprietarii nu ştiu ce să mai facă, se plâng că mirosul le intră în casă, că sunt invadaţi de ţânţari şi rozătoare. În subsol nu mai coboară de teamă să nu se afunde în mizerie, iar instalaţiile sunt toate prinse sub apa murdară. Aici este un adevărat focar de infecţie. În plus, chiar şi birourile primăriei, care are aici unul dintre sediile Serviciului Asistenţă Socială, sunt sufocate de miros. „Sunt luni în care mirosul ajunge până la birourile noastre, am vorbit cu cei de la asociaţie. Dânşii au solicitat, am înţeles, certificat de urbanism, autorizaţie, şi trebuie să schimbe conductele“, a declarat Elena Trifu, directorul adjunct al Serviciului Asistenţă Socială Craiova.
Canalizarea este de vină, conductele vechi sunt ciuruite și refulează în subsolul blocului, iar mizeria a ajuns până la scările de acces în boxele imobilului. Alteori, apa menajeră răzbate prin capacul de la canal tocmai în poarta Secţiei V de Poliţie.
Poate că nu s-ar fi ajuns aici dacă, la momentul potrivit, atât proprietarii, cât şi reprezentanţii lor din cadrul asociaţiei s-ar fi mobilizat. Iniţial au bătut la uşa Companiei de Apă Oltenia (CAO), numai că buba era la ei în ogradă, adică în subsol. Cu toate acestea, nu este zi în care CAO să nu trimită vidanja în zonă ca să desfunde canalizarea.
„Conductele sunt vechi, s-au spart, situaţia asta este de mult. Canalizarea este înfundată şi resturile se scurg în subsol. Am făcut demersuri peste tot, la primărie, la Apă, dar nu se implică nimeni. Acum am adunat bani şi mai avem puţin până obţinem toate autorizaţiile, iar de luni începem lucrarea. Oamenii au dreptate să se plângă, dar trebuie schimbat racordul. Sunt probleme cu toată canalizarea pe zona asta“, a fost de părere administratoarea Marioara Stanciu. Când vine vorba de coborât în subsol, atât ea, cât şi preşedinta asociaţiei ridică din umeri. „Nu ştiu unde este cheia de la subsol, este închis acolo. Acum să vezi ce amendă ne luăm noi de la Sanepid“, s-a plâns administratoarea, în ideea că este mai bine să ascunzi gunoiul sub preş.

În mizerie şi infecţie

În blocul cu pricina, uşile de la intrare stau larg deschise, miroase greu de cum treci pragul. Pe uşa de la subsol, cineva a scris cu carioca „Cheia se află la apartamentul 14 sau 18 şi la asociaţie“. Proprietarul apartamentului cu numărul 14 vine cu cheia, dar uşa nu este încuiată. Nici nu se tem că le-ar putea da hoţii spargere la boxe, căci dacă s-ar încumeta ar fi la propriu în rahat. „De mult este aşa, dar acum, pe temperaturile astea, miroase rău, noi stăm la patru şi te trăsneşte. De ţânţari şi muşte nu mai spun.  Este dezastru. Nu se implică nimeni, nici de la asociaţie, nici locatarii. Păi, adună banii de anul trecut, de dinainte de Crăciun, şi nici acum nu-i au pe toţi“, a explicat Ana Nicola, locatară.
Vecinii îi susţin spusele: „Stăm în mizeria şi infecţia asta. Cei de la asociaţie fug acum, se tem de consecinţe. De un an adună banii“, a spus Constanţa Roşca.
Titu Băzăvan, locatar şi cenzor la asociaţie, a venit să-i lămurească pe oameni: „Mai trebuie să iasă avizul de la Inspectoratul în Construcţii, luăm autorizaţia de spargere a străzii şi începem lucrările. Trebuie toţi banii adunaţi, lucrarea costă 120 de milioane şi s-au strâns doar 35 de milioane. Oamenii nu dau, cum să faci lucrarea?“, a afirmat cenzorul. Acesta a fost apostrofat de o locatară. „Dar bani să plătim jurişti avem?“, i-a reproșat aceasta.

Inundaţi din vina furnizorilor

În aceeaşi situaţie este şi blocul 161A scara 1, tot din Craioviţa Nouă. Aici canalizarea este obturată din vina furnizorilor de căldură, care au avut o lucrare în vecinătate. Au spart conducta care face legătura între bloc şi canalizare și au înfundat-o cu pietre. Acum locatarii suportă consecinţele, stau cu subsolul inundat de dejecţii. „Nu ţine de asociaţie. Conductele din subsol nu sunt sparte. Furnizorii de utilităţi care au avut lucrări în zonă au spart racordul dintre bloc şi canalizare şi l-au înfundat. Ei au sarcina să remedieze pentru că este în afara blocului, pe domeniul public“, a spus Alina Mora, reprezentanta firmei care asigură administrarea blocului 161 A, scara 1.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS