15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOase de rinocer preistoric, în Cariera Peşteana Sud

Oase de rinocer preistoric, în Cariera Peşteana Sud

Oasele fosilizate ale unui rinocer preistoric au fost găsite în comuna gorjeană Urdari, satul Fântânele, în apropierea unei halde de steril ce aparţine Carierei Miniere Peşteana Sud. Descoperirea a fost făcută la începutul acestei săptămâni de Gheorghe Calotă, de 35 de ani, un cioban din zonă, care păştea caprele lângă haldele de steril ale carierei miniere. Fragmentele de rinocer, respectiv mandibula mare şi o parte a femurului, au fost zărite de localnic la baza unui mal de pământ, într-o zonă nisipoasă, traversată cândva de un pârâu. Ciobanul şi-a dat seama că nu este vorba de oase obişnuite şi a luat în spate bucata de mandibulă, de peste 30 de kilograme, şi în câteva ore a reuşit să o transporte acasă. A anunţat poliţia şi le-a povestit consătenilor că a dat peste rămăşiţele unui animal preistoric, însă aceştia nu l-au crezut. Oamenii legii însă au fost mai prevăzători şi au luat imediat legătura cu un reprezentant al Muzeului Judeţean de Istorie Gorj.

Directorul Hortopan a recuperat personal două oase

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean de Istorie „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu, s-a deplasat cu o echipă de specialişti din cadrul instituţiei la Urdari, pentru a recupera restul fosilelor. Din păcate, doar încă două oase au mai putut fi extrase de la baza malului de pământ înalt de 15 metri, din cauză că există riscul ca acesta să se prăbuşească, iar vieţile celor care sapă în zonă să fie puse în pericol. „Se mai văd acolo clar resturi de oase, dar riscurile sunt foarte mari şi există pericolul ca cineva să îşi piardă viaţa. Oricum, ciobanul a avut un mare curaj când a recuperat mandibula mare. Oasele fosilizate sunt în prezent la Muzeul Judeţean pentru a fi curăţate şi studiate. Toate indiciile ne-au făcut să credem că este vorba de un rinocer lânos preistoric. Probabil că are câteva milioane de ani vechime. Va fi printre exponatele cele mai valoroase din instituţia noastră şi a fost un noroc pentru că l-am adus tot de la noi din judeţ. Alte muzee nu au asemenea noroc“, a declarat directorul Muzeului Judeţean Gorj.  

Oasele, restaurate
şi datate la Cluj

Oasele rinocerului lânos vor fi trimise la Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca pentru a fi restaurate şi datate, după care se vor întoarce la Târgu Jiu. Specialiştii din Cluj vor fi însă cei care vor beneficia cel mai mult de pe urma descoperirii oaselor, prin publicarea studiului despre ceea ce a fost găsit în Gorj. „Dacă am reuşi să recuperăm şi restul de oase şi l-am restaura întreg, ar fi extraordinar. Noi mai avem oase de rinocer pitic, de cai, vertebre de balenă, resturi de elefanţi şi o gazelă preistorică aproape întreagă, datată tot la Universitatea din Cluj-Napoca şi care are o vechime de trei milioane de ani. Este cea mai valoroasă piesă a muzeului, prima ca vechime din România şi a şaptea din Europa. A fost descoperită la Logreşti, în sudul judeţului, în 1991 – 1992. Ne mândrim să o arătăm vizitatorilor. Sunt sigur că şi rinocerul preistoric se apropie ca vechime de gazelă. Pământurile Gorjului ascund şi alte comori de acest fel. Asemenea fosile sunt foarte căutate pe piaţa neagră. La un moment dat, un gorjean a încercat să ne vândă un craniu de animal preistoric cu vreo 15.000 de euro, dar nu am avut atâţia bani. L-a cumpărat alt muzeu, dar nu ştiu suma“, a precizat Dumitru Hortopan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS