14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSe scumpesc țigările

Se scumpesc țigările

Guvernul intenţionează, prin proiectul de lege a sănătăţii, să dubleze taxa pe viciu la tutun, de la 10 la 20 de euro/1.000 de ţigări, măsură care va duce la scumpirea cu aproximativ 2 lei a pachetului de ţigări, respectiv o creştere cu 15-20% a preţurilor, potrivit reprezentanţilor industriei.
Pentru combaterea consumului excesiv de produse din tutun şi băuturi alcoolice, precum şi pentru finanţarea cheltuielilor de sănătate, se instituie „unele contribuţii“, care vor fi venituri proprii ale Ministerului Sănătăţii, se spune în proiect.
Firmele care produc sau importă produse din tutun vor contribui, pentru ţigarete şi ţigări de foi, cu suma de 20 euro/1.000 de bucăţi.
„Este vorba de o dublare a taxei de sănătate la 20 de euro/1.000 de ţigarete. Taxa a fost introdusă în mai 2006. Era o taxă fixă foarte mare. La vremea respectivă, noi apreciam nivelul contrabandei în România între 5% şi 8%, iar după această taxă aproape că s-a dublat“, a declarat agenţiei MEDIAFAX un oficial al unui mare producător de ţigări.
Preţurile ţigaretelor sunt, în magazine, între 10,5 lei şi 13,5 lei, astfel că o majorare de 2 lei reprezintă o scumpire cu 15% – 20%. Ţigările din categoria celor mai bine vândute costă 12,5 lei.
„N-a mai fost niciodată o creştere atât de mare a preţului ţigărilor“, au adăugat sursele citate. Contrabanda cu ţigarete s-a menţinut relativ constantă în primele cinci luni ale anului, ajungând în luna mai la 13,3%, faţă de 13,4% în martie şi 13% în ianuarie, potrivit unui studiu al companiei Novel Research.
În ultimii doi ani, contrabanda a scăzut de la peste 36% la circa 13%.
Mediafax

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS