8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Apariţii editoriale

Tinereţile lui Daniel Abagiu
de Cezar Paul-Bădescu, Editura Polirom

„Tinereţile lui Daniel Abagiu“, de Cezar Paul-Bădescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, un antierou care însă nu îşi refuză maturizarea, ci care pare mai degrabă refuzat de maturizare, închis într-o perpetuă devenire. Romanul a apărut într-o nouă ediţie în colecţia „Top 10+“ a Editurii Polirom în acest an. Prefaţat de Mircea Cărtărescu, romanul este disponibil şi în ediţie digitală.
Daniel Abagiu – în a cărui tinereţe, în fond una banală, ne regăsim cu toţii – devine o figură excepţională, deoarece este prezentat fără „retuşuri“ şi fără pic de ipocrizie. Iar cititorului nu-i rămâne decât să constate cu uimire că normalitatea lui îi provoacă hohote de râs, compătimiri, dar şi complicităţi ruşinate, care, într-un final, îl apropie până la graniţa prieteniei de acest personaj.
Cezar Paul-Bădescu (născut pe 7 august 1968) a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti în 1994. Între 1994 şi 1995 a urmat cursurile de masterat ale aceleiaşi facultăţi, la secţia „Teoria literaturii şi literatură comparată“. Între 1996 şi 2007 a fost redactor al revistei Dilema, unde ulterior a rămas colaborator extern, continuând să scrie săptămânal în rubrica de analiză a fenomenului televizual, pe care o ţine din anul 2000. Din 2007 este şeful Departamentului de Cultură al ziarului Adevărul.
A debutat, cu proză scurtă, în volumul colectiv „Tablou de familie“, Editura Leka-Brîncuş, 1995 (Premiul pentru debut al revistei Tomis şi nominalizare pentru premiile ASPRO) şi a coordonat antologia Cazul Eminescu, Editura Paralela 45, 1999.
De acelaşi autor, la Editura Polirom a mai apărut romanul „Luminiţa, mon amour“, în 2006. „Tinereţile lui Daniel Abagiu“ şi „Luminiţa, mon amour“ au fost traduse în bulgară şi au apărut la Sofia, într-un volum comun, la Editura Paradox, în 2009.
În anul 2000, Preşedinţia României i-a conferit lui Cezar Paul-Bădescu medalia „Mihai Eminescu“, pentru merite culturale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS