17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA început campania electorală!

A început campania electorală!

Campania electorală pentru alegerile locale începe astăzi şi se va încheia sâmbătă, 9 iunie, la ora 7.00.
Peste 300 de oraşe şi peste 2.500 de comune îşi vor alege primarii, dar şi consiliile locale. Se vor alege şi preşedinţii de consilii judeţene din cele 41 de judeţe din ţară, dar şi primarii celor 40 de municipii reşedinţă de judeţ.
De astăzi, candidaţii au liber la amplasat bannere în oraş, la împărţit fluturaşi şi obiecte promoţionale cu oferta lor electorală şi, bineînţeles, la întâlniri cu cetăţenii. Campania a început însă neoficial de ceva vreme, candidaţii prezentându-se publicului fie prin bilanţuri festiviste (cazul primarilor în funcţii), fie prin demararea mai multor campanii de interes social (strângere de semnături pentru tot felul de iniţiative, proiecte ecologice), fie prin apariţii media în care să se „înfiereze“ lipsa de competenţă a adversarilor (cazul celor care aspiră la funcţia locală).
Campania poate avea loc, potrivit legii, în spaţii precum case de cultură, cămine culturale, cinematografe, parcuri, pieţe. Este interzisă însă organizarea acţiunilor de campanie electorală în unităţile militare, precum şi în spaţiile din şcoli şi universităţi în perioada de desfăşurare a cursurilor.
Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat, dar şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la șase luni la cinci ani.
Accesul candidaţilor în emisiunile radio-TV este gratuit atât pe posturile publice, cât şi private. În emisiuni informative vor fi difuzate informaţii privind activităţile de campanie, cât şi elemente privind tehnica votării şi sistemul electoral. Emisiunile electorale, potrivit legii, pot fi difuzate numai de luni până vineri.
Costurile alegerilor locale sunt estimate de guvern la 100 de milioane de lei, banii fiind alocaţi de executiv în luna martie.
Cele mai disputate meciuri la locale vor fi cu siguranţă pentru primăriile marilor oraşe, fiind cunoscut că rezultatul de la acestea este un indicator pentru alegerile parlamentare.

„Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare!“

Ministrul administraţiei şi internelor, Ioan Rus, a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, cu ocazia lansării campaniei „Mita şi votul ilegal înseamnă închisoare“, că organizarea alegerilor în condiţii de deplină legalitate constituie obiectivul prioritar al instituţiei pentru perioada următoare.
Această campanie de informare este realizată în conformitate cu Planul general de măsuri privind menţinerea şi asigurarea ordinii publice premergător şi pe timpul desfăşurării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale din 2012.
Ministrul a mai spus că va organiza, în perioada următoare, vizite de lucru zonale, pentru a discuta cu cei responsabili cu asigurarea cât mai corectă a alegerilor – reprezentanţi ai structurilor teritoriale ale ministerului, prefecţi – şi pentru a cunoaşte situaţia la nivelul fiecărui judeţ.
Ministrul Ioan Rus a reiterat faptul că va dispune măsuri ferme împotriva celor care nu îşi îndeplinesc atribuţiile conferite şi care nu înţeleg şi nu respectă rolul în slujba comunităţii.
La rândul său, secretarul de stat Petre Tobă a declarat că vor fi peste 18.000 de secţii de votare, pentru protecţia cărora vor fi mobilizate 32.000 de cadre ale MAI. Toţi cei care vor participa la asigurarea ordinii în timpul campaniei electorale şi la alegeri au fost instruiţi şi există un ghid legislativ elaborat în acest sens, a mai spus Tobă.
De asemenea, a devenit operaţional site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, care conţine informaţii legislative şi ştiri/comunicate referitoare la acţiunile structurilor MAI din plan central şi teritorial pentru asigurarea desfăşurării în condiţii de legalitate a procesului electoral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS