5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLăsaţi campania şi rezolvaţi problema gunoaielor!

Lăsaţi campania şi rezolvaţi problema gunoaielor!

Masterplanul pe deşeuri, proiect de peste 47 de milioane de euro, este lăsat la sertar. Peste jumătate din primăriile doljene nu au servicii de salubritate.

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a depus pe 16 august 2011 documentaţia pentru proiectul „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“, în valoare totală de 47,6 milioane de euro. Proiectul se referă la o problemă extrem de delicată: colectarea, sortarea şi stocarea deşeurilor din judeţ. El prevede, printre altele, construirea unei staţii de sortare şi a unei staţii de compostare în Craiova, în incinta depozitului de deşeuri de la Mofleni; construirea a patru staţii de transfer la Băileşti, Calafat, Dobreşti, Filiaşi; construirea a două staţii de compostare suplimentare la Calafat şi Dobreşti. Proiectul presupune construirea şi reabilitarea a 1.156 de platforme de precolectare stradale pe care vor fi poziţionate containerele de colectare pentru fracţia reziduală şi respectiv fracţia reciclabilă (plastic şi metal, hârtie şi carton) – din care 1.025 în mediul rural şi 131 în mediul urban. Tot aici intră şi achiziţia de compostoare pentru toate gospodăriile din mediul rural, precum şi de echipamente specifice colectării şi transportului deşeurilor. Reprezentanţii Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu au verificat documentele şi au concluzionat că proiectul are nevoie de rectificări. De atunci, pare că nu se mai întâmplă nimic. Firma care ar trebui să rescrie părţi din proiect contra sumei de 15.000 de euro ar fi Resourcing Environmental Consulting SRL Bucureşti – patronată de Anca Elena Tofan, cu sediul social într-un apartament din Sectorul 1 Bucureşti. Deşi are un singur angajat permanent, firma a raportat la ultimul bilanţ un profit de peste 800.000 de lei. Societatea apare şi într-o anchetă făcută de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) despre derularea fondurilor UE pentru un depozit ecologic de deşeuri din Bacău. Cum nu am reuşit să luăm legătura cu firma (la sediul social am dat de un fax), ne-am adresat reprezentanţilor CJ Dolj. „Firma a fost aleasă de Ministerul Mediului şi şi-a făcut treaba. Nu acolo este problema, ci la Primăria Craiova, care trebuie să facă modificările necesare şi să se aprobe în consiliul local“, a precizat Ileana Măjină, directorul Direcţiei de Integrare Europeană din cadrul CJ.
Din câte ştim, termenul limită pentru depunerea modificărilor ar fi august 2012. Cam greu de realizat acest lucru, din moment ce actualul CL nu mai are atribuţiuni, la mijloc fiind campanie şi alegeri locale. „Trebuie modificat statutul, actul constitutiv şi contractul de asociere ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară. Modificarea acestor acte se face în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei. Întrucât modificările propuse vizează contractul cu Eco Sud, acestea au fost transmise către Eco Sud pentru a ni se comunica punctul de vedere“, spun reprezentanţii Primăriei Craiova.
Autorităţile locale nu par interesate să rezolve prea curând problema gunoaielor. Până la această dată, fiecare primărie trebuia să înfiinţeze un serviciu public de salubritate, apoi să aleagă prin licitaţie câte un operator. „Cel puţin jumătate dintre primării nu au făcut aşa ceva. Cel mai rău este că nici măcar nu s-au preocupat să aducă operatori care să încheie contracte individuale cu cetăţenii. Sunt şi localităţi unde s-a putut, cum sunt Breasta, Podari, Brădeşti, Coțofenii din Faţă, dar este prea puţin“, spune Ileana Şerban, şeful Gărzii de Mediu Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS