16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Apariţii editoriale

Evoluţii politice ale maternităţii Perspective feministe
de Ramona Păunescu, Editura Polirom

Analiza maternităţii din perspectivă politică este un demers recent, atât pe plan mondial, cât şi în România. Pornind de la premisa că maternitatea nu e un dat „natural“, ci un produs al sistemelor religioase sau politice, volumul identifică principalii factori care, de-a lungul secolelor, au contribuit la poziţionări şi repoziţionări faţă de maternitate, precum şi implicaţiile politice ale instituţionalizării acesteia, în primul rând inegalităţile dintre femei şi bărbaţi. Descrierea maternităţii în spaţiul occidental este completată de o prezentare în spaţiul românesc în comunism şi postcomunism şi de o analiză a instituţiilor de îngrijire şi educare (grădiniţe, spitale, reţele sociale) din perspectiva părinţilor.
În cuprinsul cărţii se pot citi capitole interesante despre: Maternitatea, raţiunea de a fi a femeilor sau opţiune?; Maternitate şi cetăţenie. O analiză asupra maternităţii ca fundament al revendicărilor drepturilor politice ale femeilor din spațiul românesc; Maternitatea în România comunistă: de la indiferenţă la naţionalizare; Maternitatea în România contemporană: percepţiile părinţilor cu privire la creşterea şi educarea copiilor.
Ramona Păunescu (n. 1974) este licenţiată în filosofie (1999), are un masterat în politici publice (2001) în cadrul Facultăţii de Filosofie, Universitatea Bucureşti, şi este doctor în ştiinţe politice (Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, 2011). A absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Administraţie (ENA) Paris (2005) şi ale Institutului Naţional de Administraţie Bucureşti (2006). Este manager public în cadrul Ministerului Afacerilor Europene. Domenii de interes: politici publice privind maternitatea, istoria femeilor, feminism, studii de gen. Este coautoare a volumului „Naşterea. Istorii trăite“ (Polirom, 2010).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS