27.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePensionarii fac coadă la pielea ursului din pădure

Pensionarii fac coadă la pielea ursului din pădure

Decizia Curţii Constituţionale privind aplicarea la veniturile din pensii a procentului de 5,5% aferent contribuţiei la sănătate a creat isterie în rândul pensionarilor din Dolj. Aceştia au dat năvală la ghişeele Casei Judeţene de Pensii pentru a solicita restituirea „banilor reţinuţi nelegal“, deşi nu există încă un act normativ în acest sens.

Zeci de pensionari din Craiova stau la coadă pentru a depune cereri de restituire a sumelor reţinute din pensie reprezentând procentul de 5,5% aferent contribuţiei la sănătate. Până acum, statul aplica acest procent la toată pensia, dar Curtea Constituţională a decis că măsura este legală doar în situaţia în care procentul se aplică numai veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei. Problema este însă că decizia Curţii nu produce încă efecte juridice, iar oamenii stau degeaba la coadă să depună „nişte hârtii fără valoare pentru un drept de care, dacă ar fi câştigat, ar beneficia toţi pensionarii, indiferent dacă fac cerere sau nu“, după cum susţin reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Dolj.        
 
Ce a decis Curtea Constituţională

Pe 14 martie 2012, pe site-ul Curţii Constituţionale apărea un comunicat prin care se anunţau Deciziile nr. 223 şi 224 pronunţate pe 13 martie 2012, cu privire la neconstituţionalitatea dispoziţiilor art. 259, alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii. Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispoziţiile respective „sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 la sută se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei“.
„Curtea reţine că dispoziţiile art. 259, alin. (2) din lege stabilesc că pensionarii ale căror venituri din pensii depăşesc 740 de lei datorează o contribuţie de 5,5% aplicată asupra acestor venituri, dând de înţeles că aplicarea cotei de 5,5% se face numai pentru veniturile din pensii care depăşesc 740 de lei. Teza a doua a textului criticat, care prevede că «prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie netă mai mică de 740 de lei», creează o anumită ambiguitate la nivelul întregului alineat, aspect care a şi determinat instituţiile statului care aplică prevederile legii să calculeze cota de 5,5% asupra întregului cuantum al pensiei“, se arată în motivarea Curţii Constituţionale. Tot aici se mai specifică faptul că decizia este definitivă şi general obligatorie, că produce efecte numai pentru viitor şi că „prezenta decizie urmează a se aplica de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin casele judeţene de pensii şi casele sectoriale de pensii, de la data publicării în Monitorul Oficial al României“.

Cum au reacţionat pensionarii

Vestea a creat isterie în rândul pensionarilor din Dolj. Ieri, în a treia zi de Paşte, oamenii au lăsat deoparte Sărbătorile şi au făcut de la primele ore ale dimineţii coadă la ghişeele Casei Judeţene de Pensii pentru a solicita restituirea „banilor reţinuţi nelegal“. Cu o cerere-tip în mână, cumpărată de la xeroxurile de vizazi, cu copii de pe buletin şi cupon, pensionarii s-au înghesuit în faţa registraturii pentru a-şi primi drepturile. Pe cerere se specificau Deciziile Curţii Constituţionale şi se solicita Casei de Pensii să restituie în luna aprilie „sumele reţinute nelegal, indexate corespunzător“, dar şi ca din aprilie „această contribuţie să fie calculată şi reţinută numai pentru pensiile care depăşesc 740 de lei“. Mai jos apărea şi un tabel cu sumele calculate lunar începând cu ianuarie 2011, pensionarii solicitând în total, pentru aceste ultime 15 luni, 619,64 lei.
Directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj, Daniel Baciu, spune însă că oamenii stau degeaba la coadă să depună nişte hârtii de care instituţia nu va ţine cont şi că de un drept câştigat se vor bucura toţi pensionarii. „Eu le-am spus că acum vorbim de pielea ursului din pădure, că este doar un comunicat de presă dat de Curtea Constituţională, care nu are nici o valoare juridică până nu este publicat în Monitorul Oficial, dar degeaba. Unii au înţeles şi au plecat, dar alţii au rămas să depună acele hârtii care nu au nici un efect pentru noi. Ăsta este efectul de turmă la noi. Dacă se va da vreodată ceva pensionarilor, se va da tuturor, nu doar unora care au depus nişte hârtii, pentru că îi avem pe toţi în baza de date“, a precizat Baciu. 

„Nu se ştie dacă se va da ceva înapoi“

Directorul Casei Judeţene de Pensii Dolj a mai menţionat că această tevatură a apărut din cauza unor speculaţii făcute „de cineva rău intenţionat, în prag de campanie electorală“. „Noi nu lucrăm pe presupuneri, ci pe legi. Ce se spune acum sunt doar nişte speculaţii făcute de cineva rău intenţionat, că e perioadă de campanie electorală. Decizia Curţii trebuie mai întâi publicată în Monitorul Oficial, apoi se sesizează Ministerul Muncii, se dă o Ordonanţă de Urgenţă, sunt mai mulţi paşi procedurali înainte de a se pune în aplicare. Decizia actuală nu are caracter de lege“, a spus Daniel Baciu.
Acesta susţine că, odată publicată, decizia Curţii nu se mai modifică, dar deocamdată „nu ştim nici cum se vor da aceşti bani înapoi, dacă se vor da“. „Este posibil ca banii să se dea retroactiv, este posibil ca decizia să intre în vigoare de luna viitoare, nu ştim exact cu ce dată se vor da aceşti bani, dacă se vor da. Când se va spune în lege că începând cu o anumită lună contribuţiile se opresc la diferenţă, nu la toată suma, noi aşa vom face, indiferent dacă ne convine sau nu“, a explicat Baciu. Acesta a dat şi un exemplu de cum funcţiona înainte legea: „Pentru pensiile de până în 740 de lei nu se oprea nici un ban pentru sănătate, dar pentru ce depăşea această sumă procentul de 5,5 la sută se aplica la toată valoarea, nu la diferenţă“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS