16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞi chitara plăteşte bilet de avion

Şi chitara plăteşte bilet de avion

Alexandru Munteanu este un tânăr talentat din Craiova, student la Conservatorul din Malaga. Luna aceasta, s-a calificat în semifinale la „Românii au talent“, unde a interpretat o piesă de chitară flamenco. Băiatul s-a întors în Spania fără valorosul său instrument muzical. Motivul: angajaţii operatorului aerian Blue Air i-au pretins bilet separat de 250 de euro pentru chitară. Cei care au urmărit concursul „Românii au talent“ de la PRO TV probabil îşi amintesc de semifinala de pe 6 aprilie, la care a participat şi craioveanul Alexandru Munteanu, student în anul III la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga (Spania). Alexandru s-a calificat în această competiţie în urma preselecţiilor din luna august 2011, unde a prezentat o piesă de chitară flamenco. Cheltuielile legate de deplasarea sa din Spania la Bucureşti, cât şi cele legate de masă şi cazare au fost suportate de PRO TV. La plecare, tânărul a avut o uriaşă surpriză pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă“: agenţii companiei Infra Group, care deservesc aeroportul, nu l-au lăsat să urce cu chitara în avion decât dacă plăteşte bilet separat. „Nu a fost lăsat să urce cu chitara ca bagaj de mână, decât dacă mai cumpără un bilet sau dacă o depune la bagajele de cală, fără ca respectiva companie să-şi asume vreo responsabilitate în cazul deteriorării instrumentului. De ani de zile călătoreşte cu Blue Air pe ruta Bucureşti-Malaga şi retur, fără să aibă nici o problemă până acum. Chitara clasică este foarte uşor de depozitat în spaţiul de deasupra scaunelor călătorilor, unde se transportă bagajele de mână. Nefiind pregătiţi din punct de vedere financiar pentru o asemenea cheltuială în plus (250 de euro) şi nedorind
să-şi lase chitara la cală, unde în mod sigur s-ar fi deteriorat, Alexandru a plecat fără instrument, în condiţiile în care, ca student la Conservator, are zilnic nevoie de el, pentru studiu sau la cursuri“, a povestit Ion Munteanu, tatăl băiatului. Omul spune că nici alţi operatori aerieni, cum ar fi Iberia sau Tarom, nu i-ar fi pretins lui Alexandru bilet separat pentru chitară. Tânărul a venit de la Malaga tot cu Blue Air, dar a putut să urce cu chitara în avion.  „Alex a plecat fără chitară. A plecat supărat, dezgustat de câtă intoleranţă şi lipsă de înţelegere există până şi la unii tineri (toţi cei cu care am vorbit aveau sub 30 de ani) din ţara asta, în care eu tot încerc să-l conving să se întoarcă, după încheierea studiilor“, a spus tatăl lui Alexandru.

Chitara lui Alexandru, un instrument valoros

GdS a încercat să afle de ce un tânăr talentat, student la Malaga, vine cu Blue Air în România şi pleacă fără chitară. După multe căutări, am reuşit să găsim un număr de telefon al companiei Blue Air. Dacă veţi intra pe site-ul companiei, nu veţi găsi decât o adresă de e-mail. În fine, reprezentanţii operatorului aerian spun că „Blue Air îşi rezervă dreptul de a refuza îmbarcarea pasagerilor care au anumite bagaje ce nu respectă regulile de transport. În această situaţie se încadrează şi pasagerul menţionat“. „Colegii noştri din aeroport nu îşi permit să cedeze la argumentele din partea pasagerilor, întrucât sunt obligaţi să aibă în vedere regulile şi condiţiile de călătorie impuse. În ceea ce priveşte îmbarcarea pasagerului din Malaga, faptul că i s-a permis trecerea cu chitara, fără a achiziţiona loc în prealabil pentru acest instrument, vă informez că cei care deservesc compania aeriană nu au procedat conform condiţiilor de călătorie şi vor fi sancţionaţi conform normelor şi regulamentelor interne în vigoare“, ne-a transmis Renee Baltag, marketing manager la Blue Air. Concret, firma Blue Air va cere colaboratorilor spanioli să achite biletul chitarei pentru drumul Malaga – Bucureşti.
Potrivit regulamentului furnizat de operatorul aerian, „instrumentele muzicale ce nu pot fi considerate periculoase datorită formei sau volumului pot fi transportate ca bagaj de mână, respectând prevederile art. 8.5.1. În cazul în care instrumentul muzical nu se încadrează în dimensiunile şi/sau greutatea prevăzute, pentru a asigura transportul în cabina aeronavei, pasagerul va trebui să achite contravaloarea unui loc, în limita disponibilităţii“. La art. 8.5.1 se precizează că pasagerul are dreptul la un singur bagaj de mână, care nu poate depăşi 7 kg şi dimensiunile 55 cm X 40cm X 20cm. Cum chitara s-a întors la Craiova, tatăl lui Alexandru caută o soluţie să i-o trimită băiatului. „Nu sunt înţelegători, chitara a călătorit până acum la bagajele de mână. Alexandru nu a putut s-o lase la cală pentru că nu are decât o husă şi se putea deteriora. Este un instrument valoros, câştigat la un concurs în Spania, costă 10.800 de euro. Se încadra perfect la bagajele de mână, dar ei vor doar să mai vândă un bilet“, a spus Ion Munteanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS