20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, albastră pentru conştientizarea autismului

Craiova, albastră pentru conştientizarea autismului

Campania „Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism!“, dedicată persoanelor diagnosticate cu tulburare din spectrul autist (TSA), a început de ieri la Craiova, chiar cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare şi Sensibilizare în ceea ce priveşte Autismul

Clădiri importante din întreaga lume au fost luminate ieri în albastru, cu scopul de a atrage atenţia asupra Zilei Internaţionale de Conştientizare şi Sensibilizare în ceea ce priveşte Autismul, cum a fost declarată oficial data de 2 aprilie. Craiova s-a alăturat şi ea acestui eveniment, iar până pe 13 aprilie în Bănie se derulează campania „Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism!“. Scopul declarat al acţiunii demarate de Primăria Craiova şi Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR) – filiala Craiova, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, Clubul Soroptimist Internaţional Craiova şi Clubul de dans Katamis, este „de a creşte şansele de integrare socio-profesională a persoanelor diagnosticate cu tulburare din spectrul autist, de a creşte gradul de vizibilitate a acestei probleme în societatea românească şi de a sprijini integrarea în societate a persoanelor diagnosticate cu TSA“. 
„Incidenţa autismului este absolut alarmantă. Dacă în 2007 vorbeam de o incidenţă a cazurilor de unu la 190 de nou-născuţi, acum s-a ajuns la o rată de unu la 100 şi chiar sunt zvonuri de existenţa unei incidenţe de unu la 80. Aceste informaţii vin de la Centrul de Prevenire şi Control al Bolilor din Atlanta, SUA, dar eu sunt convinsă că şi în România se întâmplă un astfel de lucru, deşi la noi nu există, din păcate, statistici. În România se vorbeşte de autism, dar nu se face mare lucru. Să sperăm că din acest an se vor face mai multe. Ne-am constituit într-un grup de lucru, alături de alte asociaţii şi organizaţii din ţară, în care am încercat să punem la punct mai multe probleme“, a precizat Luminiţa Sandu, vicepreşedinta ANCAAR Craiova.

150 de copii şi tineri cu TSA în Bănie

Din datele oferite de ANCAAR, în 2011, în România au fost înregistraţi aproximativ 3.900 de copii cu autism, raportul dintre băieţi/fete fiind de 4 la 1. Din evidenţele filialei Craiova, în Bănie ar exista în jur de 150 de copii şi tineri cu tulburări din spectrul autist, lor fiindu-le adresată şi campania din perioada 2-13 aprilie „Arată că îţi pasă! Fii albastru pentru autism!“, pentru că „albastrul simbolizează optimismul, iar noi credem că putem schimba ceva pentru aceşti copii cu probleme“.
Campania a demarat aseară cu un flashmob în Piaţa „Mihai Viteazul“ – eliberare de baloane albastre, şi prin iluminarea clădirii „Palace“ a Primăriei Craiova în albastru (culoarea reprezentativă a autismului pe plan internaţional). Pe perioada campaniei, tinerii cu TSA şi copiii din şcolile craiovene vor realiza o serie de lucrări, de fotografii, care vor fi expuse în holul sediului central al primăriei începând cu 9 aprilie. „Aşa veţi putea vedea ce lucruri minunate pot face copiii cu autism“, susţin reprezentanţii ANCAAR Craiova. 

Petiţie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism

Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România a făcut şi o petiţie pentru respectarea drepturilor persoanelor cu autism, adresată primului-ministru al României şi miniştrilor de la Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei, prin care solicită statului român „să recunoască şi să respecte prevederile Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi în toate domeniile care afectează sau aduc atingere dezvoltării, creşterii şi integrării sociale a copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism“.
Pentru acest lucru, asociaţia doreşte să se ia în considerare trei aspecte esenţiale: încadrarea în grad de handicap a copiilor cu autism; adoptarea de urgenţă a unor criterii specifice bazate pe evaluarea gradului de funcţionalitate pentru încadrarea în grad de handicap, care să nu mai permită confuzii între autism, retard mintal şi schizofrenie şi să permită astfel servicii adecvate, dar şi continuitatea accesului la aceste servicii pe tot parcursul vieţii; implicarea societăţii civile în procesul de elaborare şi modificare a actelor normative care pot afecta viaţa copiilor, tinerilor şi adulţilor cu autism.

„Autismul nu doare, dar poate fi o povară“

Petiţia are şi un moto impresionant: „Autismul nu doare, dar poate fi o povară pentru cel afectat şi pentru familia sa. Un tânăr diagnosticat cu autism poate fi un matematician excepţional, dar să nu se poată hrăni singur“. „Societatea trebuie să ştie că aceşti copii există, chiar dacă ei nu pot ajuta societatea“, susţine una dintre mămicile care au copilul diagnosticat cu TSA. „Numai noi ştim cât este de greu să ai copilul cu asemenea probleme. Nu mai priviţi copiii noştri ca pe nişte animale, ei nu au nici o vină. Fiţi alături de noi cu un sfat, cu un zâmbet, cu o vorbă bună, pentru că avem nevoie de sprijin“, a spus o altă mămică.
Prezent la lansarea campaniei adresate copiilor cu autism, viceprimarul Mărinică Dincă a precizat că implicarea primăriei în această acţiune poate face ca şi societatea civilă să vină în sprijinul persoanelor diagnosticate cu TSA, „pentru că atunci când se implică primăria, şi celor din societatea civilă le creşte apetitul de a participa la astfel de acţiuni“. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS