6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePsihiatri de renume, reuniţi la Craiova

Psihiatri de renume, reuniţi la Craiova

În aceste zile, la Craiova a avut loc Conferinţa naţională de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, care a reunit nume marcante din acest domeniu. Preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie, dr. Tudor Udriştoiu, l-a avut ca invitat special pe prof. dr. Kasper Siegfried, de la Universitatea din Viena, o somitate mondială în domeniu, alături de Mircea Lăzărescu, de la Universitatea din Timişoara, Diana Paleacu, de la Universitatea din Tel Aviv, şi Carol Friedmann, de la Universitatea „Ovidius“ Constanţa.
Concluzia trasă de specialişti a fost că ar trebui să existe linii clare în tratamentul pacienţilor şi că ministerul ar trebui să aloce mai mulţi bani pentru această ramură, unde „cheltuielile nu au depăşit în ultimii 20 de ani trei la sută din totalul sumelor alocate pentru sănătate“, după cum a precizat dr. Tudor Udriştoiu. „Nu avem studii epidemiologice de amploare în România din cauza costurilor. Ultimele date arată că persoanele cu diagnostic psihiatric reprezintă 31,2 la sută din populaţia Europei. Soluţia la noi ar fi să se mărească bugetul acordat tratamentului bolnavilor psihic. Propaganda antipsihiatrică actuală marginalizează atât pacienţii, cât şi profesioniştii, ameninţând viitorul profesiei noastre ca specialitate medicală“, a mai spus Udriştoiu.

Numărul cazurilor de depresie, în creştere

Preşedintele Societăţii Române de Psihiatrie Biologică şi Psihofarmacologie a dezvăluit că, în societatea actuală, cazurile de depresie şi tulburări de adaptare sunt în continuă creştere, „pentru că viaţa oamenilor s-a schimbat, dar fiinţa umană nu poate face faţă schimbărilor“. Specialiştii susţin că de vină este factorul genetic, suprasarcina de adaptare şi sărăcia relaţiilor emoţionale, iar pentru cercetările în domeniu care să reducă suferinţele psihice este nevoie de mai mulţi bani.
„Dacă aşteptăm miracole, ele vin doar prin muncă asiduă şi multe ore de cercetare. Or, în România s-a inventat un lucru: se poate face cercetare fără bani. Vă spun eu că nu se poate şi că este nevoie de bani pentru cercetare, nu pentru cercetători. Medicina a progresat, apar lucruri mult mai bune, dar mai scumpe, pentru că progresul se plăteşte“, a conchis dr. Tudor Udriştoiu.
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS