6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProgramele de sănătate, finanţate până la sfârşitul anului

Programele de sănătate, finanţate până la sfârşitul anului

Spitalele din Dolj în care se derulează programele naţionale de sănătate au semnat actele privind alocarea de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate a fondurilor necesare. Faţă de 2011, au crescut sumele acordate pentru oncologie şi ortopedie, în timp ce pentru celelalte programe sumele iniţiale sunt mai mici, dar pe parcursul anului sunt aşteptate rectificări bugetare.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a încheiat cu spitalele din judeţ în care se derulează programele naţionale de sănătate actele adiţionale privind alocarea fondurilor valabile până la sfârşitul anului 2012. În comparaţie cu sumele acordate iniţial anul trecut, pe anumite programe valorile de acum sunt mai mici, dar până la finalul lui 2012 sunt aşteptate şi rectificări bugetare.
Există şi două programe unde sumele alocate în acest an sunt mai mari cu peste 35 la sută: cel de oncologie, unde s-au alocat pentru medicamente 16.378.810 lei, faţă de 10.740.000 de lei în 2011, şi cel de ortopedie, cu 761.000 de lei pentru materiale sanitare în 2012, faţă de 472.000 de lei alocaţi iniţial anul trecut. Banii pentru oncologie s-au distribuit la cele trei unităţi sanitare din Craiova care se ocupă de bolnavii de cancer, Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) – 5.005.951 de lei, Spitalul Municipal „Filantropia“ – 5.609.506 lei şi SC Oncolab SRL – 5.763.353, în timp ce banii pentru ortopedie s-au alocat SJU Craiova, singura unitate din program.  
„În alocarea fondurilor s-au avut în vedere atât indicatorii de eficienţă prevăzuţi în Normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate pentru anii 2011 și 2012, cât şi nivelul valoric al consumului de medicamente şi materiale sanitare de anul trecut şi solicitările primite de la unităţile sanitare. Indicatorul de eficienţă pe 2012 s-a calculat ţinând cont de numărul de bolnavi trataţi de fiecare unitate medicală în 2011 şi costul pe an pentru un bolnav“, susţin reprezentanţii CAS Dolj.

Spitale cu stocuri pentru mai multe luni

Un element important în analiza alocării fondurilor de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate către spitalele din programul naţional l-a reprezentat însă şi stocul valoric aferent fiecărei unităţi medicale şi fiecărui program existent la 31 decembrie 2011. Asta a făcut ca anumite spitale să nu mai primească momentan fonduri pentru derularea programelor naţionale sau să li se aloce sume foarte mici. Spre exemplu, Spitalul Judeţean de Urgenţă, singurul din programul naţional de boli endocrine, nu a mai primit bani pentru medicamente, unitatea având stocuri care ar ajunge şi în următorii doi ani. La fel stau lucrurile şi în cazul programului naţional de diabet zaharat, unde la SJU Craiova medicamentele din stoc sunt suficiente cel puţin pentru acest an. De fapt, pentru acest ultim program s-a alocat de la CAS cea mai mică sumă, 2.283 de lei, toată către Spitalul „Filantropia“, bani care ar ajunge până la sfârşitul anului, ţinând cont şi de stocurile existente la această unitate.
„În urma analizei stocurilor valorice la data de 31 decembrie 2011, acolo unde nivelul acestora a fost foarte mare nu s-au mai alocat fonduri. Ulterior însă, ţinând cont de analiza indicatorilor programului respectiv şi a solicitărilor unităţii sanitare, se pot aloca fonduri pe măsura epuizării stocurilor de medicamente şi materiale existente“, au mai precizat oficialii CAS Dolj. Aceştia au ţinut să sublinieze că „fiecare spital are alocaţi bani suficienţi pentru a-şi asigura până la sfârşitul anului medicamentele şi materialele sanitare necesare“. „Depinde doar de fiecare unitate medicală în parte cum se organizează cu licitaţiile, pentru a-şi procura cât mai repede cele necesare derulării în bune condiţii a acestor programe de sănătate“, au mai spus reprezentanţii CAS Dolj.

Câţi bani s-au mai alocat pentru programele de sănătate

– Subprogramul de tratament al bolnavilor cu tuberculoză: Spitalul „Victor Babeş“: 175.552 de lei pentru medicamente, 5.676 de lei pentru materiale sanitare; Spitalul PNF Leamna: 108.567 de lei (medicamente), 15.281 de lei (materiale sanitare); Spitalul Calafat: 31.595 de lei (medicamente), 2.408 lei (materiale sanitare); Spitalul Băileşti: 7.452 de lei (medicamente), 132 de lei (materiale sanitare); Spitalul Dăbuleni: 8.643 de lei (medicamente), 966 de lei (materiale sanitare); Spitalul Filiaşi: 9.519 lei (medicamente), 0 lei (materiale sanitare) – există stocuri pentru cel puţin doi ani; Spitalul Segarcea: 11.672 de lei (medicamente), 257 de lei (materiale sanitare).
– Subprogramul de tratament al persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratament postexpunere: Spitalul Clinic „Victor Babeş“ Craiova: 3.819.000 de lei pentru tratarea persoanelor infectate şi 8.000 de lei pentru tratament postexpunere.
– Programul naţional de diagnostic şi tratament pentru boli rare: Spitalul Judeţean de Urgenţă: 145.714 lei (hemofilie), 0 lei (talasemie); Spitalul „Filantropia“: 194.286 de lei (hemofilie), 114.097 de lei (talasemie).
– Programul naţional de supleere a funcţiei renale la bolnavi cu insuficienţă renală cronică: Spitalul Judeţean de Urgenţă: 805.980 de lei (dializă peritoneală), 3.032.020 de lei (hemodializă).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS