11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparegio ia în calcul o nouă secetă

Aparegio ia în calcul o nouă secetă

Conducerea Aparegio Gorj ia în calcul o nouă posibilă secetă, pentru a doua jumătate a acestui an, şi face apel la populaţia din Târgu Jiu şi nu numai pentru un control cât mai strict al consumului de apă. Din luna august a anului trecut şi până la jumătatea lunii februarie a acestui an, municipiul Târgu Jiu, dar şi alte localităţi au resimţit efectele secetei. Acest lucru s-a reflectat în nivelul presiunii scăzute la robinete, în special la blocurile cu peste patru etaje. Probleme au fost însă şi la etajele inferioare: doi sau trei. Trebuie precizat că în această perioadă există zone din oraş unde au reînceput să apară probleme la furnizarea apei în parametri normali, în special la etajele al treilea şi al patrulea. Pornind de la premisa că judeţul s-ar putea confrunta cu o nouă perioadă în care precipitaţiile vor lipsi, şefii Aparegio vor să monitorizeze în amănunt consumul de apă, în special la nivelul municipiului Târgu Jiu.

Oraşul Târgu Jiu depinde 80% de sursele de suprafaţă

SC Aparegio Gorj SA funcţionează ca operator regional în sistemele de alimentare cu apă şi canalizare în municipiile Târgu Jiu şi Motru şi în oraşele: Bumbeşti-Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni, precum şi la nivelul consiliului judeţean, unde s-a constituit Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară în domeniul Apei (ADIA Gorj). Operatorul exploatează trei surse de suprafaţă foarte sensibile la secetă, fiind influenţate de nivelul precipitaţiilor şi al debitului pe râurile respective. De asemenea, administrează cinci surse de apă subterană cu 44 de foraje de apă, cinci staţii de pompare, opt staţii de dezinfecţie şi trei staţii de tratare. Cea mai mare problemă a Aparegio este că 80% din necesarul de apă în municipiul Târgu Jiu îl asigură sursele de suprafaţă (râurile Sohodol şi Suşiţa), care au fost afectate de secetă şi pot fi în continuare influenţate de lipsa precipitaţiilor.

Se grăbesc investiţiile

Aparegio Gorj a decis să aplice un plan de măsuri care să contracareze efectele unei noi secete şi face apel la populaţie să nu facă risipă de apă, chiar dacă în prezent nu sunt probleme deosebite în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă la nivelul municipiului Târgu Jiu. „Având în vedere greutăţile cu care ne-am confruntat, pentru contracararea efectelor secetei şi a crizei de apă, ne-am îndreptat în continuare eforturile în mai multe direcţii de acţiune. În primul rând, obligarea constructorilor pentru urgentarea lucrărilor de investiţii conform contractelor şi graficelor întocmite, pentru realizarea proiectului aflat în derulare, valoarea acestuia fiind de 90 de milioane de euro şi vizând extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi apă uzată în judeţul Gorj – proiect finanţat prin intermediul POS-MEDIU ce cuprinde: captări, aducţiuni, staţii de tratare, reabilitări şi extinderi reţele de apă şi canalizare, staţii de pompare şi epurare a apei uzate. În vederea susţinerii cofinanţării proiectului, Aparegio are contractat un împrumut bancar, de șapte milioane de lei. Pe baza inventarierii problemelor depistate şi sesizate, în perioada imediat următoare vom definitiva programele de investiţii şi revizii-reparaţii propuse. Totodată, se vor procura pompe de rezervă pentru echiparea forajelor din zonele Iezureni, Preajba şi Polata“, a declarat Ion Popescu, directorul Aparegio Gorj.

Nu toţi au acces la canalizare

Potrivit Aparegio, la reţeaua de alimentare cu apă pe care o administrează sunt branşate 124.508 persoane (83.580 în Târgu Jiu), iar la reţeaua de canalizare sunt racordate 93.151 de persoane (61.400 în Târgu Jiu). De asemenea, dacă în localităţile Motru, Cărbuneşti, Ţicleni alimentarea cu apă se face numai din sursele de adâncime – foraje până la 300 de metri, în localităţile Târgu Jiu şi Bumbeşti-Jiu avem de-a face atât cu surse de suprafaţă, cât şi cu surse de adâncime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS