3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePopriri spectaculoase pe pensii

Popriri spectaculoase pe pensii

Bătrânii nu-şi mai permit să-şi plătească ratele la credite. De la începutul anului şi până acum, popririle pe pensiile doljenilor se apropie de nivelul celor de anul trecut.

Mii de pensionari doljeni fac faţă cu greu ratelor la creditele contractate anii anteriori. Mulţi dintre ei s-au împrumutat pentru copiii lor, alţii s-au pus giranţi la rude sau prieteni, iar când aceştia nu şi-au mai permis să plătească ratele, povara a căzut asupra pensionarilor. Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj a făcut anul trecut aproape 4.000 de popriri pensionarilor doljeni. Iar până la această dată, în 2012, sunt înfiinţate deja 3.310 popriri pentru recuperarea sumelor datorate de pensionari, potrivit CJP Dolj.
Având în vedere că în Dolj trăiesc 197.000 de pensionari, un calcul matematic simplu ne arată că aproximativ 2% dintre pensionari au instituite popriri pe pensii sau, altfel spus, la fiecare 100 de oameni, doi au popriri pe veniturile din pensii. „Precizăm că, în calitate de terţ poprit, comunicarea unei adrese de înfiinţare a popririi, în conformitate cu dispoziţiile articolului 149 din OG 92/2003 privind Codul de Procedură Fiscală, instituţia noastră are obligativitatea înfiinţării popririi, precum şi recuperarea sumei datorate de către pensionari“, a declarat Anca Giugea, director executiv adjunct al CJP Dolj. Băncile susţin că încearcă mai întâi pe cale amiabilă să recupereze creditele neperformante de la clienţi, dar în cazul în care aceştia nu plătesc, li se face poprire pe venituri, fie că este vorba despre pensie, fie că este vorba de salariu sau de alte venituri. „Oricine are o datorie de achitat trebuie să o facă. Creditele în România sunt investite cu titlu executoriu“, a spus, cu ceva vreme în urmă, directorul unei bănci craiovene.

O treime din pensie merge la creditori

Potrivit legii, CJP Dolj poate opri până la o treime din pensia lunară a oamenilor. Dar dacă există hotărâri de înfiinţare a popririi, reţinerea din pensie poate ajunge până la jumătate din acest venit, informează CJP Dolj. Multe persoane află tardiv că li s-a făcut poprire pe pensie sau pe salariu şi nu mai au cum să riposteze. Există şi cazuri în care o bancă face popriri în acelaşi timp şi titularului creditului, dar şi persoanelor care au girat respectivul împrumut. Creditorul vrea să recupereze aceeaşi sumă din două părţi. De aceea este bine să discutaţi cu titularul de credit în cazul în care vă treziţi cu o poprire pe pensie sau pe salariu. Aşa a păţit o familie din Craiova. „Întârziasem plata ratei către bancă, dar nici măcar nu ajunsesem la 30 de zile întârziere, iar banca mi-a făcut poprire pe salariu, însă, în acelaşi timp, i-a făcut şi mamei pe pensie, căci mă girase pe mine. Abia am reuşit să scăpăm de popriri. Dacă nu vorbeam între noi, banca ar fi luat banii din două părţi“, a spus Ionuţ V., din Craiova.
 
Popririle pot fi stopate doar în instanţă

Pensionarii pot contesta doar în instanţă popririle înfiinţate pe veniturile lor din pensii. Casa de Pensii doar instituie poprirea, ca urmare a unei adrese a unui executor judecătoresc. Poprirea este dispusă de către un creditor. La fel se întâmplă şi în cazul salariaţilor, cărora li se opreşte din salariu doar în urma adresei unui executor. În conformitate cu articolele 452-456 din Codul de Procedură Civilă, societăţile sau instituţiile la care lucrează persoanele indicate sunt obligate să instituie popriri pe salarii sau pensii, iar cei care se consideră neîndreptăţiţi se pot adresa creditorilor sau instanţelor de judecată.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS