16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Mărţişorul meu

Încă o zi de 1 Martie, bucuria de a primi şi bucuria de a dărui un mărţişor. Un trifoi, un coşar, un ghiocel, toate şi-au găsit ieri o destinaţie, fie că este vorba de mamă, iubită, o prietenă, o colegă sau… o simplă obligaţie.
Chiar dacă au avut posibilitatea să aleagă cu câteva zile înainte, mulţi craioveni au lăsat pe ultima sută de metri această plăcere de a alege „simbolul primăverii“ pentru cele dragi. Nu a mai contat preţul, că au fost aurite sau un simplu bucheţel de ghiocei zgribuliţi. În mâna unei femei şi-au găsit adevărata valoare.
Oriunde ţi-ai fi întors privirea, pe stradă, „cavalerii“ fie că aveau numai câţiva anişori sau părul cărunt erau încărcaţi cu cadouri şi buchete de flori.
Este impresionant să vezi un ghemotoc de băieţel căutând atent în ghiozdănelul lui de la grădi să găsească mărţişorul pe care, cu siguranţă mama i l-a cumpărat pentru colega favorită.
La fel de emoţionant este să ajungi la serviciu şi să găseşti un bucheţel de flori pe birou, chiar dacă nu ştii cui să-i mulţumeşti. Este perioada în care femeile sunt cele mai răsfăţate şi bărbaţii – mult mai atenţi.

Bucuria de a dărui, bucuria de a primi

Ieri, în centrul oraşului doi tineri se ţineau de mână ca şi cum ar fi fost singuri în univers. Priveau pe rând mărţişoarele aşezate pe tarabe, în Piaţa „Mihai Viteazul“. Pesemne, băiatul nu a putut să facă singur o alegere şi a invitat-o pe tânără să-i fie alături. Amândoi par că se întreabă: „Care mărţişor e potrivit?“. L-au găsit într-un sfârşit şi s-au bucurat ca doi copii. Tânărul i l-a dăruit aşa, pur şi simplu, în văzul tuturor. Ea a chicotit şi i-a mulţumit din priviri, după care l-a sărutat.

Cea mai blândă „amendă“

Şoferiţele au fost oprite şi „amendate“ cu câte un mărţişor şi o floare. Pentru al treilea an la rând, poliţiştii Serviciului Rutier Dolj şi Biroului Rutier Craiova, în parteneriat cu inspectorii Sucursalei Dolj a BCR Asigurări, au oferit şoferiţelor mărţişoare şi flori. Atunci când agenţii de la Rutieră le-au făcut semn să tragă pe dreapta, majoritatea şoferiţelor se încruntau şi parcă le „urau“ ceva în gând poliţiştilor pentru că le-au oprit de ziua lor. Când au văzut mărţişoarele şi florile, şoferiţele au zâmbit şi chiar au coborât de la volan pentru a-i pupa pe agenţi. Emoţionată, o şoferiţă oprită pe Calea Bucureşti a uitat să tragă frâna de mână înainte să coboare din maşină, care a mers înapoi o jumătate de metru.

Povestea mărţişorului

Obiceiul datează de pe vremea romanilor, care sărbătoreau pe 1 martie „Matronalia“, zi dedicată zeului Marte. Acesta patrona atât agricultura, cât şi războiul, iar sărbătoarea coincidea cu solstiţiul de primăvară. Copiii romani purtau la gât monede găurite, înşirate pe un fir împletit alb-negru sau alb-roşu. Moneda era, după rangul purtătorului, de aur, de bronz sau de argint şi aducea noroc. Culorile simbolizau, în acest caz, iarna şi primăvara sau pacea şi războiul.

Simbol

La noi, cele mai vechi mărţişoare au fost descoperite în zona Mehedinţiului şi au fost făurite de către geţi. Podoabele erau pietricele albe şi roşii, înşirate pe o aţă, de asemenea bicoloră. Dacii credeau că acestea aduc fertilitate, frumuseţe şi previn arsurile cauzate de soare. În vechime, mărţişoarele erau ţinute la mână sau la gât până când începeau să înflorească pomii, iar atunci erau legate de crengi, pentru a asigura o recoltă bogată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS