10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărăcie... în albastru

Sărăcie… în albastru

Pentru a ridica moralul cetăţenilor din oraşul indian Calcutta, autorităţile au decis să „zugrăvească“ zidurile metropolei în albastru, relatează corriere.it

Trăiţi într-un oraş cu 14 milioane de locuitori, sufocat de sărăcie şi poluare, inundat de ploi musonice, otrăvit de arsenic şi traversat zilnic de mii de cerşetori? De astăzi, nu mai aveţi motive de îngrijorare: un pic de vopsea albastră şi lucrurile s-au rezolvat. Nu, nu este o glumă. Este reţeta pe care doamna Mamata Banerjee, premierul regiunii Bengalul de Vest, s-a gândit să o folosească pentru a schimba soarta locuitorilor din Calcutta («Kolkata» pentru indieni), metropolă celebră pentru degradarea sa urbană şi pentru traiul mult sub limita sărăciei. „Am ales această culoare pentru că se potriveşte foarte bine cu motoul guvernului nostru: The sky is our limit (Limita noastră este cerul – n.r.)“, a declarat ministrul pentru dezvoltare. Cine ştie ce ar spune poetul Rabindranath Tagore, economistul Amartya Sen sau însăşi Madre Teresa, trei laureaţi ai Premiului Nobel, care reprezintă mândria oraşului Calcutta…
Oricum, cert este că decizia a fost deja luată, astfel că toate clădirile guvernamentale şi ale autorităţilor locale vor fi albastre, la fel ca şi stâlpii de iluminat, indicatoarele stradale, autobuzele şi chiar şi taxiurile care străbat străzile oraşului.

Reacţia presei

Autorităţile au promis că toate persoanele care vor decide să îşi vopsească proprietăţile în albastru vor beneficia de reduceri consistente de impozit. Edilii speră că în acest fel nu se va mai vedea acea tencuială scorojită şi decolorată care face atât de lugubre anumite cartiere şi va dispărea, o dată pentru totdeauna, acea aură sumbră care pare că acoperă oraşul, mai ales când se adună norii la câteva zeci de metri deasupra clădirilor. Probabil şi săracii vor părea astfel mai puţin săraci. Bineînţeles, atunci când au aflat, ziarele indiene nu au pierdut ocazia de a critica autorităţile. „Găsirea nuanţei potrivite de culoare este, fără îndoială, un prim pas crucial pentru ca oraşul să fie mai sigur, mai curat şi, în general, mai locuibil pentru cetăţeni“, a comentat sarcastic Calcutta Telegraph, într-un editorial numit „Ruina albastră“. Autorul articolului se întreabă apoi: „Albastrul cerului nu este, oare, metafora perfectă pentru un oraş ireal, un oraş care nu poate şi nu trebuie să trăiască decât cu vorbe goale?“.

Monocromatică

Bineînţeles, capitala Bengalului de Vest nu ar fi primul oraş monocromatic din India. Splendidul Jaipur, din Rajasthan, este celebru pentru rozul palatelor sale. Potrivit legendei, oraşul ar fi fost colorat în 1876 de guvernul colonial pentru a celebra vizita principelui Albert şi a reginei Victoria. Iar Jodhpur, aflat la nu prea mare distanţă, a fost prima localitate care a avut onoarea de a fi numită „oraşul albastru al Indiei“, tocmai datorită culorii care a caracterizat clădirile sale. Însă, şi în acest caz există o incertitudine. Unii spun că este vorba de o culoare aleasă de casta brahmanilor pentru propriile case, în timp ce alţii spun că albastrul i-ar „băga în sperieţi“ pe ţânţari. Oricum ar fi, cert este că nici unul dintre aceste oraşe nu a decis să investească peste zece milioane de euro pentru a-şi schimba culoarea, mai ales când cele mai importante infrastructuri sunt în paragină, cum comentează redactorii de la Times of India: „Calcutta plânge din cauza lipsei de spitale şi de străzi mai bune, iar guvernul local îşi investeşte fondurile pentru dezvoltare în cosmetică“, scriu aceştia. Cu toate acestea, primarul Sobhan Chatterjee pare entuziasmat de această idee. „Albastrul este o culoare superbă şi este relaxant pentru ochi“, a comentat acesta. Nu la fel de relaxaţi sunt locuitorii din Aurangabad, un oraş celebru pentru bandele sale criminale şi totodată unul dintre cele mai sărace şi mai violente din India, unde autorităţile au optat ca toate clădirile să fie zugrăvite în roşu fucsia. Autorităţile au dorit ca în acest fel oraşul să se transforme într-o oază de linişte. Totul a fost în zadar, conflictele au continuat, iar în urmă cu câteva luni, când au avut loc alegeri locale, o bombă amplasată în apropierea unei secţii de votare a provocat moartea a şapte persoane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS