24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCEZ, dat în judecată pentru taxa radio-tv

CEZ, dat în judecată pentru taxa radio-tv

Furnizorul de energie electrică are o atitudine inacceptabilă faţă de clienţi. O craioveancă va acţiona CEZ în instanţă pentru cumularea facturilor în scandalul taxei radio-tv.

 Clienţii CEZ trec la acţiune în scandalul cumulării facturilor de curent cu taxa radio-tv. Pe adresa redacţiei GdS sosesc noi dovezi despre modul inacceptabil în care furnizorul de energie electrică în Oltenia îşi tratează clienţii. Georgiana Drugă, din Craiova, a solicitat companiei lămuriri în legătură cu măsura cumulării facturilor, intrată în vigoare de la 1 ianuarie 2012. „Consider că această măsură este abuzivă, nelegală şi netemeinică. Vă rog să-mi comunicaţi în baza cărui contract semnat de mine cu instituţia dumneavoastră îmi transferaţi banii pentru consumul de energie electrică în contul taxei radio-tv. Rog să-mi fie respectate plăţile, doresc să mi se restituie suma de 190 de lei, pe care CEZ a descărcat-o în contul taxei radio-tv. Solicit să mi se emită separat facturi pentru consumul de energie electrică şi taxa radio-tv“, scrie clienta, într-o petiţie adresată CEZ. Deloc deranjată de scandalul public din ultimele zile, CEZ răspunde că „mare parte din solicitările clienţilor noştri au vizat includerea taxelor radio-tv şi a altor taxe pentru prestări servicii în factura de energie electrică, tocmai cu scopul de a elimina disconfortul de a avea facturi separate şi de a evita neplata accidentală a unora dintre acestea“. Iată şi deducţia prin care CEZ încearcă să inducă în eroare clienţii: încasarea taxei lunare radio-tv se face odată cu plata energiei electrice consumate; taxa radio-tv vine în acelaşi plic cu factura de energie electrică; rezultă că taxa radio-tv va fi pe factura de energie electrică. Deşi ambele premise sunt adevărate, concluzia este cât se poate de falsă, pentru că raționamentul CEZ este greşit. Ne explică TVR pe pagina de internet şi în răspunsul adresat GdS: „Taxa tv se facturează odată cu energia electrică consumată, dar pe o factură separată de cea de energie“.

„Vă acţionez în instanţă“

În răspunsul către Georgiana Drugă, CEZ susţine că decizia cumulării facturilor afectează doar „clienţii casnici din mediul urban“. Din nenumăratele sesizări primite pe adresa GdS, noi bănuim că şantajul se practică pe scară largă. Georgiana Drugă nu s-a lăsat păcălită de CEZ şi a revenit cu o nouă petiţie. „Întrucât am primit răspunsuri evazive la solicitările mele, mă văd nevoită să vă acţionez în instanţă. În adresa primită de la instituţia dumneavoastră, mi-aţi comunicat că taxele aferente serviciului public de radiodifuziune şi/sau serviciului public de televiziune se transmit clienţilor în acelaşi plic cu facturile de energie electrică. Prin acest paragraf, recunoaşteţi că ar fi trebuit emise două facturi. În legislaţia privind taxa tv, la capitolul Alte precizări (pt.5), se precizează că «facturarea taxelor pentru serviciile publice radio-tv se va face pe facturi separate de factura de energie electric㻓, scrie clienta.
În final, aceasta îi pune la punct pe cei de la CEZ: „Nu am primit răspuns în baza cărui contract semnat de mine şi instituţia dumneavoastră aveţi dreptul să-mi livraţi banii pentru consumul de energie în contul taxei radio-tv“. Dacă mai este nevoie de o confirmare că CEZ a cumulat facturile cu de la sine putere, anexăm răspunsul primit de GdS pe 20 februarie din partea TVR, răspuns pe care clienţii CEZ îl pot folosi ca argument pentru a cere facturarea separată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS