8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Au sosit vinietele

Craiovenii care şi-au plătit taxa de parcare pe anul 2012 îşi pot ridica de azi vinietele pe care trebuie să le lipească pe parbriz

Direcţia de Impozite şi Taxe Craiova a anunţat că, de azi, începe distribuirea vinietelor de parcare către şoferii care şi-au achitat deja taxa de parcare pe anul în curs. Este vorba despre deţinătorii a circa 14.000 de autovehicule, persoane fizice şi juridice care, în momentul achitării taxei, nu au putut primi şi autocolantele ce trebuie lipite în parbriz, întrucât acestea nu fuseseră încă tipărite.

Acte necesare

„Pentru a-şi ridica vinietele, cetăţenii trebuie să vină la ghişeele noastre cu copii de pe certificatul de înmatriculare al maşinii şi de pe actul de identitate al proprietarului sau deţinătorului autovehiculului“, a explicat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.
Vinietele se vor putea ridica de la oricare dintre cele trei locaţii ale Fiscului craiovean: Piaţa Centrală, fostul Liceu Auto de pe strada Mitropolit Firmilian şi Craioviţa Nouă – Orizont. „Pentru ridicarea vinietei nu trebuie neapărat să vină la ghişeele noastre chiar proprietarul sau deţinătorul. Acesta poate trimite altă persoană, care trebuie să prezinte însă documentele pe care le-am menţionat. Vinietele propriu-zise sunt gratuite, iar pentru ca oamenii să nu mai stea încă o dată la coadă, vom amenaja ghişee separate, destinate doar celor care vin doar să-şi ridice aceste autocolante“, a precizat directorul Marcu.

Amenzi şi penalităţi

Vinietele sunt, de fapt, nişte autocolante pătrate colorate (albastre – pe un an, galbene – pe o lună, roşii – pe o zi) de dimensiunea rovinietelor pentru taxa de drum. Pe vinietă angajaţii Direcţiei de Taxe şi Impozite vor scrie cu markere speciale numărul de înmatriculare al maşinii căreia îi este destinată. Acest autocolant trebuie lipit pe parbriz sau măcar afişat pe bord, la loc vizibil, pentru că altfel şoferul riscă o amendă. Sancţiunea pentru neplata taxei de parcare este amenda între 100-500 de lei, iar pentru cei care, deşi plătesc taxa de parcare, nu îşi afişează vinieta pe bord sau în parbriz, poate ajunge la 200 de lei. De fapt, după 31 martie, cei care nu şi-au achitat taxa de parcare nu riscă doar amenzi, ci vor fi nevoiţi să achite şi penalităţi.„Pentru cetăţenii care au maşinile înregistrate în evidenţele fiscale ale municipiului Craiova există o singură variantă: taxa de parcare de 40 de lei pe an. Cei care nu au însă maşinile înregistrate în evidenţa noastră vor putea să opteze între una dintre cele trei variante: 40 lei/an/vehicul, 15 lei/lună sau 1 leu/zi. Taxa nu se plăteşte precum rovinieta, pe un an de la data achitării, ci pe un an fiscal, adică de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, iar termenul-limită de plată este de 31 martie, după care se vor percepe penalităţi“, a declarat Sorin Marcu, directorul Direcţiei de Impozite şi Taxe Craiova.
Persoanele care tranzitează Craiova sau stau puţin în oraş nu trebuie neapărat să meargă la ghişeele Direcţiei Impozite şi de Taxe pentru achitarea taxei de parcare, putând să-şi procure vinieta şi de la chioşcurile de ziare sau de la tonetele de bilete ale Regiei Autonome de Transport Craiova.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS