17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Gorjul, sub zăpadă

Zăpada şi gerul le pun probleme locuitorilor judeţului Gorj. La Târgu Jiu, din cauza gerului puternic, sâmbătă s-a produs o avarie la una din conductele de alimentare cu apă ale municipiului. Pentru a identifica zonele unde au avut loc spărturile, echipe de la Aparegio au deviat pârâul Calului pe o porţiune de o sută de metri, între localităţile Bârseşti şi Leleşti. Din cauza avariei, apartamentele situate la etajele superioare ale blocurilor din Târgu Jiu au rămas sâmbătă complet fără apă. De asemenea, ieripresiunea apei a fost scăzută la robinete. Muncitorii au lucrat şi ieri la remedierea avariei.

Fără gaze la Târgu Cărbuneşti

Tot din cauza gerului care a afectat conductele de distribuţie, locuitorii oraşului Târgu Cărbuneşti au rămas ieri fără gaze. A fost pentru a treia oară în această iarnă când localnicii au fost nevoiţi să folosească surse alternative de încălzire pentru a nu suferi din cauza gerului, cu atât mai mult cu cât pentru judeţul Gorj a fost emisă avertizare de cod portocaliu. Reprezentanţii Distrigaz şi cei ai Primăriei din Târgu Cărbuneşti au declarat ieri că echipele de intervenţie vor încerca să repună în cursul aceleiaşi zile instalaţia de gaze în funcţiune. Din fericire, avaria nu s-a produs în timpul săptămânii pentru că astfel elevii ar fi riscat să îngheţe de frig în clase. Bolnavii internaţi la spitalul din localitate nu au avut de suferit, întrucât imobilele în care se află saloanele au fost reabilitate termic recent. De asemenea, au fost folosite şi radiatoare.  

Nemulţumiri şi la Ioneşti

Modul în care autorităţile au înţeles să rezolve problema zăpezii căzute din abundenţă i-a nemulţumit pe localnicii comunei Ioneşti. Oamenii i-au reproşat primarului că nu s-a implicat în deszăpezirea uliţelor comunei şi a drumului către cimitir. Din această cauză, două persoane decedate nu au putut fi îngropate decât după mai multe zile. Date fiind avertizarea de cod portocaliu, autorităţile judeţene au intrat de ieri în stare de alertă, iar de astăzi, cinci echipe mixte, formate din reprezentanţi ai prefecturii, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), ai Poliţiei și Jandarmeriei vor verifica instituirea serviciului de permanenţă la primăriile din judeţ, precum şi dacă personalul este instruit cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia în intervalul în care judeţul Gorj este sub avertizare meteorologică de cod portocaliu de ninsori abundente şi intensificări ale vântului. Tot de astăzi, SNLO, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari vor interveni permanent cu utilaje pentru deszăpezirea căilor de acces în zonele de reşedinţă şi vor avea forţe şi mijloace pregătite pentru sprijinul autorităţilor judeţene sau locale. „Începând din 13 februarie, toate instituţiile reprezentate în Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă Gorj vor strânge fonduri, bunuri şi alimente neperisabile pentru sprijinirea persoanelor aflate în suferinţă din judeţul Gorj şi a sinistraţilor din judeţele afectate de fenomene meteorologice. Tot astăzi se va deschide şi un cont unic pentru situaţii de urgenţă, unde vor putea fi depuse sume de bani pentru persoanele aflate în situaţii-limită“, a declarat Alina Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

250 de angajaţi ai ISU

Pentru asigurarea unui răspuns prompt în cazul producerii unor eventuale situaţii de urgenţă generate de fenomenele meteo deosebite, zilnic 105 cadre ale ISU Gorj se află în serviciul operativ şi 145 de cadre constituie efectivul de rezervă pregătit să intervină în timpul cel mai scurt.
• Mihaela Floroiu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS