14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi studenţi, mâine angajaţi

Azi studenţi, mâine angajaţi

Universitatea din Craiova se implică din ce în ce mai mult în dezvoltarea unor competenţe ale studenţilor astfel încât aceştia să-şi găsească un loc de muncă după finalizarea studiilor. În această perioadă, Universitatea din Craiova derulează proiectul „Competenţe socio-umane pentru piaţa muncii din regiunea Sud-Vest Oltenia“, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Obiectivul proiectului este reprezentat de creşterea gradului de inserţie pe piaţa muncii a 300 de studenţi aparţinând unor specializări universitare din domeniul socio-uman.

Condiţii mai bune de practică

Concret, pe perioada de implementare a proiectului, 300 de studenţi ai Universităţii din Craiova vor beneficia de condiţii mai bune de practică. „În acest proiect avem trei parteneri la care vor face practică studenţii din ani terminali, de la cele şapte specializări cuprinse în proiect – asistenţă socială; teologie pastorală; istorie; sociologie; română; relaţii internaţionale şi studii europene; comunicare şi relaţii publice. Aceştia sunt Arhiepiscopia Craiovei, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) şi Consiliul Judeţean (CJ) Dolj. Studenţii de la istorie, de exemplu, vor face practică la Muzeul de Istorie, iar cei de la limba română, la ISJ“, a declarat lector univ. dr. Gelu Călina, managerul de proiect. Acesta a explicat că studenţii din Universitatea din Craiova făceau şi până acum practică. Totuşi, odată cuprinşi în acest proiect, ei vor beneficia de rechizite, birotică sau cărţi în valoare de 400 lei/persoană, care să-i ajute în activitatea de formare practică. „Dintre cei 300 de studenţi, şapte vor primi şi un premiu special, care constă într-un stagiu de practică într-o ţară din Uniunea Europeană. Aceştia vor fi selectaţi pe baza recomandărilor tutorilor şi a responsabililor de practică“, a adăugat lector univ. dr. Gelu Călina.
Implementarea unui asemenea proiect era necesară, mai ales că, în urma cercetărilor efectuate în anii anteriori, a reieșit faptul că problemele cu care se confruntă studenții în încercarea de a se integra pe piaţa muncii sunt, în principal, experienţa redusă în practicarea meseriei pentru care au fost specializaţi şi lipsa consilierii şi îndrumării în începerea unei cariere profesionale. S-a constatat şi faptul că, indiferent de nivelul de asimilare a cunoştinţelor teoretice în timpul facultăţii, absolvenţii întâmpină dificultăţi serioase atunci când li se cere de către angajator să utilizeze aceste cunoştinţe în activitatea profesională. „Conştientă de ceea ce înseamnă misiunea sa socială şi de importanţa stabilirii unui raport concret şi corect între ceea ce înseamnă catedră-mediu universitar şi piaţa muncii, prin implementarea acestui proiect, Universitatea din Craiova îşi dovedeşte competenţa şi mai ales calitatea numelui său“, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Panea, în prezent prorector Relaţii internaţionale şi integrare europeană la Universitatea din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS