10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePasajul suprateran, poate prin iulie...

Pasajul suprateran, poate prin iulie…

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a trecut ieri în revistă stadiul proiectelor cu fonduri europene derulate în municipiu de administraţia locală. De unele a fost mulţumit, în timp ce ritmul altora l-a dezamăgit profund.

Centrul multifuncţional, gata cu 13 luni mai devreme

Edilul a avut din nou cuvinte de laudă pentru constructorii Centrului Multifuncţional din Romaneşti – Recon, Mitliv şi Romelectro. Investiţia, în valoare de 87 de milioane de lei, are ca termen de finalizare luna decembrie 2013, însă ar putea fi gata cu mai mult de un an înainte. „În martie urmează să se monteze acoperişul şi să se treacă la lucrările interioare şi s-ar putea ca în luna noiembrie din acest an lucrarea să fie finalizată. Cel puţin aşa m-au asigurat constructorii, care sunt cei mai buni pe care i-am avut până acum“, a spus Solomon.
Exact invers stă situaţia la pasajul suprateran din Valea Vlăicii, lucrare în valoare de 59 de milioane de lei şi care ar trebui să fie finalizată în mai 2012. „La pasajul suprateran nu s-a recuperat nici măcar o oră, aşa că eu cred că o să-l inaugurăm abia în iulie. Este totuşi o investiţie spectaculoasă, cu o arhitectură care îl face să pară foarte suplu. Pe lângă utilitate, cred că acest pasaj o să fie şi un punct de atracţie, dacă vom găsi soluţii bune pentru iluminarea sa“, a declarat edilul Craiovei.
Un alt proiect de amploare, a cărui demarare întârzie însă, este cel privind reabilitarea a şase străzi importante din municipiu: Amaradia, Olteniei, Tineretului, Pelendava, Brestei (tronsonul dintre străzile Râului şi Pelendava) şi Toamnei. Contractul pentru finanţarea nerambursabilă din fonduri europene a acestei lucrări, cu o valoare totală de 64,1 milioane de lei, a fost semnat încă din 9 septembrie 2011, însă licitaţia nu s-a terminat nici până acum din cauza unor contestaţii. Se pare că ar fi fost declarată câştigătoare firma Delta ACM ‘93 Bucureşti, iar societatea craioveană Erpia ar fi contestat rezultatul. „Contestaţia a fost respinsă de CNSC, dar firma nemulţumită s-a adresat instanţei civile. În această situaţie, n-avem ce face, suntem nevoiţi să aşteptăm terminarea procesului“, a explicat primarul.

Licitaţie pentru pasajul subteran

Licitaţia se află în derulare şi pentru un alt proiect. Este vorba despre pasajul subteran de lângă Universitate, cu o valoare de 66 de milioane de lei.
„La acest pasaj subteran a început licitaţia, la care participă două firme: Tehnologica Radion şi Mitliv Craiova. Mi-aş dori ca acest pasaj să fie făcut anul acesta, să fie terminat până în noiembrie, ca să nu-i mai chinuim pe craioveni“, a spus edilul municipiului.
Tot în primăvară ar trebui să înceapă lucrările şi la Water Park, complexul de agrement acvatic cu o valoare de 86 de milioane de lei, jumătate din fonduri fiind bani nerambursabili proveniţi de la UE, iar cealaltă jumătate fiind asigurată de Primăria Craiova dintr-un împrumut extern. „La acest proiect, documentaţia de atribuire a fost transmisă la ANRMAP în vederea validării. În 30 de zile vom trece la deschiderea ofertelor, să vedem câştigătorul“, a declarat primarul Solomon, susţinând că rămâne fidel ideii sale de a transforma Craiova într-un oraş turistic.
Tot anul trecut, pe 30 decembrie, s-a semnat şi contractul de finanţare pentru un proiect de reabilitare a liniei de tramvai în Craiova, cu o valoare de 60,2 milioane de lei. Acest proiect este deocamdată în faza pregătirii documentaţiei pentru organizarea licitaţiei.

Polivalenta, mai la vară

În cadrul conferinţei de presă de ieri, primarul a vorbit şi despre inaugurarea Sălii Polivalente din Craiova. Ca de obicei, neîncrezător în promisiunile constructorilor, Antonie Solomon a anunţat că Polivalenta n-are cum să fie gata pe 15 martie, aşa cum au promis constructorii, ci, poate, la vară.
„Lucrările vor mai dura câteva luni. În nici un caz n-or să fie gata pe 15 martie, din moment ce pe 24 februarie e programată licitaţia pentru mobilier. Dacă vor fi şi contestaţii, licitaţia ar putea dura două-trei luni, aşa că poate la vară să fie gata sala“, speră edilul Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS