10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMirosuri pestilenţiale şi în 2012

Mirosuri pestilenţiale şi în 2012

Primăria Craiova n-a fost în stare să rezolve nici în 2011 problema mirosului pestilențial care se ridică din canalul Corniţoiu

Magazinul Lidl Craiova de pe bulevardul George Enescu îşi va deschide porţile peste câteva zile. Clienţii vor fi nevoiţi să suporte mirosurile pestilenţiale de canal care se răspândesc prin toată zona din cauză că Primăria Craiova n-a fost în stare să rezolve această problemă, semnalată de mai mulți ani de către toţi cei care locuiesc sau trec pe acolo.

O problemă veche

Duhoarea care se simte din Parcul Corniţoiu şi până la Balta Craioviţei nu e ceva nou. De zeci de ani, locuitorii din Craioviţa Nouă, Corniţoiu, George Enescu, ba chiar şi cei de pe bulevardul Nicolae Titulescu cer municipalităţii asanarea sursei de miros. La întâlnirile organizate de Gazeta de Sud în cadrul proiectului „Fii vocea cartierului tău!“, această problemă a fost an de an semnalată de cetăţenii care locuiesc la marginea cartierelor Craioviţa Nouă şi George Enescu şi de fiecare dată reprezentanţii municipalităţii le promiteau că se va rezolva. Cu toate acestea, niciodată nu s-au ţinut de cuvânt.
Până acum vreo zece ani, specialiştii din Primăria Craiova nici nu ştiau de unde vine acest miros, din moment ce canalul respectiv ar trebui să conţină doar apă curată, de ploaie, fiind vorba, de fapt, de conducta de deversare a apelor pluviale de la CET 2, din Bariera Vâlcii. Autorităţile habar n-aveau că sute de locuinţe s-au branşat la această conductă – de nevoie, zona de nord a oraşului fiind fără canalizare, iar dejecţiile ajungeau astfel tocmai în Balta Craioviţei.
Soluţia pentru a scăpa de această problemă e doar una: casetarea canalului, captarea izvoarelor subterane din această zonă şi branşarea la reţeaua de canalizare a oraşului. Încă din 2006 s-au găsit soluţii tehnice şi s-au făcut calcule. Costurile investiţiei erau estimate atunci de Compania de Apă „Oltenia“ la 3,5 milioane de lei. Însă ideea unei investiţii a picat deoarece Parcul Corniţoiu a fost retrocedat.

Soluţii şi încurcături

Problema a revenit în actualitate cu un an în urmă, în contextul construirii pe strada George Enescu, între cimitirul Sineasca şi cartierul Craioviţa Nouă – deci chiar lângă canalul cu pricina – a magazinului Lidl, aparţinând concernului Lidl&Schwarz, cel mai mare operator de magazine de tip discount din Europa. În ianuarie 2011, reprezentanţii Lidl&Schwarz şi Mărinică Dincă, viceprimarul care avea în acea vreme atribuţii de primar al Craiovei, s-au aşezat la aceeaşi masă pentru a discuta despre această chestiune urât mirositoare.
Problema era mai complicată, deoarece nu se poate face o investiţie publică pe o proprietate privată. Soluţia era ca deţinătorii terenurilor pe unde trece canalul să doneze suprafaţa primăriei, iar municipalitatea să efectueze apoi lucrarea. Proprietarii – inclusiv firma imobiliară care deţine cea mai mare parte a terenurilor din fostul parc – şi-au manifestat acordul pentru o asemenea donaţie, numai că, după ce s-au făcut ridicări topo pentru a se stabili pe unde trece canalul, deci cine trebuie să doneze teren primăriei, lucrurile s-au încurcat în stilul tipic românesc: Compania de Apă „Oltenia“ şi Direcţia de Investiţii a Primăriei Craiova nu s-au înţeles în privinţa amplorii investiţiei. Conflictul a fost tranşat până la urmă de primar, dar lucrurile n-au avansat prea mult nici după întoarcerea lui Antonie Solomon în fruntea urbei.

„Lucrările vor demara chiar din acest an“

Până una-alta, e nevoie de un studiu de fezabilitate pentru această investiţie, studiu pe care Primăria Craiova îl aşteaptă de vreo patru luni de la firma piteşteană desemnată să-l întocmească.
„Deocamdată nu am primit încă studiul de fezabilitate, din care reiese valoarea acestui proiect, însă cu certitudine lucrările vor fi făcute în trei etape. Prima etapă va viza porţiunea de canal dintre bulevardele George Enescu şi Dacia, adică exact porţiunea de unde vine mirosul. Etapele următoare vor rezolva problema acestui canal către Bariera Vâlcii şi către Balta Craioviţei“, a precizat reprezentantul primăriei, Florin Lobdă.
În lipsa studiului de fezabilitate, nici angajaţii primăriei nu s-au prea obosit să ţină legătura cu proprietarii care trebuie să-şi doneze terenurile, aşa că, după primirea studiului de fezabilitate, trebuie să-i contacteze din nou pe proprietari. 
Până una-alta, Lidl Craiova se va deschide, deşi edilii n-au rezolvat problema mirosului.
„Am făcut nenumărate sesizări la primărie şi la Garda de Mediu pentru rezolvarea acestei chestiuni care ne afectează şi pe noi. Problema trebuie rezolvată între primărie şi proprietarul terenului vecin. Magazinul Lidl nu afectează în nici un fel proiectul viitorului canal“, au precizat printr-un comunicat reprezentanţii Lidl Discount.
„Lucrările la casetarea canalului Corniţoiu vor demara chiar din acest an, fiind o investiţie necesară pentru cartier şi pentru locuitorii săi“, a promis primarul Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS