10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDinel s-a săturat de puşcărie

Dinel s-a săturat de puşcărie

Condamnat la şapte ani de închisoare pentru falimentarea Băncii Internaţionale a Religiilor, Dinel Nuţu (Dinel Staicu până în aprilie 2011) a cerut întreruperea executării pedepsei, dar şi anularea hotărârii Curţii de Apel Bucureşti, instanţă care l-a şi condamnat la puşcărie

Dinel Staicu a fost trimis în judecată în noiembrie 2006, alături de Ion Popescu, fostul director al Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR), şi funcţionarii BIR, Radian Răceală şi Viorica Duţu, toţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată. În mai 2010, Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti a hotărât condamnarea lui Dinel Staicu şi a lui Ion Popescu la câte patru ani de închisoare. Ceilalţi doi inculpaţi din dosar au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare.
Ulterior, la apel, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe Staicu la 12 ani de închisoare, aceeaşi pedeapsă primind-o şi Popescu. De asemenea, instanţa a dispus condamnarea la câte şase ani de închisoare a foştilor funcţionari BIR, Viorica Duţu şi Radian Răceală.
A urmat recursul, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucureşti, care a dat o hotărâre definitivă în acest dosar pe 4 aprilie 2011. Dinel şi Popescu au primit şapte ani de închisoare, Răceală – cinci ani, iar Viorica Duţu – patru. Dinel Staicu nu a fost încarcerat imediat după pronunţarea sentinţei pentru că, între timp, îşi schimbase numele în Dinel Nuţu şi plecase din ţară. A fost prins în Ungaria, extrădat şi încarcerat la sfârşitul lunii aprilie.

I-a fost respinsă Cererea de întrerupere a executării pedepsei

Bogdan Ionescu, avocatul lui Dinel Staicu, preciza pentru Curierul Naţional pe 5 aprilie 2011, la o zi după ce omul de faceri craiovean fusese condamnat definitiv, că singurele opţiuni ale clientului său mai sunt cererea de revizuire, contestaţia în anulare sau o cerere de  întrerupere a executării pedepsei din motive medicale. După încarcerarea sa, condamnatul Dinel Nuţu chiar a încercat să iasă din puşcărie sau să anuleze hotărârea instanţei, Curtea de Apel Bucureşti fiind instanţa care a judecat şi încă judecă cererile sale.
În mai 2011, Dinel Nuţu a formulat prima contestaţie în anulare la Curtea de Apel Bucureşti faţă de hotărârea aceleiaşi instanţe din 4 aprilie, contestaţie care i-a fost respinsă ca fiind inadmisibilă. A urmat alta, formulată în august şi retrasă de Dinel Nuţu pe 11 noiembrie.
A depus altă contestaţie în anulare pe 23 noiembrie, care este încă pe rolul instanţei, următorul termen fiind fixat pentru 1 februarie.
Între timp, Dinel a încercat şi cu o cerere de întrerupere a executării pedepsei, cerere care a fost însă respinsă pe 21 decembrie.
Reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti au comunicat GdS că această ultimă contestaţie în anulare a fost făcută împotriva aceleiaşi hotărâri din 4 aprilie 2011 a instanţei, dar şi că motivarea hotărârii din 21.12.2011 nu poate fi comunicată pentru că… „nu este deţinută în format electronic“.

Contestaţia în anulare

Potrivit legislaţiei în vigoare, contestaţia în anulare este o cale extraordinară de atac, prin care partea interesată poate cere anularea unei hotărâri judecătoreşti definitive şi obţinerea unei noi soluţii. Această cale de atac poate fi folosită numai împotriva hotărârii instanţei de recurs, Curtea de Apel Bucureşti, în cazul lui Dinel Nuţu.
Legea stabileşte în mod expres cazurile în care o hotărâre judecătorească definitivă poate fi atacată pe calea contestaţiei în anulare. Contestaţia în anulare poate fi folosită în cazul în care condamnatul nu a fost legal citat pentru termenul la care s-a judecat recursul ori când respectiva hotărâre a fost dată de judecători cu încălcarea dispoziţiilor privitoare la competenţă.
În ceea ce priveşte întreruperea executării pedepsei, Codul de Procedură Penală prevede că aceasta se poate face pe o perioadă de timp când cel condamnat suferă de o boală gravă, când executarea imediată a pedepsei ar avea consecinţe grave pentru condamnat, familia sa ori unitatea la care lucrează. Mai există un caz în care se poate cere întreruperea executării pedepsei, însă nu se poate aplica în cazul lui Dinel Nuţu: când condamnata este gravidă sau are un copil mai mic de un an.

Arestat preventiv

Chiar dacă ar fi obţinut întreruperea executării pedepsei, Dinel Nuţu nu ar fi putut ieşi prea curând din puşcărie, pentru că, în prezent, este arestat preventiv în dosarul „Transgaz“ aflat pe rolul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti. În acest dosar, Dinel Nuţu este acuzat că a prejudiciat compania de stat Transgaz Mediaş cu aproape 11 milioane de euro. Instanţa a menţinut arestul preventiv pe 7 decembrie, iar ulterior, pe 22 decembrie, Tribunalul Bucureşti a respins recursul formulat de inculpat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS