13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGunoaie sortate în pubele colorate

Gunoaie sortate în pubele colorate

35 de tone de hârtie şi peste 30 de tone de plastic au fost colectate de la craioveni prin intermediul containerelor colorate puse la dispoziţie de Eco-Rom Ambalaje

Serviciul de Salubritate din Craiova a făcut un bilanţ al colectării deşeurilor de la cetăţenii oraşului, prin intermediul sistemului de colectare selectivă realizat în parteneriat cu firma Eco-Rom Ambalaje. După un debut timid, cetăţenii par să fi înţeles importanţa depunerii deşeurilor pe categorii la imensele containere colorate care pot fi întâlnite prin tot oraşul.
Amintim că din a doua parte a lunii septembrie 2011 a fost pus în practică parteneriatul dintre Primăria Craiova, SC Salubritate Craiova şi Eco-Rom Ambalaje, care presupune colectarea selectivă a ambalajelor în vederea reciclării acestora. Eco-Rom a pus gratuit la dispoziţia Salubrităţii 150 de containere de 2,5 mc – de culoare albastră pentru deşeurile de hârtie şi carton, galbene pentru plastic şi metal, respectiv verzi pentru sticle şi borcane – care au fost instalate în 62 de zone din Craiova.

Noiembrie, lună record

„Se pare că cetăţenii au înţeles importanţa colectării selective a deşeurilor. O dovedesc rezultatele campaniei de colectare a acestor deşeuri în ultimele luni ale anului trecut“, a declarat Flavius Sirop, director general al SC Salubritate Craiova SRL.
Într-adevăr, în luna septembrie 2011 a fost umplut doar un container albastru, în care se strânseseră 140 kg de cartoane şi hârtii, precum şi trei containere galbene, în care erau 300 kg de deşeuri din plastic.
Cantităţile au crescut fulminant în octombrie, când s-au adunat 9.450 kg de hârtie din 74 de containere albastre şi 6.525 kg de plastice din 71 de containere galbene. Luna de vârf pare să fi fost noiembrie, când s-au colectat 12.950 kg de hârtie din 104 containere albastre, respectiv 12.110 kg de mase plastice în urma golirii a 99 de containere galbene. Cantităţile s-au păstrat aproape la acelaşi nivel în decembrie – 12.460 kg de hârtie şi 11.480 kg de plastice.
„În total, anul trecut am colectat prin intermediul acestor containere colorate 35.000 kg de hârtie şi cartoane şi 30.415 kg de mase plastice, rezultat deloc de neglijat. Din nefericire, au existat şi incidente neplăcute pentru noi. Este vorba despre faptul că persoane necunoscute au incendiat două dintre containerele noastre de colectare a deşeurilor“, a precizat directorul Sirop.
Menţionăm că statisticile Salubrităţii nu includ şi cantităţile de sticle şi borcane colectate prin intermediul containerelor verzi, întrucât aceste deşeuri nu au fost cântărite încă pentru a fi vândute.
Până în 2014, ţara noastră trebuie să ajungă la colectarea selectivă a 15% din deşeuri, iar până în 2020 la aproximativ 50%, în condiţiile în care, în prezent, în România se colectează selectiv doar 1% din deşeurile reciclabile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS