10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecați pentru că au furat de la americani

Judecați pentru că au furat de la americani

Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată a 11 doljeni acuzaţi că, în ultimii ani, au înşelat mii de cetăţeni americani cu aproximativ 20 de milioane de dolari. Doljenii postau anunţuri fictive pe eBay şi îi convingeau pe americani să achite bunurile în baza unor facturi false.

Gazeta de Sud scria în ediţia din 2 iulie 2011 despre arestarea în oraşul Norcross, Georgia, SUA, a doljenilor Silviu Leoveanu, Cătălin Malea şi Ionuţ Budulan. Cei trei au fost atunci încarceraţi în închisoarea din Gwinnett County şi acuzaţi de comiterea infracţiunilor de fraudă şi înşelăciune. Autorităţile din SUA au precizat că românii au obţinut mii de dolari de la persoane interesate să cumpere maşini, cărora însă nu le-au livrat niciodată autovehiculele scoase la licitaţie pe internet. Două săptămâni mai târziu, procurorii DIICOT, care instrumentaseră acest dosar în colaborare cu ofiţerii BCCO, SRI, FBI şi US Secret Service din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, au făcut primele arestări în România. Din Dolj au fost ridicaţi Gabriel Munteanu, zis Grăsuţu, Ştefan Bărbulescu, Alexandru Zaharia, Constantin Sulcea, Daniel Bancău, George Totoianu, Daniel Florea, Bogdan Mişcoci, toţi din Craiova, şi Marius Budulan (fratele lui Ionuţ Budulan), din comuna Mârşani. Toţi au fost acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, acces fără drept la un sistem informatic sau efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.

 Mii de păgubiţi

 În rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a celor 11 inculpaţi, cei nouă în stare de arest preventiv plus Andrei Marica şi Marius Coman în stare de libertate, procurorii DIICOT din Craiova au precizat că cercetările în acest dosar au început în decembrie 2010. În timp ce anchetatorii strângeau informaţii, au apărut şi primele reclamaţii. Compania Pay Pal Europe a sesizat că şapte cetăţeni români au accesat ilegal platforma Pay Pal pentru a face transferuri neautorizate de bani, printre aceştia numărându-se Bărbulescu, Zaharia şi Drăghici. Ulterior, Leoveanu, Malea şi Budulan au fost arestaţi în SUA, după care US Secret Service a comunicat anchetatorilor din România analizele făcute de companiile Pay Pal şi eBay. Compania eBay primise 1.638 de plângeri de la utilizatori, care au sesizat că au fost înşelaţi cu diverse sume de bani. În urma analizelor, eBay a transmis adresele de e-mail folosite de membrii grupului în activitatea infracţională. În plus, aceeaşi companie a transmis anchetatorilor şi discuţiile dintre membrii grupului infracţional şi persoanele păgubite, cuprinse în 283 de pagini.

 Modul de operare

 Potrivit procurorilor DIICOT, „reţeta“ folosită de doljeni era pe cât de simplă, pe atât de eficientă. Aceştia postau anunţuri în care vindeau fictiv diverse autoturisme, iar pentru a fi credibili falsificau facturi şi le trimiteau cumpărătorilor, pe care îi îndrumau să facă plăţile prin Western Union, modalitate de plată nerecomandată de eBay. La percheziţiile domiciliare, anchetatorii au descoperit că „licitatorii“ foloseau diverse scenarii pentru a convinge clienţii să cumpere autoturismele inexistente. Din scenariile cel mai des folosite pentru impresionarea cumpărătorilor fac parte cel în care „vânzătorul“ îşi schimba maşina pentru că urma să devină tată, făcea parte din forţele armate americane şi îşi vindea maşina înainte de plecarea în Afganistan. În alte cazuri, „licitatorii“ foloseau mesaje de genul „vă dau cuvântul meu de ofiţer al Marinei SUA…“.
 De obicei, autoturismele erau „vândute“ cu maximum 2.900 de dolari, pentru că peste suma de 3.000 de dolari se fac verificări suplimentare la transferul banilor. „Analiza materialului probator atestă neîndoielnic că o mare parte a activităţii infracţionale s-a desfăşurat pe teritoriul SUA, numai banii fiind expediaţi ulterior, electronic, în România prin serviciile Western Union“, au menţionat procurorii DIICOT în rechizitoriu. Sumele de bani erau ridicate din SUA, după care erau trimise în ţară cu ajutorul unor acte false, cum ar fi un paşaport fals pe numele Franko Parella, găsit de autorităţile din SUA asupra lui Ionuţ Budulan. În România, banii erau ridicaţi de „săgeţi“ şi împărţiţi între membrii grupului.
Anchetatorii apreciază că prejudiciul total în acest caz depăşeşte suma de 20 de milioane de dolari. Păgubiţii sunt reprezentaţi de Ambasada SUA – Biroul Secret Service, iar procurorii au dispus ca toate cheltuielile judiciare, în valoare de 500.000 de lei, să fie suportate de inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Dolj pe 6 ianuarie.

 Banii

Anchetatorii au mai stabilit că „săgeţile“ au primit prin Western Union sute de mii de dolari. Numai Bancău a ridicat în ultimii ani în total 208.168 de dolari, iar Florea, 153.193 de dolari. De altfel, Ionuţ Budulan a precizat în faţa anchetatorilor americani că „aveau atât de mulţi bani în SUA încât nu puteau ţine pasul cu trimiterea acestora în România“, dar şi că el fusese trimis în Atlanta pentru a face orice era necesar ca să trimită banii în ţară.

Atac la siguranţa americanilor

În cadrul unei conferinţe de presă organizate în iulie 2011, după destructurarea grupului infracţional, ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a precizat că „pe această cale, ne-au luat nu doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă“, subliniind că acest tip de comerţ prin internet este deosebit de important pentru americani. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS