22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUşor de promis, greu de făcut

Uşor de promis, greu de făcut

Pentru primari se anunţă vremuri grele în 2012. Legea bugetului de stat pe acest an le interzice demararea unor noi investiţii dacă nu şi-au plătit datoriile pentru lucrările finalizate deja. În caz contrar, riscă să fie cercetaţi penal. Anunţul a fost făcut de preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, în cadrul unei întâlniri în care a prezentat lista de investiţii pe anul în curs.

În perioada care vine, consiliile locale din Dolj şi cel judeţean vor intra în focurile conceperii bugetelor locale după normele stabilite de lege. „Legea bugetului de stat pe 2012 îşi va produce efectele în 45 de zile, deci va trebui să prezentăm şi să supunem dezbaterii publice bugetele. La consiliul judeţean, bugetul va fi supus aprobării probabil în februarie, iar de săptămâna viitoare vom începe discuţiile cu primarii“, a spus Prioteasa. Edilii-şefi trebuie să se gospodărească mai bine decât până acum şi să reziste tentaţiei specifice unui an electoral de a începe investiţii noi. „Le vom spune primarilor că nu au voie să înceapă o investiţie nouă dacă nu au achitat investiţia veche. Potrivit Legii 69/2011, se finanţează investiţiile în continuare, deci trebuie terminate mai întâi cele aflate în desfăşurare“, a precizat preşedintele CJ. Conform articolului 6 din lege, „ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale vor finanţa cu prioritate acele lucrări de investiţii/activităţi noi sau în continuare, aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile (…) Se interzice finanţarea lucrărilor de investiţii noi dacă nu sunt asigurate surse de finanţare a lucrărilor de investiţii/activităţi în continuare, astfel încât să se respecte graficele de execuţie/termenele de punere în funcţiune, sau datele de finalizare a proiectelor aflate în implementare. Se interzice finanţarea obiectivelor de investiţii noi dacă în portofoliul ordonatorilor de credite ai bugetelor locale există obiective de investiţii/proiecte în derulare al căror termen de punere în funcţiune/termen de implementare stabilit prin contractul/decizia/ordinul de finanţare este depăşit, până la finalizarea acestora. Excepţie fac lucrările de investiţii colaterale, care cuprind cheltuielile pentru efectuarea unor lucrări legate teritorial şi funcţional de o anumită investiţie directă, necesare punerii în funcţiune şi exploatării investiţiei directe realizate ca urmare a implementării unor proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile“, se arată în Legea bugetului de stat pe 2012. Nerespectarea ei este caz penal.

Intrare nouă la spital

Pe lângă avertismentul dat primarilor, Prioteasa a anunţat o serie de investiţii prioritare pe anul în curs care pot sau nu să fie şi puse în practică. Cel puţin la nivel declarativ, el a precizat că CJ va moderniza mai multe obiective de la Spitalul Judeţean de Urgenţă, cum ar fi lifturile, parcul din zonă sau policlinica. „La sfârșitul anului 2011 am avut o întâlnire cu conducerea SJU Craiova, respectiv cu domnul profesor Florin Petrescu, și ne-am pus la curent în linii mari cu ceea ce ar trebui să se întâmple în acest an la spital (…) Am înțeles că printr-un regulament care se aplică din acest an, bolnavii cu afecțiuni cardiace grave nu mai pot să primească îngrijirile aici, pentru că nu există dotarea respectivă. Pacienții trebuie trimiși de urgență, fie cu salvarea SMURD, fie cu elicopterul, la București. Aici cred că trebuie să ne concentrăm și, împreună cu conducerea spitalului, trebuie să construim o unitate pe lângă cea de urgențe, care să rezolve aceste probleme aici, pe plan local“, a spus el. O soluţie ar fi construirea unei unităţi lângă spital pe terenul pe care CJ îl va pune la dispoziţie. Spitalul ar putea beneficia de o nouă intrare dinspre Ambulanţă, de lifturi noi, de bănci şi de iluminat în parcul din faţa Urgenţei. Tot pe lista de investiţii se află şi modernizarea scărilor de la parter în sus şi igienizarea casei scărilor. De asemenea, va fi plătit proiectul pentru reabilitarea morgii spitalului, lucrare care va costa circa un milion de euro. Anul acesta ar trebui să înceapă şi lucrările de modernizare a Ambulatoriului din spital, proiect de zece milioane de euro. Mai multe firme au depus oferte după ce licitaţia a fost reluată, iar acum dosarele sunt în faza de evaluare.

Împrumut la nevoie pentru Muzeul Brâncuşi

Investiţiile vor continua şi la cele două muzee aflate pe lista de priorităţi a CJ, Muzeul de Artă şi Muzeul Olteniei. Cât priveşte Muzeul de Artă, Prioteasa vrea să construiască Muzeul Brâncuşi, chiar dacă nu are bani pentru acesta. „Îl vom face din fonduri UE sau pe banii noştri, chiar dacă ne împrumutăm“, a declarat el. O altă noutate ar putea fi apariţia unui operator aerian low cost care va fi invitat la discuţii în prima săptămână din februarie pentru organizarea unor zboruri de pe Aeroportul Internaţional Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS