5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTeren ajuns groapa de gunoi a cartierului

Teren ajuns groapa de gunoi a cartierului

Un teren viran din Craiova, aflat la intersecţia străzilor Buzăului cu Doiceşti, s-a transformat de câţiva ani într-o groapă de gunoi de peste o mie de metri pătraţi. Ocupat înainte de grădini cu zarzavaturi pe care unii locuitori din zonă le amenajaseră şi pentru care plăteau chirie la Primăria Craiova, terenul şi-a schimbat destinaţia, devenind privat. Dar şi-a schimbat şi aspectul. Grădinile au dispărut, iar în locul lor au apărut gunoaiele, aruncate tot de localnicii care au considerat zona drept ideală pentru depozitarea resturilor menajere.
Craiovenii care locuiesc în vecinătatea acestui teren sunt nemulţumiţi de situaţia existentă şi spun că s-au săturat să stea de aproape cinci ani cu mizeria în faţa curţilor. Ei vor ca proprietarul să fie sancţionat pentru că a lăsat terenul de izbelişte şi să fie obligat să-l salubrizeze. „Eu am avut grădină înainte aici şi plăteam o chirie la primărie. Dar a venit un domn, care ne-a spus că terenul este al lui şi am renunţat. Ne-a luat gardurile, dar nu a mai făcut nimic acolo. L-a lăsat până s-a transformat în groapă de gunoi. Ar trebui tras la răspundere proprietarul şi obligat să împrejmuiască terenul şi să curăţe mizeria. Poate dacă va pune gard nu vor mai putea unii să arunce gunoiul aici“, a spus Ion Iacob, de pe strada Doiceşti, nr. 9. „Vin noaptea şi lasă gunoiul aici. Cred că sunt cei din zonă care nu au contract cu Salubritatea. Aruncă gunoiul cu sacii. Unii am înţeles că vin şi cu roabele şi descarcă aici molozul şi ce mizerii mai au prin curţi. Eu nu am prins pe nimeni, că i-aş fi atras atenţia“, a adăugat un alt localnic, Popa Constantin.
Tot locuitorii de pe strada Doiceşti susţin că au cerut primăriei să ia măsuri cu proprietarul terenului, dar că până acum nu s-a întâmplat nimic. „De mai bine de cinci ani această zonă este plină de gunoaie şi năpădită de buruieni. S-a făcut curat în toamnă doar într-un colţişor, unde au fost depozitate bordurile care s-au pus unele pe strada Fulger, iar altele la Sala Polivalentă. Am tot cerut lămuriri pe la primărie al cui este terenul, pentru că eu ştiu că eşti obligat să-l îngrădeşti şi să faci curăţenie, dar răspunsul a fost că este un teren aflat în litigiu. Nu ştim cine se judecă pentru el, dar să vină să strângă mizeria asta de aici. Sau măcar să îngrădească zona, ca să nu mai poată lumea să arunce gunoiul“, a spus şi Frimu Ciucea (strada Doiceşti, nr. 10).

Primăria face curat, apoi caută proprietarul

 Conform Regulamentului pentru gospodărirea municipiului Craiova, aprobat prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 319/2009, oricine deţine un teren, cu orice titlu, este obligat să-l salubrizeze şi să-l împrejmuiască. Nerespectarea acestui lucru constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 500 şi 2.500 de lei, pentru persoanele fizice, şi 1.000 – 2.500 de lei, pentru persoanele juridice, după cum se arată în regulamentul întocmit de autorităţile locale (art. 4.1, lit. c).  
Reprezentanţii Primăriei Craiova susţin că din cei aproape 1.200 mp, 168 mp ar aparţine domeniului public, restul fiind proprietate privată. „Nu ştim al cui este terenul, o să ne interesăm. Ştiu doar că 168 mp din acea suprafaţă sunt ai primăriei, iar pe aceştia putem interveni pentru a face curăţenie, restul e de datoria proprietarului“, a fost răspunsul autorităţilor. Pe terenul în cauză se plătesc taxe şi impozite la bugetul local, dar până acum nimeni de la primărie nu a luat vreo măsură împotriva proprietarului, dar nici împotriva celor care aruncă necontrolat gunoiul menajer. „O să mergem noi să facem curat. Cred că o să igienizăm toată suprafaţa, nu doar cea care este în proprietatea primăriei, după care o să căutăm proprietarul şi o să-i punem în vedere să împrejmuiască terenul şi să păstreze curăţenia“, a precizat un reprezentant al Primăriei Craiova.  
Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS