10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTermoficarea nu le şterge penalităţile restanțierilor

Termoficarea nu le şterge penalităţile restanțierilor

Lovitură de teatru la asociaţiile de proprietari din Craiova. Locatarii care şi-au plătit integral datoriile la întreţinere nu au beneficiat de ştergerea penalităţilor, aşa cum prevede legea, din cauza războiului dintre Termoficare şi asociaţii. Având tot interesul să nu şteargă datoriile, Termoficarea dă vina pe asociaţii, spunând că nu au completat corect dosarele. Preşedinţii de asociaţii se plâng că au fost trataţi cu indiferenţă.

Craiovenii care şi-au plătit restanţele la întreţinere în termen de un an, pentru a scăpa de penalităţi, sunt victimele războiului dintre Termoficare şi asociaţiile de proprietari.  Regia a decis să nu mai şteargă datoriile şi asta după ce le-a cerut asociaţiilor să întocmească dosare proprietarilor care „îşi achită integral cotele de contribuţie la cheltuielile asociaţiilor de proprietari în termen de 12 luni de la data intrării în vigoare a legii“ (conform Legii nr. 175/2010). În speranţa că vor scăpa de plata penalităţilor la întreţinere, care dublează sau triplează factura, sute de craioveni s-au grăbit să-şi plătească restanţele, grosul acestora fiind către furnizorul de căldură al oraşului, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova. După aceea au adus probe că se încadrează în normele legii, convinşi fiind că penalităţile le-au fost şterse. Numai că, la aproape şase luni de la primirea dosarelor, RATf nu a renunţat la penalităţi din mai multe motive. Primul ar fi că dosarele nu sunt bine întocmite, apoi suma care ar trebui ştearsă este prea mare, iar producătorul de agent termic (Complexul Energetic) nu renunţă la penalităţi. „Am primit dosare de la peste 90 de asociaţii de proprietari, dar după ce le-am studiat am constatat că acestea sunt prost făcute. Reprezentanţii asociaţiilor ne-au trecut acolo penalităţile tuturor furnizorilor. De asemenea, procentele sunt eronate. Noi percepem un anumit procent, ei au trecut altul. Nu putem să le ştergem penalităţile, plus că suma solicitată este de peste 15 miliarde de lei vechi, o sumă destul de mare“, a declarat directorul comercial al RATf Craiova.

Adrese fără răspuns

Unii dintre reprezentanţii asociaţiilor în cauză susţin că au verificat obiectivitatea documentelor împreună cu angajaţii Termoficării, iar aceştia din urmă le-au spus că dosarele sunt corect întocmite. În plus, spun ei, presupunând că unele dosare nu au fost corect făcute, Termoficarea nu le-a spus ce trebuie schimbat, deşi a avut la dispoziţie şase luni. „De la Asociaţia 4AS din Craioviţa am depus la Termoficare opt dosare. Au fost verificate de ei înainte de a le primi, au spus că vor trimite şi o echipă pentru verificări. Acum nu mai sunt bune. Mai sunt câteva zile și se încheie anul, iar ei nu ne dau nici un răspuns“, a declarat Constantin Tănasie, preşedintele asociaţiei de proprietari. În încercarea de a afla care este situația dosarelor pe Legea nr. 175/2010, reprezentanţii unora dintre asociaţii au făcut adrese scrise către conducerea Termoficării. Numai că răspunsurile se lasă aşteptate. „Asociaţia noastră are patru dosare pe Legea nr. 175/2010 depuse la Termoficare. Chiar pe 10 decembrie am depus la ei o adresă prin care le solicit să‑mi dea un răspuns concret: şterg sau nu aceste penalităţi? Noi nu am făcut ca alţii greşeala să operăm în acest sens şi în gestiune, deoarece, până nu am acord încheiat cu Termoficarea, nu pot face acest lucru“, a spus Ion Mitran, preşedintele Asociaţiei 1 Cerna.

S-au păcălit

Pentru că unii dintre reprezentanţii asociațiilor s-au culcat pe urechea că penalităţile au fost șterse, nu le-au mai perceput proprietarilor de apartamente, iar acum nu pot să-şi închidă anul financiar-contabil. În plus, ei nu au curaj să le spună locatarilor că sunt buni de plată. „Proprietarii şi-au plătit datoriile. Eu nu le-am mai încasat penalităţile, iar acum am probleme cu închiderea anului financiar-contabil, pentru că trebuie să ştiu şi eu ce datorii am. Apoi, cum să mai am curajul să le spun oamenilor, după atâtea luni, că penalităţile lor nu s-au şters şi că trebuie să le plătească? Poate au făcut la acel moment un efort să facă rost de acei bani. Termoficarea nu ne dă nici un răspuns“, susţine şi Constantin Tănasie, preşedintele Asociaţiei de proprietari 4 AS Craioviţa Nouă.

Fără acordul Termoficării, sunt buni de plată

Dacă au luat hotărârea să şteargă penalităţile după capul lor, asociaţiile nu au decât să le plătească din propriul buzunar sau, şi mai rău, din buzunarul proprietarilor care au sperat că scapă de ele. Chiar dacă există o reglementare în domeniu, decizia Termoficării o ţine în loc. „Acele dosare privind ştergerea penalităţilor trebuie infirmate sau confirmate de furnizor, în caz contrar reprezentanţii asociaţiilor sunt buni de plată. Eu am, de exemplu, dosar câştigat în instanţă pe ştergerea penalităţilor, dar numai când voi încheia un act adiţional cu furnizorul pot să mă scad din gestiune cu sumele respective. În caz contrar, aceste operaţiuni sunt nule. Din punctul meu de vedere, acele asociaţii care au şters penalităţile proprietarilor fără un acord din partea Termoficării pot fi acuzate de delapidare“, a spus Alina Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile din Craiova. Spre deosebire de RATf, Compania de Apă Oltenia nu a avut probleme cu asociaţiile şi a confirmat ştergerea penalităţilor craiovenilor care se încadrează în prevederile Legii nr. 175/2010. Întrebat joi ce părere are despre această situaţie, primarul Antonie Solomon a spus că reprezentanții Termoficării ştiu problema.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII