Tudor Gheorghe: Nu vă voi dezamăgi niciodatăÎn semn de recunoaştere a contribuţiei şi dedicării sale în domeniul culturii româneşti, lui Tudor Gheorghe i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii din Craiova

Sala Albastră a Universităţii din Bănie şi-a deschis uşile ieri, începând cu ora 11.00, pentru a-i primi pe cei care-l admiră şi respectă pe rapsodul Tudor Gheorghe. Acestuia i-a fost acordat în unanimitate, de către Senatul Universităţii din Craiova, titlul de Doctor Honoris Causa.

Stima publicului – cea mai importantă distincţie

Muzica maestrului Tudor Gheorghe i-a poftit pe invitaţi în Sala Albastră încă de pe scările de marmură, iar manifestarea a început cu vorbele rectorului Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Ion Vladimirescu, alături de care au mai fost Gabriel Marciu, Gabriel Olteanu, ÎPS Irineu Popa, Marcel Drăcea, Dan Popescu, Cristiana Teodorescu, Dumitru Topan şi Mihail Mangra. Ion Vladimirescu a mărturisit că „sunt un om în vârstă, dar atâtea emoţii nu am avut niciodată“ şi că titlul de Doctor Honoris Causa este „darul pe care Universitatea din Craiova a decis să îl facă tuturor iubitorilor de artă“. Tudor Gheorghe a mai primit în 2010, printre altele, cea mai importantă distincţie a Republicii Moldova, însă cea mai semnificativă, după cum a declarat Ion Vladimirescu, o reprezintă „stima, respectul şi admiraţia publicului“.

Chemat la pupitru, directorul Filarmonicii „Oltenia“, Gabriel Marciu, a citit un frumos Laudatio, ca dovadă de apreciere a lucrurilor pe care Tudor Gheorghe le-a făcut de-a lungul vieţii şi continuă să le facă. „Tudor Gheorghe este expresia vie a adevăratei rezistenţe. A rezistenţei prin cultură. Este arhitectul-maestru al unui univers profund uman, în care armonia şi frumuseţea sunt rezultatul unor căutări continue, neobosite, în care singura lege este aceea a emoţiei împărtăşite“, a spus Gabriel Marciu. Prodecanul Facultăţii de Litere, prof. univ. dr. Cristiana Teodorescu, a citit un scurt Laudatio în limba latină, după care proaspătul Doctor Honoris Causa, îmbrăcat în robă şi purtând toca academică, a spus câteva cuvinte despre titlul primit.

„Când îţi dau ai tăi

o asemenea distincţie


e lucru mare!“

„Am primit multe distincţii în viaţa mea, multe diplome, multe premii, dar aceasta le întrece pe toate. Când îţi dau ai tăi o asemenea distincţie e lucru mare!“, a spus cu mândrie maestrul Tudor Gheorghe. El a completat că această recunoaştere îl obligă şi mai mult să nu înşele aşteptările celor care au avut şi au încredere în el. Totodată, menestrelul a declarat că reuşita sa în domeniul artistic se datorează faptului că a fost contemporan cu majoritatea poeţilor pe care i-a cântat, fiind capabil să îi cunoască şi să îi înţeleagă şi, astfel, să le transpună mult mai uşor versurile în melodii. Tudor Gheorghe şi-a încheiat intervenţia cu o declaraţie care a stârnit ropote de aplauze: „Vă rog să aveţi încredere că nu vă voi dezamăgi niciodată“.

Prieteni apropiaţi – sau doar prieteni – au fost poftiţi să spună câteva cuvinte cu ocazia acestui moment emoţionant. Directorul Festivalului Shakespeare, Emil Boroghină, a mărturisit că Tudor Gheorghe este „un om-orchestră, un om-teatru, un om-instituţie“, iar distincţia primită onorează şi întreaga artă şi cultură românească. Directorul Naţionalului craiovean, Mircea Cornişteanu, s-a limitat la a declara că „n-are rost să mai adaug laude la cele spuse“, completând, însă, cu faptul că între el şi menestrel există o relaţie foarte apropiată, care le-a permis, de-a lungul vremii, să se înţeleagă fără cuvinte. Directorul Radio Oltenia Craiova, Mircea Pospai, cel care a povestit viaţa lui Tudor Gheorghe într-o frumoasă carte de interviuri, a spus cu mândrie, dar şi cu regret, că „Tudor Gheorghe este o statuie vie a poporului român, într-o vreme în care se distrug atâtea statui din sufletele noastre“. Nu în ultimul rând, prof. Marius Şandru, venit tocmai de la Reşiţa, i-a dat un sfat valoros rapsodului: „Daţi pe mai departe anii vieţii dumneavoastră şi daţi mai departe viaţă anilor noştri“.

Întâlnirea încărcată de emoţie s-a încheiat cu un scurt moment muzical al violonistului Vlad Stănculeasa, care a oferit auditoriului sunetele viorii ce i-a aparţinut, odată, lui George Enescu. Tudor Gheorghe a aplaudat şi a fost aplaudat. Iar 28 decembrie 2011 va rămâne o zi în care Universitatea din Craiova i-a recunoscut acestei „statui vii“ rolul şi importanţa în cultura românească.  

 Comenteaza acum

22 Comentarii

 1. Florin said:

  La multi ani maestre!
  Asa artist se naste odata la o suta de ani!
  Sunt fericit ca l-am vazut de la primele spectacole…

 2. bogdan said:

  La multi ani maestre si multa sanatate!! @Florin: Cred ca te inseli….un asemenea artist se naste o data la 1000 de ani! Cel putin!

 3. ZaOan said:

  Sunt destui care te contesta, dar eu iti urez un sincer “NUMAI BINE SI DOAMNE AJUTA ”

 4. idm said:

  la multi ani maestre ai ramas singurul reprezentant de marca al olteniei spui oltenia spui tudor gheorghe a mai fost decat unul nea marin

 5. TEPES VODA said:

  LA ULTIMUL SPECTACOL MAI FACUT SA MA SIMT ROMAN, ,,TE IUBESC MAESTRE,, ESTI LUCEAFARUL MUZICII ROMANESTI. LA MULTI ANI.

 6. Andy said:

  Cat a costat biletul de intrare la acest spectacol? Ca fara asa ceva la Gheorghe Tudor nu merge. Fara numara, fara numar, maestre. Ca acum doi ani cand te-ai dus la Capitala cu Filarmonica Oltenia si le-ai data diurna 13 lei pe o zi intreaga de au pututu sa se sature cu covrigi instrumentistii craioveni.

 7. RAUL said:

  Andy iti spun eu ceva: la ultimul spectacol, cel de la Filarmonica Craiova, intitulat ” Vremea nemaniei” biletul a fost 60 lei. La inceput si mie mi s-a parut cam scump biletul si totusi am fost dar dupa ce am iesit de la spectacol am ajuns la concluzia ca pentru a vedea acel SPECTACOL merita sa platesc fie si dublu. Tocmai ceea ce contesti tu, pretul biletului de intrare la un spectacol al maestrului Tudor Gheorghe, spune ca este o adevarata “statuie a poporului roman”.
  Si cum spunea acest maestru la spectacolul de la acest ultim spectacol de la Filarmonica “chemati pe pe astia de lalae pe la televizor si pune-ti biletul 10 lei sa vedem daca se umple sala….”. Dupa parerea mea un maestru ca Tudor Gheorghe nu a mai avut Romania si nu va mai avea niciodata.
  Multa sanatate si mult respect maestre.

 8. Doina said:

  Pentru Andy: Filarmonica Oltenia este o Institutie bugetara si 13 lei/zi este diurna corecta pe care o pot incasa toti salariatii bugetari, cf . legii. Asta , pe langa salariul lunar. Deplasarea la Bucuresti a facut parte din atributiile de servici. Daca vrei mai multi bani, privatizeaza-te si intra pe piata concurentiala a muzicii , piata in care talentul te propulseaza.

  Pent ru Domnul Tudor Gheorghe: La Multi Ani! cu multa sanatate si cu mai multe concerte care sa ne faca mandri si sa ne aduca aminte ca suntem Romani.

  La Multi Ani! pentru toti craiovenii.

 9. asterisc said:

  În sfârșit, un gest care trebuia făcut de ceva vreme!
  Tudor Gheorghe rămâne unic în istoria culturii românești, la fel precum Nadia Comăneci rămâne unică în istoria sportului.

 10. Elena said:

  Pe langa premiul primit va rog respectuos sa primiti si aplauzele unei craiovence pentru spectacolul Degeaba pe care eu l-am vazut la televizor .Multumim.Si incercati sa mai fie inregistrate si transmise si alte spectacole ale dumneavoastra pentru a ajunge astfel si noi cei ce nu mai avem bani sa ajungem in sala.La multi ani si multe alte spectacole.

 11. Tavi said:

  Felicitari maestrului Todor Gheorghe pentru aceasta distinctie. Cred ca se putea acorda de mult, dar cum romanii sunt obisnuiti sa nu faca mai nimic fara si un scop ascuns, apropierea alegerilor pt functia de Rector nu este intamplatoare. E vremea pt. o schimbare domnilor conducatori, de ce va e frica nu scapati!!!!!…….. ..

 12. Ady said:

  Sunt tare bucuros ca sunt contemporan cu MAESTRU.L-as dori in functie inalta in Romania.SA NE TRAITI INTRU MULTI ANI, D-LE TUDOR GHEORGHE>

 13. gabriela said:

  Am urmarit la A3 spectacolul Degeaba si-i multumesc maestrului Tudor Gheorghe pentru bucuria si emotiile care au adus o ..lumina romanilor de pretutindeni; la multi ani si ..poate vom avea un ministru al culturii pe care sa-l intereseze cultura noastra si propasirea ei in aceste vremuri

 14. SWZ said:

  IN SFIRSIT DUPA ATITIA MANELISTI DE PROST GUST UN MARE MAESTRU RECUNOSCUT CA FOLCLORIST AUTENTIC 100LA100 OLTENESC . FELICITARI SI LA MULTI ANI . MODEL DESAVIRSIT PENTRU NOILE GENERATII – CINE IL URMEAZA…………. ……………….. ……………….. ….

 15. Ilie said:

  Nu l-am ascultat în multe concerte pe Tudor Gheorghe, doar în cîteva. L-am urmărit la TV, i-am cumpărat discurile. Dar cea mai dragă amintire a fost aceea în care am stat la un metru de el, în sala de la Muzeul de artă. E ceva să-l asculţi, fără microfoane, într-un cerc foarte restrîns şi intim. Felicitări, maestre! Şi la mulţi ani!

 16. Muratoare said:

  Domnule Tudor, cand ati venit la Crama Segarcea cu ocazia dezvelirii statuii regelui Carol I (insotit de dl. Emil Hurezeanu), eu v-am recitat “10 Mai va fi de-a pururi”.
  Va iubesc ca pe un frate. La Multi Ani!

 17. Tudor Gheorghe said:

  Să nu credeţi voi mitocanilor, că la anul va fi biletul tot 60 lei ! Nu ! Va fi de 100 lei ! Eu şi Maria Ciobanu, vom cânta numai pentru bani – până ce moartea ne va despărţi de scenă – numai aşa că vă iubim pe voi spectatorii şi vă cerem 100 lei la intrare ……….

 18. Nemesis said:

  Doar nu crezi ca isi mai pierde cineva vremea in timpurile astea sa iti cante tie gratis. Totul e pe bani, cat mai multi bani, nu e ceva care sa ne mire. Avand in vedere ca banii pe care ii incaseaza Tudor sunt proveniti doar din concerte, nu-l vei vedea pe la nunti, pretul pare unul normal – un procentaj mare din incasari intra in buzunarul impresarului. E drept ca a fost favorizat in producerea anumitor concerte de conjuncturi diverse, dar dincolo de toate astea este un artist ce isi merita locul. Pt. Andy am un mesaj – o mana spala pe alta, intereseaza-te ce rol a avut Tudor Gheorghe in mentinerea unei anumite stabilitati financiare in Filarmonica

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 29 decembrie 2011

Actualitate

» Cărbune din rezerva de stat pentru Turceni şi Craiova
» Prime la instituţiile subordonate Primăriei Craiova
» PDL se pune rău cu Delta
» Tudor Gheorghe: Nu vă voi dezamăgi niciodată
» Medicul de familie, un mic rege pe tabla de șah
» Care sunt cerinţele pentru Casele de Asigurări de Sănătate private
» Absolvenţii Academiei de Poliţie “Alexandru Ioan Cuza”, înaintaţi în grad
» Limita de la care băutul la volan devine infracţiune scade la 0,5 grame de alcool în sânge
» Poşta Română vrea să împrumute 23,3 milioane euro pentru finanţarea capitalului de lucru
» Mehedinţi: Port ilegal de cuţit depistat de jandarmi
» Comuniştii moldoveni au crescut în nouă luni cu peste 7% în preferinţele electoratului
» România oferă ajutor umanitar Libiei

Local

» Enryko rămâne încătuşat
» Cinci dintr-o lovitură
» Bercea rămâne în arest
» Poştaşul drogurilor, trimis în judecată
» Impact frontal pe DE 70
» Cavalerii gropii de gunoi
» Examenul pentru gradul de medic primar, în iunie 2012, iar rezidenţiatul – în noiembrie
» Comandamente de iarnă pentru turism
» Artiști din județul Olt, premiați
» Poliţiştii olteni au confiscat mii de petarde
» A fost inaugurat PTF Porţile de Fier II

Gorj

» Vor spune „da“ la Poarta Sărutului
» Incendiu la o casă din Ţicleni
» OPC dă iama-n Rânca
» Recompensă de 2.000 de lei pentru cel care oferă informaţii despre ucigaşul câinilor de la Târgu Jiu

Sport

» Bute, în top 10
» David Gavrilescu, premiat de FR de Şah
» Bajic şi Vlaskovic părăsesc SCM-U
» Energia a revenit la pregătire
» Popescu şi Staicu, performerii anului
» Il Luce a întors-o ca la Doneţk
» Torje a făcut scandal în Italia
» Trei panduri în echipa toamnei

Bani & Afaceri

» Taxele locale nu cresc în 2012
» România cotizează suplimentar cu 930.000.000 de euro la FMI
» Ce noutăţi aduce Codul Fiscal din 2012

Magazin

» Sfaturi pentru prevenirea apariției firelor albe de păr
» Mituri în domeniul frumuseţii
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!
» HOROSCOP
» Peter Andre, fan „Star Trek“
» Steven Tyler se pregăteşte pentru a treia nuntă
» Jennifer Aniston, simbol pentru fitness
» Un nou videoclip pentru Alexandra Stan
» Întreruperi energie electrică
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere

Top