16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTraian Igaş: Reorganizarea administrativ-teritorială se va face

Traian Igaş: Reorganizarea administrativ-teritorială se va face

Ministrul administraţiei şi internelor, Traian Igaş, spune într-un interviu pentru NewsIn că reorganizarea administrativ-teritorială se va face, dar că, deocamdată, în coaliţie nu există o „armonizare a viziunilor“ pe acest subiect

R: Domnule ministru, personal, sunteţi dezamăgit că parlamentul următor nu va avea o singură Cameră şi nici 300 de aleşi? Şi dacă da, către cine sau către ce se îndreaptă dezamăgirea?
T.I.: Partidul Democrat Liberal nu a renunţat şi nu va renunţa nici un moment la proiectele pe care românii le-au aprobat la referendumul din anul 2009: parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari la 300. Eu am încredere că vom reuşi să ducem la bun sfârşit aceste proiecte, mai ales că avem acum ocazia să revizuim Constituţia datorită contextului european. Aşadar, rămân optimist.
R: Guvernul şi-a asumat răspunderea pe comasarea alegerilor. USL a depus moţiune de cenzură, sunt şi nişte ONG-uri care consideră inadmisibil modul de promovare al acestei legi. Nu vi se pare totuşi un pic nepotrivită asumarea pe nişte legi importante electorale?
T.I.: Când opoziţia nu îşi înţelege rostul în procesul de legiferare, încercând nu să îmbunătăţească, ci să frâneze orice iniţiativă venită din partea puterii, atunci guvernul, pentru a mişca lucrurile într-o anumită direcţie, trebuie să folosească mijloacele pe care le are la dispoziţie. Pesediştii şi liberalii care ne critică acum au uitat probabil că ei au schimbat legislaţia privind alegerile chiar în anul electoral 2008 şi au desenat colegiile uninominale după cum le-a convenit. Legea electorală nu este făcută pentru PDL, ci pentru toată lumea. Legea este una pentru toţi. Fiecare participant la competiţie se va supune aceloraşi reguli, aşa că nu înţeleg de unde vine agitaţia asta.
R: Domnule ministru, şi proiectul acesta, al regionalizării, pare că a fost lăsat pentru alt mandat…
T.I.: Acest mandat nu s-a încheiat şi vă asigur că reorganizarea administrativ-teritorială se va face. Regionalizarea, cum o numiţi dumneavoastră, reprezintă un proiect de reformare a statului român care ar fi necesitat un amplu acord politic. Deocamdată, coaliţia nu a ajuns la o armonizare a viziunilor, iar în ce priveşte opoziţia, văd că îşi petrece timpul la televizor.
R: Care sunt şansele ca legea votului prin corespondenţă să se aplice în noiembrie 2012? UDMR spunea acum câteva luni că nu îi convine această formă. S-a decis vreun calendar pentru această lege?
T.I.: Proiectul la care faceţi referire se află la parlament.
R: De ce credeţi că domnul Boc nu mai vrea să fie premier şi după 2012? Vrea să fie primar al Clujului din nou?
T.I.: Nu ştiu. Întrebaţi-l pe dânsul.
R: V-aţi mai dori să fiţi ministru de interne şi în alt ciclu electoral? Dacă reuşiţi din nou să faceţi guvernul…
T.I.: Singurul lucru pe care îl doresc este să duc la bun sfârşit reformele începute.
R: Din punctul dumneavoastră de vedere consideraţi că mai aveţi multe lucruri de rezolvat la minister? Care sunt acelea?
T.I.: Într-un minister atât de complex, atât din punct de vedere structural, cât şi al activităţilor desfăşurate, întotdeauna sunt multe lucruri de făcut. Vreau să văd adoptate noul Statut al poliţistului, Ghidul carierei şi proiectele de descentralizare iniţiate. De asemenea, vreau să implementăm actele normative şi procedurile care asigură o mai bună pregătire atât a poliţiştilor şi jandarmilor care îşi desfăşoară activitatea în stradă, cât şi a şefilor acestora. În 2012, vreau să avem operaţionalizat SMURD-ul la nivelul întregii ţări şi să vedem Garda de Coastă funcţională. După cum vedeţi, vreau multe. Şi am enumerat doar câteva dintre dorinţele mele. 
R: Cum staţi cu restructurările? Domnul Băsescu spunea mai demult că la dumneavoastră la minister sunt probleme pe acest subiect….
T.I.: După cum ştiţi, noi trebuia să ne încadrăm într‑un număr de 131.647 de posturi finanțate, potrivit Legii bugetului pe anul 2011. Am reuşit acest lucru, în urma unui amplu proces de evaluare a personalului, proces derulat la nivelul fiecărui inspectorat. Toată această activitate s-a desfășurat conform calendarului agreat de principalele structuri sindicale, precum și a procedurii-cadru aprobate cu respectarea prevederilor legale specifice fiecărei categorii de personal. Pot să vă spun că am cerut în mod insistent fiecărui şef de armă să urmărească îndeaproape ca acest proces să se desfăşoare în mod cât se poate de corect şi de transparent, astfel încât în sistem să rămână profesioniştii, nu cei care taie frunză la câini. Fiecare poartă responsabilitatea faptelor sale. Aţi putut, de altfel, vedea la finalul ultimei şedinţe CSAT care este opinia preşedintelui relativ la restructurarea şi modernizarea MAI.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII