11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii nu ştiu să apeleze la CEDO

Românii nu ştiu să apeleze la CEDO

97% dintre cererile adresate CEDO de către români sunt respinse ca inadmisibile, fără să fie examinate pe fond, pentru că fie nu respectă procedurile, fie vizează probleme care n-au legătură cu CEDO

Curtea de Apel Craiova, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au elaborat un ghid în care le explică cetăţenilor cum să procedeze pentru a nu li se respinge cererile pe care le adresează Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO). Acest ghid, intitulat „Îndrumar de (in)admisibilitate la CEDO“, este distribuit gratuit, de ieri, justiţiabililor care trec pragul instanţei craiovene de pe strada Constantin Brâncuşi, fiind realizat în baza unui protocol semnat tot ieri între cele trei instituţii menţionate.

10% din cereri provin din România

Preşedinta Curţii de Apel Craiova, judecător Mihaela Cotora, a precizat că acest ghid nu este primul care va fi distribuit gratuit celor care calcă în „sala paşilor pierduţi“ de la această instanţă: „Avem la activ mai multe astfel de campanii de informare a cetăţenilor, prin astfel de ghiduri, distribuite gratuit, cu privire la Noul Cod Civil şi prevederile acestuia, cu privire la modul în care este configurată o sală de judecată sau alte asemenea informaţii utile justiţiabililor. De fiecare dată am observat că oamenii sunt interesaţi de aceste informaţii, ghidurile noastre epuizându‑se rapid. Văzând acest interes al cetăţenilor, ne-am gândit că am putea face o asemenea campanie de informare şi în ceea ce priveşte accesul justiţiabililor la CEDO“.
Utilitatea unei asemenea campanii de informare a fost explicată în amănunt de judecător Irina Cambrea, director la Direcţia Agentului Guvernamental pentru CEDO, din cadrul MAE.
„Pe rolul CEDO se află în prezent peste 150.000 de dosare, un număr mult prea mare faţă de capacitatea acestei instanţe. Trei sferturi din aceste dosare privesc cereri înaintate de cetăţenii a doar şase dintre cele 47 de state membre – Rusia, Turcia, România, Ucraina, Italia şi Polonia. România furnizează circa 8-10% din numărul total de cereri adresate CEDO. 97% dintre aceste cereri ale românilor sunt respinse ca inadmisibile, fără a fi examinate pe fond. Dintre ele, 60% sunt considerate în mod vădit nefondate, neavând nici o legătură cu ceea ce înseamnă CEDO, iar res­tul de 40% sunt respinse pentru nerespectarea unor chestiuni procedurale. Tocmai de aceea am considerat că este necesară o asemenea campanie, de conştientizare a ceea ce înseamnă CEDO şi ce poate să facă această instanţă“, a explicat Irina Cambrea.

Ghid pentru justiţiabili

Ghidul le explică cetăţenilor că CEDO verifică doar dacă există vreo încălcare a drepturilor consacrate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, nu dacă s-a aplicat corect legislaţia internă. Pentru a te adresa CEDO este obligatoriu să epuizezi mai întâi căile ordinare de atac din sistemul juridic intern. Plângerea către CEDO trebuie formulată în cel mult şase luni de la data epuizării acestor căi de atac interne.
În ghid sunt date şi câteva exemple, pe înţelesul justiţiabililor, pentru a fi explicate situaţiile în care CEDO respinge astfel de cereri, greşit sau tardiv formulate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII