10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePuşcărie pentru falsificatori

Puşcărie pentru falsificatori

Inculpaţii care s-au declarat nevinovaţi au primit exact aceleaşi pedepse ca şi cei care au beneficiat de „reducere“, recunoscându-şi fapta

Ultimii cinci inculpaţi din grupul care se ocupa cu contrafacerea şi plasarea de bancnote false în judeţul Dolj au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj la pedepse cuprinse între cinci ani şi cinci ani şi şase luni de închisoare. Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Craiova, lucrând sub coordonarea unui procuror DIICOT, au aflat de îndeletnicirile acestui grup acum aproape un an. După o scurtă perioadă de filaj, oamenii legii au trecut la acţiune pe 1 februarie 2011, când au efectuat descinderi simultane la mai multe „palate“ de pe strada Râului din Craiova. Oamenii legii aveau informaţii că într-unul dintre „palate“ se falsifică bancnote din cupiurile de 50, 100 şi 500 de lei. În urma percheziţiilor au fost ridicaţi Radu Florin, Victor Sîrbu, Radu Zaharia, zis Tohari, Mihai Tomică, zis Tomil, toţi din Craiova, dar şi Petcu Vasile Ovidiu, din Drobeta Turnu Severin.

Pe lângă un calculator, un scanner şi o imprimantă performantă, anchetatorii au găsit în locuinţele romilor 14 bancnote contrafăcute din cupiurile de 100 de lei, 500 de lei, 200 de euro şi 500 de euro. Procurorii DIICOT au stabilit că „afacerea“ a fost pusă la cale de Sîrbu, care i-a propus lui Florin Radu să se ocupe de partea tehnică. „Fabrica de bani“ funcţiona în casa lui Marian Mihai, unde Florin Radu a reuşit să imprime bancnote în sumă totală de 12.900 de lei şi 27.000 de euro. Banii erau puşi în circulaţie de mai multe persoane, printre care şi Victor Sîrbu.

Pedepse similare

La sfârşitul lunii aprilie, procurorii au trimis în judecată în total opt inculpaţi, dintre care trei în lipsă, iar pe 21 iunie, Tribunalul Dolj a dat primul verdict. Trei dintre inculpaţi, Florin Radu, Mihai Tomică şi Petcu Vasile Ovidiu, au recunoscut în faţa judecătorilor infracţiunile comise, pentru asta fiind „recompensaţi“ cu o reducere cu o treime a pedepselor, în baza Legii Micii Reforme în Justiţie. Florin Radu a fost condamnat la cinci ani de închisoare, iar Tomică şi Petcu, la câte cinci ani şi şase luni de închisoare.
Judecătorii Tribunalului Dolj au dispus disjungerea cauzei şi judecarea separat a celorlalţi cinci inculpaţi care nu şi-au recunoscut faptele. Săptămâna trecută, instanţa a pronunţat o sentinţă şi faţă de aceştia. În mod surprinzător, deşi nu îşi recunoscuseră faptele, au primit pedepse identice cu cei care au beneficiat de reducere. Victor Sîrbu, Zaharia Radu şi Marian Mihai au fost condamnaţi la câte cinci ani şi şase luni de închisoare, în timp ce Mihai Dan Podaru şi Ionuţ Adi Logoviceanu au primit câte cinci ani de puşcărie. Inculpaţii au fost totodată achitaţi pentru furtul conductorilor Romtelecom, produs în noiembrie 2010, pe raza comunelor Vela şi Terpeziţa.

Ancheta continuă

În acelaşi dosar, procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DIICOT îl cercetează şi pe Vlad Cosmin Totora, ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) Dolj. Acesta este acuzat de favorizarea infractorului, anchetatorii suspectându-l că ar fi sprijinit în mai multe rânduri grupul de falsificatori de bancnote, ba chiar i-ar fi scăpat dintr-o încercuire a poliţiei pe trei dintre cei care ar fi furat cablurile telefonice de la Vela şi Terpeziţa. Dosarul ofiţerului SIPI nu a fost încă finalizat, după cum a precizat magistratul Adrian Glugă, procuror-şef al DIICOT Craiova, procurorii încercând să stabilească în amănunt care au fost relaţiile dintre ofiţerul de informaţii şi grupul infracţional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII