12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii, în colţii maidanezilor

Craiovenii, în colţii maidanezilor

Câinii comunitari au ajuns un pericol în Bănie, oamenii fiind ameninţaţi de prezenţa lor chiar şi atunci când ies la plimbare prin parc. Printr-o astfel de experienţă a trecut o craioveancă atunci când a mers în Grădina Botanică.

Alina I., din cartierul craiovean Nicolae Titulescu, spune că a ieşit sâmbătă, 10 decembrie, în jurul orei 15.00, împreună cu soţul său, să se plimbe prin Grădina Botanică. „Am ieşit sâmbătă pentru o jumătate de oră la plimbare, eram însoţită. Sunt însărcinată în luna a şasea, o sarcină cu probleme, şi mişcarea este binevenită. Am mers prin Grădina Botanică, dat fiind faptul că este foarte aproape de locuinţă. Aici, permanent sunt haite de câini, i-am mai văzut şi în alte rânduri. Văd adeseori oamenii care merg prin parc că au în mână un băţ, ca să se apere. Mulţi dintre ei sunt bunici cu nepoţi. De data aceasta, unul dintre câini a venit pe furiş şi şi-a înfipt colţii în piciorul meu. M-am speriat atât de tare încât nu m-am mai putut ţine pe picioare. Am mers la Urgenţă pentru că îmi era teamă să nu am probleme cu sarcina“, a povestit Alina I.
Craioveanca a fost nevoită să-şi facă vaccinul antitetanos. Acesta în mod normal se poate face în cazul femeilor gravide, dar abia când sarcina este în şapte luni şi jumătate. „Acest vaccin se face femeilor gravide când sarcina are 34 de săptămâni. Mai devreme nu este recomandat, deoarece fătul are şi el anumite etape în dezvoltarea intrauterină, iar acesta poate fi afectat“, a precizat medicul de familie Aura Spânu.
De aceste complicaţii se teme Alina I., care susţine că a reuşit cu greu să aibă această sarcină. „Dacă, Doamne fereşte, vor apărea probleme, dacă se întâmplă ceva ca urmare a acestui eveniment, voi acţiona în instanţă autorităţile locale şi Salubritatea, care nu se îngrijesc de aceşti câini fără stăpân“, a precizat Alina.

Și alți craioveni au fost muşcaţi

 Această întâmplare nu este singulară în Craiova. Mulţi dintre locuitorii  urbei sunt nemulţumiţi de faptul că sunt muşcaţi de câinii care îşi fac veacul pe străzi, prin parcuri, pe lângă blocuri, pe lângă sediul unor instituţii.
De o experienţă similară a avut parte şi craioveanca Laura Maftei, din cartierul Rovine. „În cursul acestei dimineţi era să fiu pur şi simplu «linşată» de un câine care stă permanent în faţa blocului A51 de pe Aleea Nicolae Iorga. Am sunat la Salubritate, Serviciul de ecarisaj, dar numărul este tot timpul ocupat sau nu este corect. Am ajuns să îmi fie teamă să mai ies din scara blocului“, se plânge aceasta într-o scrisoare adresată redacţiei GdS.
Un alt cartier, o altă victimă a câinilor comunitari. Mara Popescu, din Valea Roşie, spune că se întorcea acasă în jurul orei 20.00 când a fost atacată de un câine. „Eram în zona Stadionului din Valea Roşie, mergeam pe trotuar. Ştiu că pe acolo sunt haite de câini, dar pe unde să treci dacă locuieşti în zonă? Pur şi simplu, a venit în spatele meu şi m-a prins de picior. Nu am mai putut să mă mişc pentru câteva zeci de secunde. Şi acum am piciorul negru şi mă doare“, spune femeia.
Ce face Serviciul de Ecarisaj din cadrul SC Salubritate Craiova în tot acest timp? Mai nimic. Am sunat în numele craiovenilor care au avut de suferit de pe urma câinilor fără stăpân la numărul indicat pe site-ul Salubrităţii. Angajatul societăţii ne-a luat datele de contact şi ne-a rugat să-i indicăm culoarea, talia şi zona unde se găseşte câinele violent, precizând la final că în două zile este posibil ca un echipaj să apară în zona respectivă.

Câinii se plimbă, Ecarisajul doarme

Numai că nimeni nu şi-a făcut apariţia în locul indicat, în intervalul de timp precizat. În plus, când am revenit cerând lămuriri după cele două zile (dacă a fost găsit câinele, dacă a fost ridicat de acolo, dacă este sterilizat), acelaşi angajat care preia apelurile şi distribuie cazurile către echipajul de ecarisaj nu a prea ştiut ce să ne spună. Răspunsurile evazive ale acestuia au lăsat să se înţeleagă că nimeni nu a ajuns în cartierul şi pe strada indicate. „Nu ştiu, să întreb pe cei de la echipajul de ecarisaj. Poate au fost, poate nu au găsit câinele acolo, că se mai plimbă şi el, nu stă într-un loc. Dacă nu ne daţi date precise, nici noi nu putem să-i găsim pe toţi. Iar dacă este crotaliat şi sterilizat nu-l putem duce la adăpost, fiindcă aici spaţiul este limitat. Aici sunt aduşi câinii care nu sunt sterilizaţi şi crotaliaţi tocmai cu acest scop, sterilizare şi crotaliere, după care sunt duşi în stradă, în locul de unde au fost ridicaţi“, ne-a lămurit angajatul Salubrităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

226 COMENTARII