21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcordul care salvează Europa

Acordul care salvează Europa

Guvernele din zona euro au decis vineri să adopte reguli bugetare mai stricte în afara acordurilor legale normale ale UE, într-o măsură vizând să depăşească cererile „inacceptabile“ ale Marii Britanii. Liderii europeni s-au reunit joi seară la Bruxelles, pentru a discuta propunerile franco-germane, inclusiv angajamente pentru un buget echilibrat monitorizate de Curtea Europeană de Justiţie, o monitorizare mai atentă a politicilor naţionale de către UE şi sancţiuni automate pentru ţările care au un deficit bugetar prea mare. „Am fi preferat introducerea schimbărilor prin revizuirea tratatelor UE, aprobată de toţi cei 27 de membri ai blocului“, a spus preşedintele francez Nicolas Sarkozy. „Nu a fost posibil, din cauza poziţiei prietenilor noştri britanici“, a adăugat el.
Premierul britanic David Cameron a „cerut ceea ce am considerat cu toţii inacceptabil, un protocol în tratat care să ofere Marii Britanii dreptul de a fi exclusă de la unele reglementări financiare“, a explicat Sarkozy. Cameron a replicat că acordul care i-a fost prezentat de partenerii săi din UE nu era în interesul Marii Britanii. „De aceea nu am fost de acord. Le permitem celorlalţi să meargă înainte singuri. Este o decizie grea, dar corectă“, a subliniat el. Liderul britanic a fost supus la presiuni din partea membrilor sceptici ai Partidului său Conservator să obţină concesii importante, în schimbul aprobării reformelor din tratatul UE, care sunt sensibile din punct de vedere politic pentru Londra.
În urma blocajului, liderii europeni au decis ca cele 17 state care fac parte din zona euro să negocieze un nou acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale, iar lor li se vor alătura şase ţări, printre care România, care în prezent nu au aderat la moneda comună, a anunţat vineri dimineaţă preşedintele UE, Herman Van Rompuy. Sarkozy a spus că Ungaria nu se va alătura acordului, însă un diplomat ungar a declarat ulterior că ţara sa va consulta parlamentul înainte de a lua o decizie finală. Cehia şi Suedia ar fi în aceeaşi poziţie.
Sarkozy a afirmat că noul acord va îngloba toate propunerile franco-germane şi a subliniat că alegerea căii interguvernamentale nu va duce la „amânări indefinite“ asociate cu schimbările tratatului UE. „Ultimul cuvânt al textului trebuie stabilit până în martie“, a insistat liderul francez. El a precizat că detaliile noului regim de sancţiuni nu au fost stabilite încă, dar a anticipat că depăşirea limitei de deficit va fi pedepsită mai sever decât depăşirea plafonului datoriei suverane. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat un acord concret în ceea ce priveşte băncile centrale din UE, ce urmează să împrumute 200 de miliarde de euro Fondului Monetar Internaţional, într-un efort de a spori capacitatea de creditare a instituţiei. De asemenea, Van Rompuy a spus că regulile implicării sectorului privat (PSI) vor fi amendate. Anterior, Germania a insistat ca creditorii privaţi să fie obligaţi să contribuie la orice pachet de salvare din zona euro, ceea ce a speriat pieţele şi a intensificat presiunea asupra monedei unice europene. „Prima noastră abordare privind PSI, care a avut efecte negative asupra pieţelor, s-a încheiat oficial“, a dat asigurări preşedintele consiliului.
Liderii şi-au luat şi angajamentul să implementeze un nou fond de salvare pentru zona euro, Mecanismul European de Stabilitate, în valoare de 500 de miliarde de euro. Acesta ar urma să intre în vigoare în iulie 2012. Însă, propunerile de a combina temporar capacitatea de creditare a mecanismului cu cele 250 de miliarde de euro de care dispune în prezent Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară (FESA), care s-ar încheia în caz contrar în 2012, rămân controversate. Liderii din zona euro au precizat într-un comunicat că vor reanaliza dosarul în martie.
Ministrul de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat vineri, în parlament, că România nu trebuie să contribuie, momentan, la fondul special european care va fi pus la dispoziţia FMI pentru ajutorarea ţărilor aflate în dificultate

CE ne controlează la buget

Ministrul muncii, Sulfina Barbu, a explicat vineri implicaţiile noului acord de la Bruxelles asupra României, arătând că ţara noastră va trimite proiecţiile de buget autorităţilor europene pentru un aviz şi abia apoi parlamentului. Sulfina Barbu a fost întrebată la parlament ce va trebui să facă România în urma noului acord interguvernamental pe care liderii europeni vor să-l încheie până în martie pentru a întări disciplina bugetară a zonei euro. „Asta presupune că vom trimite proiecţiile de buget la CE, înainte de a fi aprobate în Parlamentul României, trebuie să mai aibă un aviz şi de la CE. Mai presupune că există o verificare pe semestrul european din partea CE şi a instituţiilor europene, adică se verifică şi indicatorii macroeconomici, mă refer în mod special la datoria publică şi la deficit pe fiecare semestru de către instituţiile europene. Înseamnă că mai intervine un mecanism de verificare în bugetul fiecărui stat membru al UE“, a arătat ministrul. „România se încadrează în rigorile impuse de regulile UE, avem un deficit mai mic de 3% prevăzut pentru anul 2012, avem o datorie publică mai mică de 60% din PIB, practic vom avea un 36,5% maxim datoria publică, deci din acest punct de vedere al indicatorilor macroeconomici noi îndeplinim criterii pe care trebuie să le îndeplinească şi celelalte state membre ale UE, mă refer în mod special la statele din zona euro“, a adăugat Sulfina Barbu.
• NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII