11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVrem ajutoare de la stat

Vrem ajutoare de la stat

Incredibil, dar adevărat. În Dolj trăiesc cei mai mulţi asistaţi social din România. Şi asta nu e tot. Statul cheltuie cu persoanele beneficiare de ajutor social care au venituri mici sau care nu muncesc deloc de trei ori mai mulţi bani decât alocă pentru ajutorul de încălzire.

Să stai cu mâna întinsă la stat a devenit o slujbă profitabilă pentru mulţi doljeni. Şi aici nu vorbim de cei care au cu adevărat nevoie de sprijin, ci de cei care fentează statul dându-se bolnavi închipuiţi sau care pretind că sunt săraci, dar nici nu le place să muncească. 228.000 de persoane din judeţ beneficiază sub o formă sau alta de ajutor de la stat, potrivit unei situaţii întocmite de Agenţia de Prestaţii Sociale Dolj. Acestea au primit de la începutul anului peste 40 de milioane de euro, ceea ce face ca Doljul să fie judeţul cu cei mai mulţi asistaţi social din ţară. „Sumele cheltuite cu ajutoarele sociale la nivelul Doljului sunt impresionante. Am ajuns la 20 de milioane de lei, în medie, plătite lunar. În Ardeal, e jenant să te înscrii la Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat. La noi eşti considerat fraier dacă nu o faci“, a declarat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. El a precizat că legea care răsplăteşte nemunca a fost, de fapt, o pârghie electorală bună pentru primari care au câştigat alegerile folosindu-se de banii statului. „Această lege a distrus satul românesc. Ştiţi cum spun primarii? Dacă mă votaţi, vă dau ajutoare sociale. Mergeţi în sate să vedeţi dacă găsiţi pe cineva să sape un şanţ. Şi nu gratis, ci plătit cu 80 de lei pe zi, plus mâncare şi băutură“, a spus prefectul.
Nemunca, plătită scump

Datele statistice prezintă o situaţie contrastantă între sumele cheltuite cu cei care nu muncesc, dar aşteaptă pomană de la stat, şi cele alocate, de exemplu, pentru ajutorul la încălzire. Discrepanţa este dublă, deoarece un număr de patru ori mai mic primeşte ajutoare de trei ori mai mari. Concret, 11.108 beneficiari de ajutor social pe Legea nr. 416/2001 au primit în primele zece luni din acest an 21,4 milioane de lei. De patru ori mai multe persoane, adică 45.828 de beneficiari, au primit 8,4 milioane de lei pentru ajutorul la încălzire. Pentru aceştia din urmă, vremurile se anunţă şi mai friguroase după ce guvernul a decis să nu mai subvenţioneze preţul gigacaloriei. Altă discrepanţă este între sumele cheltuite cu ajutorul minim garantat şi cele pentru alocaţiile de stat ale copiilor. 121.112 copii, deci de peste zece ori mai mulţi decât „săracii“, au primit 72,1 milioane de lei, de doar 3,5 ori mai mult decât ceilalţi. Anomalii sunt şi la comparaţia cu indemnizaţia de creştere a copilului. Cele 4.686 de mame care au dorit să-şi crească acasă copiii până la doi ani au primit 41,4 milioane de lei, de două ori mai mult decât suma cheltuită pentru a încuraja nemunca. Şi exemplele ar putea continua. Autorităţile speră ca Legea asistenţei sociale să cureţe definitiv piaţa beneficiarilor de ajutoare, astfel încât sprijin să primească doar cei care au cu adevărat nevoie de el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

56 COMENTARII