10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova, un oraş fără terenuri pentru tineri

Craiova, un oraş fără terenuri pentru tineri

Primăria nu poate pune la dispoziţia tinerilor sub 35 de ani din Bănie un teren pentru construirea unei locuinţe, în baza Legii nr. 15/2003

Craiovenii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani care ar putea invoca Legea nr. 15/2003 privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală nu au nici o şansă să beneficieze de acest act normativ. De la intrarea sa în vigoare, legea în cauză nu a avut şi nici nu va avea aplicabilitate în Bănie. Motivul: lipsa de terenuri. „Municipiul Craiova nu deţine în domeniul privat, în intravilan, suprafeţe de teren care să întrunească cerinţele instituite de către Legea nr. 15/2003, cu modificările şi completările ulterioare“, a fost răspunsul oferit de autorităţile locale.
Legea menţionată reglementa regimul atribuirii, la cerere, anumitor categorii de tineri considerate defavorizate, a unui teren în suprafaţă de 250 până la 500 de metri pătraţi, aflat în domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Punerea în posesie se făcea gratuit, prin hotărâre de consiliu local, în limita suprafeţelor disponibile. Beneficiarul era obligat apoi să înceapă construirea locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului, cu respectarea legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, altfel pierdea dreptul de folosinţă asupra terenului. Tinerii care se încadrau la Legea nr. 15/2003 şi primeau terenul puteau beneficia pentru construcţie şi de credite, în condiţiile Legii locuinţei nr. 114/1996.

358 de cereri, nici un teren

Craiova s-a dovedit însă un oraş care nu deţine terenuri ce pot fi atribuite tinerilor. La primărie figurează ca înregistrate, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 15/2003 şi până în prezent, 358 de cereri de terenuri pentru tineri şi toate au primit acelaşi răspuns: nu există suprafeţe de teren care să întrunească cerinţele legii în cauză. Chiar dacă, în baza unei hotărâri de consiliu local, în 2008 s-a înfiinţat şi o comisie de analiză şi selectare a cererilor depuse, rezultatul a fost acelaşi.
„Cetăţenilor care au formulat cereri în temeiul Legii nr. 15/2003 li s-a adus la cunoştinţă acest lucru (lipsa de terenuri – n.r.), iar după adoptarea HCL nr. 168/2008 privind aprobarea Regulamentului de funcţionare a comisiei de selectare a cererilor depuse pentru acordare teren categoriilor defavorizate, modificată şi completată prin HCL nr. 417/2009, toate cererile au fost redirecţionate spre analiză acestei comisii. La nivelul instituţiei noastre au fost înregistrate 358 de cereri în temeiul Legii nr. 15/2003, nefiind atribuită nici o suprafaţă de teren în baza acestui act normativ“, se mai arată în răspunsul oferit de Primăria Craiova.   

Nu s-a justificat investiţia

 Legat de acest aspect, primarul Antonie Solomon a precizat că, la un moment dat, se găsise o soluţie pentru terenuri destinate tinerilor, însă acestea se aflau în extravilan, iar pentru extinderea utilităţilor era nevoie de o investiţie de la bugetul local de peste zece milioane de lei, considerată nejustificată. „Comisia care a verificat situaţia terenurilor de pe raza teritorială a Craiovei a concluzionat că nu sunt suprafeţe   disponibile care să poată fi puse la dispoziţia tinerilor. La un moment dat, fusese identificată o suprafaţă de teren în zona Cernele. Terenul era aflat însă în extravilan şi unde nu există utilităţi. O investiţie în infrastructură – stradă, apă, canalizare, gaze etc. – ar fi depășit zece milioane de lei, sumă care nu s-ar fi dovedit a fi justificată ca şi cheltuială din bugetul local“, a spus Solomon.
Edilul-şef al Băniei a ţinut însă să menţioneze că prin transferul în patrimoniul municipalităţii a terenului de la unitatea militară de pe strada Caracal, unde Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) ar urma să construiască 1.000 de locuinţe, tinerii ar fi mult mai ajutaţi. „Cred că aşa îi ajutăm mai mult pe tineri decât dacă le-am fi acordat, la un moment dat, un teren pe care nu era construit nimic“, a precizat Antonie Solomon. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS