10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePierderile Termoficării, imputate... consilierilor

Pierderile Termoficării, imputate… consilierilor

După ce, joi, a părut foarte împăciuitor cu consilierii locali, cerându-le scuze dacă i-a făcut să se simtă cumva jigniţi şi chiar vorbind din nou de „echipă“ la conducerea Primăriei Craiova, primarul Antonie Solomon a întors-o din nou, vineri, ameninţându-i cu sancţiuni pecuniare considerabile pe membrii legislativului local care nu sunt de acord cu creşterea nivelului pierderilor la Termoficare.

„E o ruşine tot ceea ce s-a întâmplat în Consiliu“

Primele acuzaţii aduse consilierilor locali privesc discuţiile mult prea îndelungate din şedinţa de joi a legislativului local pe tema noului preţ al gigacaloriei.
„S-a speculat politic acest preţ al gigacaloriei şi nu mi-a convenit deloc. I-am întrebat pe consilieri ce înseamnă o gigacalorie şi nimeni n-a ştiut. Nici eu n-am ştiut, dar măcar am avut curiozitatea să aflu. E o ruşine tot ceea ce s-a întâmplat în consiliu, şi din partea unora, şi a altora, pentru că vreme de o oră şi jumătate s-au târguit pe preţul gigacaloriei. Nu-i posibil aşa ceva!“, a spus Solomon într-o conferinţă de presă susţinută vineri la Primăria Craiova.
Edilul a afirmat că discuţia pe marginea noului preţ al gigacaloriei trebuia să fie mult mai simplă şi fără conotaţii politice: „Consilierii ar fi trebuit să înţeleagă care sunt posibilităţile noastre de subvenţionare a gigacaloriei, ce spune Direcţia Economică a Primăriei şi cât putem să suportăm de la buget, decât să se certe o oră şi jumătate pe acest subiect!“.
Reamintim că în şedinţa de joi a Consiliului Local Craiova s-a decis că noul preţ al gigacaloriei va fi de 245 de lei, cu peste 50 de lei mai mare decât cel de anul trecut (194,08 lei). După desfiinţarea subvenţiilor care veneau de la bugetul de stat, primăria urmează să suporte din bugetul local diferenţa dintre acest preţ de facturare către populaţie şi preţul real, care se situează în Craiova la nivelul de 280 de lei pentru gigacaloria produsă în punctele termice şi de 335 de lei în cazul centralelor termice pe gaze.
Noul preţ al gigacaloriei din Craiova are un nivel mediu la nivel naţional. Printre oraşele cu cele mai scăzute preţuri la gigacalorie (e vorba de nivelul facturat populaţiei, nu de preţul de producţie!) se numără Râmnicu Vâlcea (138 lei/gigacalorie), Ploieşti (160 de lei), Cluj-Napoca (165 de lei), Bucureşti (170 de lei), Botoşani (180 de lei) şi Suceava (185 de lei). Preţuri asemănătoare cu Craiova mai au Aradul (224 de lei), Sibiul (245 de lei), Timişoara (252 de lei) şi Iaşiul (265 de lei). Cel mai mare preţ plătit de populaţie pentru o gigacalorie pare să fie cel din Constanţa (338 de lei). O situaţie deosebită se înregistrează la Brad (Hunedoara), unde preţul de facturare a gigacaloriei către populaţie a fost stabilit de consiliul local la 295 de lei, însă bugetul local nu are bani să suporte subvenţia dintre acest preţ şi costul de producţie al gigacaloriei, care este cel mai mare din ţară (831 de lei), în condiţiile în care pierderile pe reţea ajung la un nivel record de 70%.

Ce nu se votează se impută

O altă nemulţumire a edilului viza faptul că toate cele trei partide care compun Consiliul Local Craiova au anunţat că vor vota împotriva creşterii de la 16% la 22% a pierderilor pe reţeaua de termoficare a oraşului. De fapt, edilul a retras pentru a doua oară, joi, de pe ordinea de zi a şedinţei consiliului local proiectul de hotărâre privind aprobarea creşterii pierderilor la Termoficare.
În această privinţă, primarul le-a „arătat pisica“ din nou membrilor legislativului municipal, ameninţându-i că le va imputa pierderile Termoficării celor care vor vota împotriva acestui proiect, în următoarea şedinţă a consiliului local: „Dacă nu vor aproba pierderile, care sunt legale, acestea sunt considerate prejudiciu, ce se poate recupera de undeva, adică de la cei care votează împotrivă. Nu trebuie să ne jucăm cu legea! Sunt lucruri care se întâmplă în toată ţara, iar noi acum dezbatem orice chestie politic“.
Întrebat dacă s-a răzgândit şi le va face totuşi plângeri penale consilierilor care nu votează aşa cum propune el, edilul a răspuns: „Nu le fac plângere, deşi unii mi-au făcut ei mie. Îi las în pace, îi las în plata Domnului, pentru că Dumnezeu este mare şi ne judecă pe toţi după fapte“.
Solomon nu a pierdut ocazia de a-l lăuda din nou pe directorul Termoficării, Tatian Tudorache, în conferinţa de presă de vineri: „Dacă nu era acest director, noi nu mai discutam de pierderi, pentru că era degringoladă la Regia de Termoficare“. Edilul a susţinut că vinovaţi pentru actuala situaţie de la Termoficare sunt angajaţii din sectorul Contabilitate şi Comercial de la Regia de Termoficare, care „n-au fost în stare să reducă debitele şi să crească încasările“, susţinând că „acolo ar fi trebuit luate măsuri!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

39 COMENTARII