9.8 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCoaliţie împotriva Termoficării

Coaliţie împotriva Termoficării

PDL, PSD şi PNL au anunţat încă de ieri că nu vor vota propunerile primarului Craiovei privind creşterea preţului gigacaloriei şi majorarea pierderilor la Termoficare

Şedinţa de astăzi a Consiliului Local Craiova se anunţă furtunoasă, după ce ieri, atât reprezentanţii PSD şi PNL, cât şi cei ai PDL – deci toate cele trei partide din legislativul local – au anunţat că nu vor vota două dintre proiectele promovate de primarul Antonie Solomon. Este vorba, pe de o parte, de majorarea de la 16 la 22% a pierderilor în reţelele de distribuţie a agentului termic ale Regiei de Termoficare, pierderi care se suportă de cetăţeni, iar pe de altă parte – de creşterea preţului gigacaloriei la 280 de lei.

Parcări cu plată pentru micşorarea preţului la gigacalorie

După ce s-au eliminat subvenţiile de la bugetul de stat pentru preţul gigacaloriei, eventuala subvenţionare a rămas în sarcina consiliilor locale.
„Primăria ne-a spus că, în urma analizelor pe care le-a făcut, a ajuns la un preţ de 280 de lei pentru gigacaloria produsă în punctele termice şi de 335 de lei în cazul centralelor termice pe gaze. În urma presiunilor noastre, dar şi a celor venite din mass-media, executivul local a venit cu propunerea unui preţ pe gigacalorie de 255 de lei, urmând ca diferenţa dintre preţul de producţie de 280 de lei, respectiv 335 de lei, să fie suportat de către bugetul municipal. Noi considerăm că preţul poate fi dus mai jos de 255 de lei şi de aceea nu vom vota acest proiect de hotărâre“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, consilierul PNL Pavel Badea.
Acesta a venit şi cu idei pentru a face rost de bani la buget, în vederea sporirii subvenţiilor la gigacalorie. Printre măsurile propuse de USL, prin vocea lui Badea se numără „plata parcării pentru locurile ultracentrale“, ori „privatizarea Salubrităţii, a Regiei de Termoficare sau a Regiei de Transport în Comun“, situaţie în care „din redevenţele pe care le-am încasa de la firmele care ar câştiga aceste privatizări am putea să scădem şi mai mult preţul la gigacalorie şi am avea resurse să dezvoltăm şi mai mult oraşul“.
Şi în ce priveşte pierderile pe reţeaua de Termoficare, reprezentanţii USL s-au arătat împotriva propunerilor primarului Solomon. „Dacă cineva are curiozitatea să se uite pe o situaţie a pierderilor pe punctele termice, va afla o situaţie îngrijorătoare, care arată în ce stadiu se află în prezent reţeaua de termoficare a oraşului. PT 6 George Enescu înregistrează pierderi de 42,61%, PT 4 Calea Bucureşti – 35,76%, PT Siloz are 40,15% pierderi, iar PT Chimie – 44,71% pierderi. În condiţiile în care populaţiei i se cere să bage mâna în buzunar şi să acopere aceste pierderi pentru că nu s-a investit aşa cum trebuia în punctele termice, nu putem decât să ne punem întrebarea cum se manageriază acest municipiu“, a declarat ieri, în aceeaşi conferinţă de presă a USL, Mihai Fifor, în calitate de preşedinte al PSD Craiova şi potenţial candidat al partidului celor trei trandafiri la fotoliul de primar.

Dincă vine cu amendamentele

Problema creşterii preţului la energia termică facturată către populaţie şi a aprobării pierderilor de energie în instalaţiile de producere şi distribuţie din oraş a fost ridicată şi de consilierul local Mărinică Dincă, viceprimar al Craiovei. În calitate de preşedinte al organizaţiei municipale a PDL, Dincă a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, că la şedinţa de astăzi consilierii PDL vor fi împotriva celor două proiecte de hotărâre introduse pe ordinea de zi de primarul Antonie Solomon.
„Nu sunt de acord cu această majorare a facturilor la căldură şi cu suportarea de populaţie a pierderilor înregistrate de Termoficare pe care ni le propun primarul şi cei de la Regie. Acum două luni am aprobat ajutoarele de căldură în limitele maxime de până la 97 la sută, iar acum suntem în situaţia în care ni se propune un preţ majorat la gigacalorie, iar în factură să fie inclusă şi o pierdere de încă şase la sută“, a spus Mărinică Dincă.
Viceprimarul a anunţat că va veni şi cu amendamente „care să ducă la reducerea valorii facturate a energiei termice şi la nesuportarea de către populaţie a pierderilor Termoficării“. „Cu toţii am avut anul acesta venituri mai mici. Nu putem să solicităm craiovenilor să plătească facturi mai mari, în condiţiile în care ele se datorează managementului slab al celor de la Regia de Termoficare. Pierderile ar trebui să scadă, nu să crească. Am venit de acum două luni cu un set de măsuri, le mai propun mâine (astăzi – n.r.) o dată, sper ca Termoficarea să le adopte“, a afirmat Dincă.

Patru măsuri de redresare a situaţiei

Măsurile care, în opinia viceprimarului Craiovei, ar duce la scăderea tarifelor la energie termică şi, implicit, a facturilor către populaţie, ar fi trecerea la contractele individuale „care nu se poate face într-o lună-două, dar după şase luni nu vor mai fi probleme“, şi facturi eşalonate pe 12 luni la energia termică. Aceasta ar fi o facturare prezumată, „pentru că iarna avem facturi mai mari, iar un lucru bun pentru craioveni ar fi ca ele să fie echilibrate, iar diferenţa din iarnă să se plătească vara şi toamna“. „În bugetul Termoficării de anul viitor să se cuprindă o sumă de bani care să permită finanţarea acestor măsuri“, a spus edilul, care a precizat că pentru facturarea individuală se are în plan deschiderea a opt sau nouă casierii în cartierele din oraş.
Alte două măsuri de redresare a situaţiei propuse de Dincă ar fi introducerea unui sistem informatic care să permită controlarea plăţilor şi evidenţa facturilor, şi analizarea datoriilor Termoficării către CET şi Compania de Apă „pentru găsirea unei soluţii de reducere a acestora“.
„Dacă aprobăm proiectele de hotărâre aşa cum sunt acum, vom avea doi mari perdanţi: populaţia – care va fi supusă unei presiuni financiare mult mai mari, şi Termoficarea – care va încasa mai puţin, pentru că unii craioveni bun-platnici nu vor mai putea achita factura mărită. Regia se va înregistra şi cu facturi mai mari, deci va avea un TVA şi un impozit mai mare de plătit la finanţe“, a avertizat „vicele“ Mărinică Dincă. Acesta a mai anunţat că nici un consilier PDL nu este dispus să accepte preţul unic de 280 de lei pentru gigacalorie propus şi nici ca pierderile să crească de la 16 la 22 la sută. Dincă a precizat că nici propunerile cu care s-a venit în Comisia de Buget-Finanţe, adică un preţ de 255 lei/gigacalorie, plus acea majorare a pierderilor cu şase la sută, nu au fost acceptate „pentru că şi acesta ni s-a părut un preţ mare“.

11,8 milioane pentru ajutoarele de căldură

Viceprimarul a mai menţionat că astăzi, la şedinţa ordinară, „ori trece proiectul executivului, ori cel cu amendamente propus de consilieri“. „Noi îl vom vota pe cel cu amendamente şi cred că avem aliaţi toţi craiovenii“, a mai spus Dincă. „Trebuie să luăm cea mai corectă măsură pentru populaţie şi să dăm răgaz Termoficării să-şi dea seama că trebuie să-şi schimbe stilul de management, pentru a nu mai vorbi de pierderi sau de creşterea preţului la gigacalorie. Echipa Regiei trebuie să arate ce poate atunci când i se oferă aceste soluţii“, a adăugat Mărinică Dincă.
Şi bani la buget ar exista, „pentru că rectificarea bugetară din decembrie va fi pozitivă şi ne va permite să susţinem eventualele dificultăţi legate de ajutorul de căldură şi de subvenţie“, după cum a explicat viceprimarul Craiovei, care a dezvăluit că ar fi, ca previziune, 11,8 milioane de lei pentru susţinerea tuturor ajutoarelor de căldură. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

52 COMENTARII