16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateStatul termină acţiunile la Fondul Proprietatea

Statul termină acţiunile la Fondul Proprietatea

Mii de oameni care nu au primit despăgubiri pentru proprietăţile confiscate abuziv de comunişti au şanse mici, momentan, să intre în posesia banilor sau a acţiunilor, până când statul nu găseşte alte modalităţi de a-i despăgubi. GdS a intrat în posesia unui proiect de lege care propune plafonarea despăgubirilor şi acordarea lor… în rate.

Construit iniţial pentru a reconstitui dreptul de proprietate –  prin acordare de despăgubiri – pentru cei ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv în perioada comunistă, Fondul Proprietatea nu mai reprezintă o speranţă pentru aceia care nu au primit încă acţiuni. Deţinerile statului român la Fondul Proprietatea (FP) au scăzut vertiginos, de la circa 39% anul trecut la puţin peste 3,3% săptămâna trecută. Chiar dacă este vorba de milioane de acţiuni, ele se vor epuiza în curând, datorită cererii mari din partea oamenilor care au de recuperat despăgubiri pe Legea nr. 10/2001. Acţiunile deţinute de stat vor scădea în continuare ca număr, pe măsură ce foştii proprietari care au optat pentru conversia titlurilor de despăgubire în acţiuni vor fi repuşi în drepturi. Despăgubirile la FP se primesc la valori foarte apropiate de valoarea de piaţă a cotaţiilor, la niveluri apropiate de cele tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti. De la începutul anului şi până acum, cotaţiile FP pe Bursă au tot scăzut, ceea ce face ca statul să acorde mai multe acţiuni pentru a despăgubi aceeaşi sumă de bani cuvenită foştilor proprietari. Aşa se explică de ce deţinerile statului la FP se diminuează vertiginos. Statul trebuie să găsească rapid soluţii. Având în vedere că despăgubirea în bani este blocată pe o perioadă de doi ani, până în august 2012, acordarea de acţiuni foştilor proprietari reprezintă singura modalitate prin care oamenii pot fi în prezent despăgubiţi. Aproape un sfert dintre beneficiarii Legii nr. 10/2001 au apucat să primească bani sau acţiuni. La nivel neoficial se discută că statul ar mai avea de acordat despăgubiri de peste 20 de miliarde de euro numai pe legile proprietăţii. Dacă lucrurile merg în ritm de melc, la fel ca până acum, cei care au aşteptat mai bine de zece ani să li se respecte dreptul la proprietate ar putea să mai aştepte cel puţin încă pe atâta. 

Soluţia: suplimentarea acţiunilor statului
la FP

 
Cei care au primit deja acţiuni la FP erau tentaţi să le vândă imediat. În ultima perioadă se pare că oamenii nu se mai grăbesc să vândă decât dacă au nevoie urgentă de bani. Pe Bursă, acţiunile FP şi-au temperat căderea în ultimele săptămâni. „După panica din august, acum cotaţiile FP s-au stabilizat la 0,43 – 0,45 lei pe acţiune. Nu mai este foarte mare presiunea pe vânzare, cum era la începutul anului“, a declarat George Popa, broker la Interdealer Capital Invest. În condiţiile în care deţinerile statului la Fondul Proprietatea se vor termina în curând, statul nu are prea multe posibilităţi. „Cea mai probabilă soluţie pentru a putea fi despăgubiţi foştii proprietari ar fi ca statul să suplimenteze la FP din deţinerile la companiile pe care le are în portofoliu şi la care şi FP este acţionar“, susţine brokerul George Popa. FP deţine cele mai importante cotaţii (între 10 şi 25% din capitalul social) la companii pe care statul le controlează, adică deţine majoritatea: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, complexurile energetice din Oltenia etc. Reprezentanţii foştilor proprietari au propus deja guvernului fie acordarea de acţiuni la companiile importante pe care statul le mai are în portofoliu, fie acordarea în contul aceloraşi despăgubiri a unor titluri de stat. Până acum, nici una dintre propuneri nu a fost adoptată de executiv. Preşedintele filialei doljene a Asociaţiei Persoanelor Deposedate Abuziv, Lucian Dorovschi, a precizat, pentru GdS, că membrii asociaţiei „optează pentru acţiuni la FP şi merg în continuare pe asta. Pe de altă parte, guvernul promite că va mai aloca bani pentru despăgubiri la Legea nr. 10. Eu vă spun doar că sigur vor obţine despăgubirile toţi care s-au adresat instanţei. La nivelul ţării sunt zeci de mii de procese“.

Mii de doljeni aşteaptă despăgubirile

Potrivit Prefecturii Dolj, în judeţ există 4.600 de dosare pe legile proprietăţii. O bună parte dintre acestea sunt transmise la Bucureşti, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) – instituţia care se ocupă cu soluţionarea dosarelor depuse de foştii proprietari sau de moştenitorii lor, respectiv cu emiterea de certificate de conversie a lor în titluri de plată sau titluri de despăgubiri în acţiuni. ANRP comunica în urmă cu ceva vreme că avea în lucru peste 2.900 de dosare numai de la Dolj. Numai că instituţia este extrem de birocratică, iar acordarea despăgubirilor se face în ritm de melc. Oamenii aşteaptă chiar şi ani de zile să primească fie titluri de plată (pot primi titluri de plată, dar decontarea lor este blocată până la mijlocul anului viitor), fie, în cel mai bun caz, acţiuni la FP. În plus, ANRP pare o instituţie depăşită de situaţie, cu propriile probleme. Foştii proprietari au acuzat în repetate rânduri că dosarele nu se soluţionează în ordinea depunerii, ci după cu totul alte criterii. De curând, unul dintre vicepreşedinţii instituţiei a fost arestat, fiind acuzat de luare de mită pentru a facilita anumitor persoane să primească mai repede acţiunile la FP. 

Statul are termen
de la CEDO

România are procese la nivel înalt privind nerespectarea dreptului la proprietate. Convenţia Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat statului român, în octombrie 2010, un termen-limită de 18 ca luni să rezolve problema restituirii proprietăţilor naţionalizate în timpul comunismului. 

Un proiect de lege propune plafonarea sumelor

GdS a intrat în posesia proiectului de lege care propune o soluţie controversată pentru foştii proprietari. Executivul vrea limitarea, plafonarea sumei care să se acorde foştilor proprietari sau moştenitorilor acestora la maximum 300.000 de lei, dar lucrul cel mai grav este că statul propune ca despăgubirile să fie acordate, în tranşe, în interval de 15 ani. Potrivit proiectului de act normativ, la art. 13 se prevede ca fiecare rată sau tranşă „să nu fie mai mică de 3% din suma totală cuprinsă în titlul de plată şi nici mai mică de 500 de lei“. Prefectura Dolj confirmă existenţa proiectului de lege care ar plafona despăgubirile. Deşi proiectul de lege nu poate fi consultat nici pe site-ul guvernului, nici pe cel al Ministerului de Finanţe, Lucian Dorovschi – reprezentantul foştilor proprietari – consideră că va trece respectivul proiect de act normativ, pe motiv că „statul nu are încotro: trebuie să rezolve problemele cu proprietatea“. Soluţia ar fi discriminatorie, din moment ce unii foşti proprietari sau moştenitori au primit despăgubirile integrale, iar celorlalţi li se vor plafona sumele. 
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII