14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCum vede un hacker viitorul internetului

Cum vede un hacker viitorul internetului

Ne îndreptăm spre o lume în care mai toate aparatele din jurul nostru vor fi conectate la internet și vor comunica între ele, dar ne așteaptă și invenții trăsnite, la limita dintre realitate și SF, a spus într-un interviu pentru HotNews.ro Pablos Holman, hacker, inventator și antreprenor. Printre proiectele la care lucrează în prezent se numără un reactor nuclear extrem de sigur, o antenă care ar putea revoluționa comunicațiile wireless, dar și o metodă radicală de luptă cu malaria: doborârea țânțarilor cu fascicule laser, a mai spus Holman la evenimentul How To Web, care s-a desfășurat pe 9 și 10 noiembrie, la București.

Hackerul, văzut ca simbol al inovației

La toate conferințele unde este invitat să vorbească, Holman se prezintă cu mândrie ca fiind hacker, însă nu unul dintre „băieții răi“ care sparg diverse site-uri pentru a obține avantaje financiare, ci unul care să dezvăluie diverse vulnerabilități care se găsesc în aplicațiile de zi cu zi. „Încercăm să descoperim probleme pentru ca oamenii să nu aibă falsa impresie că totul e sigur. Facem publice problemele și le arătăm oamenilor ce se poate face cu mijloace simple“. Ca exemplu a dat mai multe situații: una în care poți urmări fiecare pas făcut de cineva care-și lasă activat bluetooth-ul la telefon sau alta în care din camera ta de hotel poți vedea ce programe TV urmăresc alți oaspeți ai hotelului. „E o zonă gri, undeva la limita legalității“, admite Holman, care a spus de multe ori că e fericit să poată angaja hackeri în laboratorul unde lucrează, fiindcă aceștia sunt cu adevărat inovatori. Hackerul vede cu totul altfel lumea din jur. „El nu se întreabă ce este un anumit obiect, ci ce lucruri poate fi pus să facă acel obiect. Hackerul are abilitatea să vadă în viitor, să descopere ce posibilități există cu diverse terminale“, spune Holman.

Să nu ne așteptăm la atacuri cibernetice distructive, dar să ne temem de cyber-spionajul industrial

Se vorbește tot mai mult de atacuri informatice pornite mai ales din China și Rusia și îndreptate în special spre America. Vocile alarmiste spun chiar că atacurile vor putea pune la pământ infrastructurta unei țări și pot crea haos. Holman spune că nu trebuie să exagerăm, chiar dacă atacuri asupra computerelor vor fi din greu. „Nu cred că atacatorii ar fi motivați să creeze un dezastru. Să zicem că un hacker chinez atacă computere din SUA și oprește curentul într-o anumită zonă. Ce se va întâmpla? Se va face reboot și curentul va reporni. Treaba care ar trebui să ne sperie ține de cei care pătrund într-un sistem și supraveghează tot ce se întâmplă acolo și își iau notițe. Un hacker care pătrunde în computerele unei companii americane va observa tot ce se întâmplă, va colecta date și apoi se va gândi cum să facă bani din ele“. Este practic spionaj economic, datele pot fi vândute concurenței, pot fi folosite pentru a face anumite mișcări în piață, aceasta este miza, nu crearea haosului. „Practic, orice companie are computere infectate, însă numai la unele companii cineva se deranjează să exploateze vulnerabilitățile. Oricum, multe companii nu sunt în stare să detecteze amenințările interne și nici nu vor face publice descoperirile“, mai spune Holman.

Internet în aproape orice obiect din jurul nostru

În prezent, smartphone-urile și tabletele sunt terminalele mobile despre care se vorbește cel mai mult, dar ce se va întâmpla în cinci – zece ani, cu ce ne vom conecta atunci la internet și ce va ajunge să fie la modă? „În anii 80’ ni se părea de domeniul SF-ului să avem un computer în telefon sau în mașină, dar acum le avem. Mai sunt însă lucruri care nu au fost conectate la internet, dar vor ajunge și ele să fie on-line. (…) Acum, o parte din datele noastre sunt pe computere, o altă parte sunt în cloud, dar în câțiva ani totul va fi în cloud și ne vom putea conecta la datele noastre de oriunde, cu orice tip de terminal“, spune Pablos Holman. El dă câteva exemple de interacțiune între tipuri diverse de aparate. Are acasă un cântar electronic care transmite automat greutatea sa, o compară cu cea a membrilor familiei și face comparații cu variațiile din trecut. În plus, greutatea e comparată automat cu valorile normale și e calculat automat indicele de masă corporală. Ca exemplu de conectare între device-uri există și o aplicație pe smartphone, unde datele pot fi urmărite de oriunde. Un alt exemplu interesant este Zeo, un terminal sub formă de bentiță care analizează undele cerebrale din timpul somnului și construiește grafice, determinând tendințe și anomalii. „Zeo uploadează datele tale cerebrale pe un site, le compară cu cele de la mii de useri și te încadrează într-o anumită categorie. Apoi îți arată ce schimbări au făcut oamenii din acea categorie pentru a dormi mai bine. În loc să facem teste cu 100 de oameni care să doarmă în laborator, putem avea baze de date cu milioane de oameni și putem găsi soluții mult mai relevante“. Holman spune că Zeo este un exemplu bun de situație în care ai mult mai mult de câștigat dacă ești de acord ca datele tale să fie făcute publice decât dacă le-ai păstra într-un fișier pe computer.

Imprimantele 3D și promisiunea de a „printa“ mâncarea dorită

„Computerele nu au acum nici o legătură cu mâncarea, nu există date în timp real despre ce mănânci. Am dezvoltat o imprimantă 3D care din pixeli de mâncare îți poate «printa» prânzul într-un mod adaptat total pentru tine la nivel de proteine și compoziție“. Totuși, deși imprimantele 3D sunt folosite în industrie de câteva decenii, nu s-a găsit pentru ele o aplicație atât de atrăgătoare încât să fie lansate la vânzare pe scară largă pentru public. Holman, care este consultant pentru MakerBot, unul dintre cei mai mari producători de imprimante 3D din lume, spune că e ok faptul că acum nu există o aplicație-șoc (killer application) care să atragă publicul pe partea de imprimante 3D. Lucrurile se schimbă pe zi ce trece, la imprimante 3D mai ieftine se pot folosi mai multe materiale, se pot printa obiecte mai mari și de calitate mai bună, lucrurile avansează sigur, mai spune Holman.

Invenții trăsnite în speranța unor investiții reușite

 Holman se prezintă nu doar ca hacker, ci și ca inventator, iar aici intervin idei trăsnite și o companie care se vrea a fi o „fabrică“ de invenții. Holman lucrează la un laborator inedit, numit Venture Labs (în cadrul companiei Intellectual Ventures), despre care spune că are ca misiune nu doar să caute piețe pentru diverse invenții, ci și să inventeze și să testeze lucruri ieșite din comun. Venture Labs are circa 100 de angajați și lucrează în prezent la 20 – 30 de proiecte, unele mai fanteziste, altele mai realiste. „O companie normală s-ar grăbi să dezvolte un produs cât mai repede, să-l lanseze la anul spre exemplu, nouă ne ia cam cinci ani să obținem brevetul și alți câțiva ani vor mai trece până când produsul va ieși pe piață, astfel că invențiile la care lucrăm vor ieși în 5-10 ani pe piață“. „Inventăm chestii, testăm ideile și încercăm să dovedim dacă vor merge sau nu. Suntem ca un fond de investiții, investitorii ne dau să gestionăm sume de bani, iar noi investim în diverse invenții. Facem asta în mai multe feluri: dezvoltăm propriile invenții, iar eu la asta lucrez, le patentăm și vindem licențele către alte companii și așa obținem bani. În plus, cumpărăm brevete de invenții de la diverși inovatori și finanțăm și inventatori din afara companiei pentru a-i ajuta să-și lanseze produsele pe piață. Practic, încercăm să găsim diverse piețe pentru inventatori“, spune Holman. Ca exemplu de produs cu mare potențial, Holman a povestit despre un reactor nuclear alimentat de deșeuri nucleare cu o tehnologie sigură, curată și cu riscuri minime. „Rezolvă multe dintre problemele reactoarelor nucleare de astăzi fiindcă ne trebuie tot mai multă energie ca să ținem pasul cu cererea tot mai mare“. El spune că proiectul promite, chiar dacă tot mai multe voci se opun dezvoltării de centrale nucleare. „Energiile alternative nu ne pot oferi cantitățile de care avem nevoie într-o lume în care populația crește rapid. Nu avem de ales, trebuie să alegem energia nucleară“. Un alt exemplu de invenție care promite să aibă succes se referă la o antenă din materiale speciale care ar putea revoluționa comunicațiile wireless. Însă, laboratorul propune idei mai apropiate de filmele SF decât de realitate: combaterea malariei prin doborârea țânțarilor cu fascicule laser sau micșorarea intensității uraganelor printr-o mulțime de tuburi uriașe scufundate în ocean. Holman este unul dintre cei mai căutați speakeri la conferințele de tehnologie și a lucrat până acum pe multe domenii, de la nave spațiale și robotică, până la consultanță. La startup-ul Blue Origin a lucrat cu Jeff Bezos, cel care acum este șeful Amazon.
• Hotnews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII