17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANAF a pus sechestru la Nokia

ANAF a pus sechestru la Nokia

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit vineri sechestru pe activele Nokia de la Jucu, pentru datorii neplătite de zece milioane de dolari, rezultate din încălcarea legislației vamale. Contactați de HotNews, oficialii Nokia au remis un mesaj în care își precizează poziția față de situația subsidiarei din România. „Urmărim cu mare atenție evoluția lucrurilor și am demarat deja discuții cu autoritățile locale pentru rezolvarea situației“, a precizat Anna Simai, Senior Communications Manager Nokia Central Europe. „Dorim să ne asigurăm că situația va fi rezolvată într-o manieră satisfăcătoare“, a transmis și James Etheridge, Nokia Communications.
Simai nu a dorit să facă alte precizări legate de sechestrul instituit de ANAF. Oficialii din România s-au ferit, la rândul lor, să facă declarații pe marginea subiectului, sugerând reporterului HotNews să se adreseze firmei-mamă. Nokia are de plătit zece milioane de dolari către ANAF, suma provenind din taxe vamale neplătite, au confirmat oficialii Fiscului. Potrivit președintelui ANAF, Sorin Blejnar, în baza Codului de procedură fiscală au fost introduse măsuri asigurătorii existând bănuieli că firma ar putea să își înstrăineze patrimoniul. Măsura sechestrului a fost luată în urma încălcării regulamentului vamal. „Am început un control în 2009 pe care l-am finalizat zilele trecute. S-a instituit sechestru asigurător pentru o sumă de zece milioane de dolari, dar măsura nu periclitează activitatea societății în continuare. Este o măsură preventivă“, au mai spus oficialii ANAF.
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă organizate vineri de ANAF, de ce a durat până acum impunerea sechestrului, Blejnar a explicat că „pentru a face o verificare de acest gen avem nevoie de o perioadă mai mare de timp. Nokia este un mare contribuabil, iar la marii contribuabili verificările durează mai mult“, a afirmat președintele ANAF. „Atunci când se constată că există pericolul evident de înstrăinare, substituire sau de sustragere de la executare silită a bunurilor și veniturilor urmăribile ale debitorului, organul de executare în a cărui rază teritorială se află domiciliul fiscal al debitorului poate proceda la indisponibilizarea și executarea silită a acestora, indiferent de locul în care se găsesc bunurile“, se arată în Codul de procedură fiscală. „Ca urmare a unui control, societatea are obligații neplătite de natura taxelor vamale în valoare de zece milioane de dolari“, a declarat Blejnar.
Președintele ANAF a arătat că sechestrul a fost instituit pe o suprafață de 28.000 de metri pătrați asupra bunurilor imobile ale companiei, inclusiv birourile și halele de producție. „Am constatat anumite încălcări ale legislației vamale. Spre exemplu, au introdus în țară anumite componente în regim de scutire a taxelor vamale, adăugând că vor fi asamblate în România, însă au fost ambalate și vândute mai departe“, a declarat președintele ANAF, Sorin Blejnar, în cadrul conferinței de presă. Potrivit vicepreședintelui ANAF, Viorel Comăniță, Nokia a încălcat legislația pentru că a solicitat scutirea de la plata taxelor vamale acordată în cazul importurilor de componente, deși a adus produse deja asamblate din țări extracomunitare precum China, Taiwan sau SUA, scrie Mediafax. Comăniță, care conduce Autoritatea Națională a Vămilor, a declarat: „Ei au beneficiat de un regim de transformare sub control vamal al unor produse. Produsele trebuia să vină sub formă de piese, iar cablul, transformatorul și celelalte componente să se asambleze la fabrica din România pentru a putea beneficia de scutire vamală. Modalitatea prin care Nokia făcea acest lucru era că produsele veneau deja asamblate, iar angajații doar le mutau în alte cutii, fără a exista un proces efectiv de prelucrare“. „Avem certitudinea că, dacă nu vor plăti această sumă, vom avea ce să executăm silit“, a declarat președintele ANAF, menționând că bunurile pe care s-a pus sechestrul acoperă datoria companiei. „Vom pune poprire pe conturi dacă nu vom recupera debitul pe care îl avem de încasat“, a adăugat Blejnar.
• HotNews

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII