11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateContestarea amenzilor, doar cu taxă de timbru

Contestarea amenzilor, doar cu taxă de timbru

Persoanele care contestă în justiţie o amendă ar putea fi puse să plătească anticipat o sumă consistentă de bani, care să rămână statului în momentul în care contestatarii pierd procesul.
Consiliul Superior al Magistraturii a decis, în şedinţa de marţi, să solicite Ministerului Justiţiei promovarea unei iniţiative legislative privind instituirea obligaţiei plăţii unei cauţiuni atunci când se solicită suspendarea executării unui act administrativ – de genul actelor care sancţionează contravenţiile şi amenzile de orice fel –, instituirea unei taxe judiciare de timbru pentru introducerea unei plângeri contravenţionale, precum şi obligaţia plăţii unor cheltuieli de judecată în favoarea statului pentru petenţii care primesc o soluţie de respingere a acestor plângeri (care, statistic, sunt cele mai numeroase) ori care îşi retrag plângerea. Aceste taxe judiciare ar urma să revină – fie şi parţial – direct instanţelor judecătoreşti care au judecat dosarele cu pricina.
O persoană care ar contesta în instanţă, spre exemplu, o amendă de circulaţie ar putea fi obligată mai întâi să depună într-un cont o sumă de bani (cauţiune), în cuantum egal cu valoarea amenzii primite. În afara acestei cauţiuni, contestatarul va fi obligat să plătească şi o taxă judiciară de timbru, fără de care nu i se va primi acţiunea. În plus, dacă va pierde procesul, el nu doar că va pierde cauţiunea şi taxa de timbru, ci va fi obligat de instanţă să plătească şi cheltuieli de judecată statului sau instituției al cărei proces-verbal de contravenţie l-a contestat.
• Adrian Dinu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII