16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNu vreau să fiu o marfă!

Nu vreau să fiu o marfă!

Cu ocazia Zilei Europene de Luptă împotriva Traficului de Persoane, aproximativ 100 de tineri au participat ieri, în centrul Craiovei, la o acţiune publică de tip flash-mob.
Timp de patru minute, participanţii la eveniment au stat nemişcaţi ţinând în mână pancarte cu mesaje sugestive: „Eu nu vreau prieteni falşi“, „Eu aleg să donez. Este alegerea mea“, „Eu nu vreau să fiu un obiect sexual“, „Eu aleg să fiu stăpân pe corpul meu“, „Nu vreau să fiu o marfă!“, „Eu vreau prieteni adevăraţi“. „Prin acest eveniment susţinem un manifest împotriva traficului de persoane deoarece suntem tineri şi nu dorim ca persoanele de vârsta noastră să cadă pradă acestui fenomen. Pentru a nu risca să ajung într-o astfel de situaţie, am grijă să nu merg prin zone întunecate şi nu vorbesc cu necunoscuți“, a declarat Lidia-Costina Gavrilă, studentă în anul I la Comunicare şi Relaţii Publice. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi participanţi la eveniment. „Am venit îmbrăcaţi în negru în semn de protest împotriva acţiunilor de trafic de persoane. Aceste evenimente se pot întâmpla oricăruia dintre noi şi sforile cu care suntem legaţi simbolizează aceste lucruri. Pentru a nu cădea pradă traficului de persoane, tinerii trebuie să aibă grijă cu cine vorbesc, să nu aibă încredere în toată lumea, mai ales dacă sunt necunoscuţi, şi să fie mai atenţi“, a declarat Alfons Mocanu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“.
La această acțiune au participat elevi de la Liceul „Tudor Arghezi“ şi de la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“, voluntari World Vision, alături de reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean, ai Inspectoratului de Poliţie Județean, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Dolj, ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţi Organizate Craiova, precum şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

66 de victime ale traficului de persoane de la începutul anului

Fenomenul traficului de persoane este o problemă majoră atât la nivel naţional, cât şi mondial, potrivit datelor statistice. „De la începutul acestui an, la nivelul judeţelor Dolj, Gorj, Olt şi Mehedinţi, s-au înregistrat 66 de victime ale traficului de persoane. Acestea au fost victime ale exploatării sexuale, exploatării prin muncă şi alte forme de exploatare (cerşetorie). Nu am avut cazuri de prelevare de organe“, a declarat Daniela Ivănuş, coordonatorul Centrului Regional Craiova al Agenţiei Naţionale împotriva Traficului de Persoane. Potrivit acesteia, în 2010, a fost înregistrată o creştere a numărului de victime minore cu 30% faţă de anul precedent. 80% dintre minori sunt fete, ce sunt racolate în scopul de a fi exploatate sexuale, şi 20% băieţi.
• Andreea Horcone

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

8 COMENTARII